Apsupti ukrainiečiai net neketina pasiduoti

Iš naujojo septynaukščio Donecko oro uosto terminalo, skambiai atidaryto prieš dvejus metus, teliko pajuodę trijų aukštų griaučiai. Šiame nedideliame plote dabar liepsnoja nuožmiausios kovos visoje Rytų Ukrainoje, rašo dienraštis „Lietuvos rytas".

Prieš dvejus metus atidarytas naujasis Donecko oro uosto terminalas dabar beveik visiškai sugriautas.
Prieš dvejus metus atidarytas naujasis Donecko oro uosto terminalas dabar beveik visiškai sugriautas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-30 05:00, atnaujinta 2018-01-24 04:59

Ukrainos komandosai valdo du pirmuosius skeleto aukštus. Į trečiąjį jau įsiskverbė prorusiški separatistai, prasibrovę per nuolaužų barikadas ir užminuotus perėjimus.

Separatistai sugebėjo patekti ir į rūsį, iš kurio nuo oro uosto driekiasi siauri požeminiai koridoriai.

Mirtini priešai – ukrainiečiai ir sukilėliai – čia dalijasi vienu pastatų kompleksu ir tamsiuose kambariuose žaidžia klaustrofobišką „katės ir pelės“ žaidimą.

Raketos nepasiekia taikinio

Antai visai neseniai trečiojo terminalo aukšto balkone staiga pasirodė separatistų kovotojas ir į apačią, kur ant šaltų betoninių grindų bandė miegoti išsekę ukrainiečiai, paleido granatą.

Vienas karys, kitų vadinamas Šikšnosparniu, per daug negalvodamas griebė granatą ir sviedė ją atgal į viršų. Bet granata sprogo visai šalia ukrainiečių – ant vyrų pasipylė skeveldros.

Kariai dar nebuvo nustoję klykti, kai būrio vadas paskelbė, jog Ukrainos kariuomenė rengiasi paleisti raketas „Grad“ į oro uostą apsupusius priešus.

„Juk žinote, ką jie sugeba! – surėkė kariškis. – Jie tikrai nepataikys! Tad slėpkitės!“

Po kelių sekundžių visas terminalas sudrebėjo nuo sprogimo. Jau atrodė, kad ir taip nuniokota struktūra pagaliau sugrius, bet ji atsilaikė. Apsižiūrėję ukrainiečiai netrukus nustatė, kad sužeidimų išvengta.

Separatistų atakos nesiliauja

Mūšiai Rytų Ukrainoje trunka jau penkis mėnesius ir atrodo, kad būtent Donecko oro uostas tapo paskutine tvirtove, dėl kurios kontrolės kaunasi Ukrainos vyriausybės pajėgos ir separatistai. Strateginė oro uosto reikšmė nėra didelė, bet jis yra kovos dėl Ukrainos ateities simbolis.

„Šiandien mūsų šalies ateitis priklauso nuo to, ar sugebėsime išsilaikyti oro uoste, – įsitikinęs 20-metis Oleksijus Varickis, prie kariuomenės prisijungęs visai neseniai. – Dėl to čia ir atvykau.“

Naujasis terminalas atidarytas 2012-ųjų gegužę, o tuometis Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius džiaugėsi: „Niekas negalėjo netgi įsivaizduoti, kokiu moderniu statiniu pavirs šis oro uostas.“

Šiandien V.Janukovyčiaus nėra nei valdžioje, nei apskritai Ukrainoje.

Prezidentas buvo nuverstas, o tuomet Rusija aneksavo Krymą ir įžiebė ugnį Rytų Ukrainoje. Regiono širdyje – Donecke – dabar šeimininkauja separatistai.

Apgriautą oro uostą supa tankų ir šarvuočių nuolaužos.

Naujajame terminale išdaužytos visos stiklo pertvaros, o durys suvarpytos kulkų.

Oro uostą apsupusios separatistų pajėgos bombarduoja jį dieną naktį, mažiausiai kartą per parą terminalą bandoma užimti. Vien per pastarąsias dvi savaites čia žuvo 12 Ukrainos karių.

Vieni ukrainiečiai tikina, kad separatistams atvirai padedančios Rusijos pajėgos oro uoste norėtų tupdyti lėktuvus su ginkluotės siuntomis. Kiti dega noru ginti šalį nuo Rusijos agresijos.

Nevadina apsupta tvirtove

20 metų Serhijus Halanas, žurnalistikos studentas iš Čerkasų, čia atvyko norėdamas „pakeisti kurį nors kitą pavargusį karį“.

S.Halano tėvas – Rusijos kariuomenės pulkininkas.

Jis su sūnumi dabar nebendrauja, bet pastarąjį kartą į frontą išvykstančio vaikino paklausė: „Argi tu nesupranti, kad žudysi savo brolius?“

„Tėve, aš šių brolių nekviečiau atvykti į mano tėvynę su ginklais“, – taip atsakė S.Halanas, prisijungęs prie „Pravyj sektor“ kovotojų.

Ukrainiečiai čia ir medžioja, ir yra medžiojami. Kadangi kariai oro uoste kovoja jau ilgai, separatistai juos pakrikštijo kiborgais. Patys terminalo gynėjai save vadina terminatoriais.

„Visa tai primena kompiuterinį žaidimą – tik žmones nušauti sunkiau.

Be to, neturi papildomos gyvybės, – teigė O.Varickis. – Man viskas gerai – tik anksčiau negalėjau įsivaizduoti, kad sugebėsiu žudyti kitus žmones.“

Fronte operacijoms vadovaujantis majoras Valerijus Rudas kiekvienam naujokui iškart pasako, jog oro uostas nėra apsupta tvirtovė: „Skylių sienose čia daugiau nei pastatų liekanų.

Tave bet kur gali pasiekti kulka arba granatos skeveldros. Terminalas yra gležnesnis nei nameliai pasakoje apie tris paršiukus. Stebuklas, kad jis dar stovi.“

Oro uosto gynėjai daugiausia apsiginklavę sovietiniais automatais „Kalašnikov“ ir vilki įvairiausias uniformas, mat pinigų aukšto lygio ekipuotei Ukraina šiuo metu neturi.

Ir nors drąsos ukrainiečiams netrūksta, juos vis labiau kankina nuovargis.

Kariai tokie išsekę, kad vienas jų JAV žurnalistui praėjusią savaitę prasitarė: „Geriausia būtų susprogdinti šituos su...istus oro uosto kilimo ir tūpimo takus. Ir keliauti namo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.