Palestina grasina: Izraelio „provokacijas“ prišauks naują krizę

Reikalavo nutraukti „provokacijas"

Palestiniečiai ir jordaniečiai paragino Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybą reikalauti, kad Izraelis nedelsdamas sustabdytų provokacijas Jeruzalėje.<br>AFP nuotr.
Palestiniečiai ir jordaniečiai paragino Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybą reikalauti, kad Izraelis nedelsdamas sustabdytų provokacijas Jeruzalėje.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 6, 2014, 1:29 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 4:02 AM

Toks perspėjimas buvo pareikštas po to, ką palestiniečiai pavadino neteisėtu Izraelio ekstremistų, kuriuos saugojo daugiau kaip 300 Izraelio saugumo pajėgų narių, įsiveržimu į Al Aksos mečetę anksčiau trečiadienį, išprovokuojant konfrontaciją su palestiniečių tikinčiaisiais.

Vienas „Hamas“ kovotojas, kurį, kaip pranešama, papiktino ta konfrontacija, vėliau trečiadienį savo minivenu rėžėsi į traukinio laukusią minią, kurioje vienas žmogus žuvo, o dar 13 buvo sužeisti. Po kelių valandų kito palestiniečio automobilis rėžėsi į karių grupę Vakarų Krante, buvo sužeisti trys žmonės.

Reikalavo nutraukti „provokacijas"

Izraelio ambasadorius JT Ronas Prosoras Saugumo Tarybai nusiuntė laišką, kurį Izraelio misija pavadino sarkastišku ir kuriame nurodomi palestiniečių vadovybės kurstomieji aktai, tarp jų – praėjusio mėnesio incidentas, kai buvo šauta į žydų aktyvistą, reikalaujantį suteikti žydams didesnę prieigą prie tos šventos vietos.

R.Prosoro laiške akcentuojamas Tarybos nesugebėjimas „ištarti nė žodžio“ dėl „šios įžūliai pavojingos provokacijos“.

Minimas kompleksas yra šventas ir judėjams, ir musulmonams. Žydai jį vadina Šventyklos kalnu, nes kažkada čia stovėjo judėjų šventyklos. Musulmonams tai yra Haram al Šarifas, Kilniausioji šventovė, esanti toje vietoje, iš kurios, kaip jie tiki, islamo pranašas Muhammadas pakilo į dangų.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu yra sakęs, kad neleis keisti seniai įvesto draudimo žydams melstis musulmonų kontroliuojamoje vietoje, nors to reikalauja ultranacionalistai jo koalicinėje vyriausybėje. Tačiau palestiniečių ambasadorius JT Riyadas Mansouras trečiadienį sakė, kad „veiksmai, kuriais įžūliai siekiama pareikšti Izraelio kontrolę dėl šio komplekso, tęsiasi neatslūgdami“.

Laiške Saugumo Tarybai R.Mansouras sakė, kad anksti trečiadienį prieš palestiniečių tikinčiuosius Al Aksos mečetėje buvo panaudotos kurtinamosios granatos bei guminės kulkos ir kad buvo rimtai sužeista mažiausiai 30 žmonių.

Pasak R.Mansouro, ekstremistai išniekino šventas vietas, taip pat ir tuo, kad įėjo su batais į vieną mečetę komplekse, pademonstruodami „gėdingą nepagarbą“ musulmonams, kurie eidami į mečetę iš pagarbos nusiauna batus.

Kreipėsi ir Jordanija

Jordanijos ambasadorė JT Dina Kawar atskirame laiške Tarybai sakė, kad Izraelio specialiosios pajėgos ir policija neleido musulmonų tikintiesiems patekti į vidų, bet įleido religinius ir politinius ekstremistus.

„Šis akivaizdus ir neteisėtas jėgos naudojimas prieš musulmonams vieną švenčiausių vietų žemėje nulėmė gaisrų kilimą, žalą lubų mozaikoms ir pastato struktūrai, kilimų bei kilimėlių sudegimą ir žalą kitiems objektams“, – rašė ji.

Jordanijos karalius Abdullah II yra šventųjų vietų Jeruzalėje prižiūrėtojas ir D.Kawar apkaltino Izraelio pajėgas tuo, kad jos pažeidė 1994 metų taikos sutartį tarp abiejų šalių, kai sulaikė Jordanijos darbuotojus, atsakingus už tų vietų administravimą ir priežiūrą.

Jordanija atšaukė savo ambasadorių Izraelyje, o D.Kawar paragino Saugumo Tarybą laikyti Izraelį atsakingą dėl trečiadienio atakos ir imtis žingsnių užkirsti kelią tolesniems pažeidimams musulmonų šventųjų vietų atžvilgiu.

Kaip AP sakė D.Kawar, Jordanija nori, kad Taryba priimtų vadinamąjį Pirmininko pareiškimą, kuris taptų jos oficialių įrašų dalimi, ir ketvirtadienį pateiks narėms „elementus“ šiam tekstui.

„Situacija neabejotinai to nusipelno, – sakė ji. – Situacija yra labai nepatogi ir pavojinga, ir naujausiu pažeidimu jie gerokai persistengė“. R.Mansouras sakė, kad palestiniečiai taip pat spaus šį mėnesį surengti balsavimą dėl rezoliucijos projekto, kuriuo būtų nustatytas 2016 metų lapkričio terminas Izraelio pajėgoms atsitraukti iš visų palestiniečių teritorijų.

Jungtinės Valstijos, artimiausias Izraelio sąjungininkas, beveik neabejotinai reikalaus, kad bet kokiame Tarybos pareiškime taip pat būtų paminėti palestiniečių pastarojo meto išpuoliai prieš izraeliečius.

Izraelio premjeras permainas atmeta

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu pabrėžė, kad nebus jokių pakeitimų dėl ginčijamos šventos vietos Jeruzalėje statuso, nors tame rajone smarkiai padidėjo įtampa.

Vyriausybės atstovas Markas Regevas sakė, kad B.Netanyahu tai pareiškė per vėlai trečiadienį įvykusį susitikimą su saugumo pareigūnais.

„Per praėjusio vakaro saugumo konsultacijas premjeras aiškiai pasakė, kad nebus jokių status quo ant Šventyklos kalno pakeitimų ir kad visi tie, kas reiškia kitokią nuomonę, pateikia asmeninę nuomonę, o ne vyriausybės politiką“, – sakė M.Regevas.

Pastarosiomis savaitėmis Izraelio griežtosios linijos politikai suintensyvino reikalavimus panaikinti suvaržymus, dėl kurių judėjai negali melstis toje vietoje, žydų vadinamoje Šventyklos kalnu, o musulmonų – Kilniausiąja šventove.

Tame komplekse palestiniečiai ne kartą buvo susirėmę su policija, o Jordanija protestuodama prieš saugumo pajėgų veiksmus trečiadienį atšaukė savo ambasadorių Izraelyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.