„Islamo valstybės“ grupuotė artėja prie kurdų valdomo miesto

Vykdo siaubingus nusikaltimus

Kurdai su nerimu laukia radikalių islamistų antpuolio.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kurdai su nerimu laukia radikalių islamistų antpuolio.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 2, 2014, 3:38 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 8:26 PM

Šį kurdų miestą šiaurinėje Sirijos dalyje „Islamo valstybės“ ekstremistai puola nuo rugsėjo vidurio.

Pasak Ismeto Sheikho Hasano, kovotojai tęsė puolimą ketvirtadienį, nepaisydami atsinaujinusių JAV vadovaujamų pajėgų aviacijos smūgių šią naktį.

I.Sh.Hasanas telefonu su naujienų agentūra „The Associated Press“ kalbėjosi iš fronto linijos prie Kobanės, kuri arabų kalba vadinama Ain al Arabu.

Jis sakė, kad „Islamo valstybės“ kovotojai yra vos už kelių kilometrų.

Vykdo siaubingus nusikaltimus

„Islamo valstybės“ (IV) kovotojai Irake įvykdė masines egzekucijas, pagrobtas moteris ir mergaites pavertė sekso vergėmis ir naudojosi vaikais kariais. Tai gali prilygti sistemingiems karo nusikaltimams, kurie reikalauja baudžiamojo persekiojimo, sakoma ketvirtadienį išplatintoje Jungtinių Tautų (JT) ataskaitoje, kuria remiasi „Reuters“. 

Ataskaitoje, kurioje remiamasi 500 interviu su liudininkais, taip pat teigiama, kad Irako vyriausybės antskrydžiai prieš musulmonų sunitų kovotojų pozicijas kaimuose, mokykloje ir ligoninėse pareikalavo „daug civilių aukų“. Tai pažeidžia tarptautinę teisę. 

Šiais metais iki spalio mėnesio per konfliktą žuvo mažiausiai 9 tūkst. 347 civiliai ir dar 17 tūkst. 386 buvo sužeisti. Daugiau nei pusė aukų užregistruota IS sukilėliams birželio pradžioje pradėjus puolimą Šiaurės Irake, sakoma ataskaitoje. 

„IS ir susijusių ginkluotų grupių įvykdytų pažeidimų ir nusikaltimų mastas sukrečia. Dauguma jų veiksmų gali būti prilyginami karo nusikaltimams ar nusikaltimams žmogiškumui“, - teigė JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Zeidas Radas al Huseinas. 

Savo pareiškime komisaras vėl paragino Bagdado vyriausybę prisidėti prie Tarptautinio Baudžiamojo Teismo dėl masinių prasižengimų ir tiesioginių atakų prieš civilius dėl jų religinių pažiūrų ar etninės kilmės. 

Islamistų pajėgos įvykdė grubius žmogaus teisių pažeidimus ir yra atsakingos už „religinio pobūdžio“ smurtą prieš grupes, įskaitant krikščionis, jazidus ir musulmonus šiitus, konflikte, kuris privertė 1,8 mln. irakiečių palikti savo namus, sakoma 29 puslapių JT žmogaus teisių biuro ir JT pagalbos Irakui misijos (UNAMI) ataskaitoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.