JAV šnipinėja mobiliuosius telefonus iš oro

Įsilaužėliai tokią taktiką vadina „tarpininko atakomis“.

JAV teisėsaugos pareigūnai renka duomenis apie nieko neįtariančių amerikiečių mobiliuosius telefonus iš oro.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV teisėsaugos pareigūnai renka duomenis apie nieko neįtariančių amerikiečių mobiliuosius telefonus iš oro.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Nov 14, 2014, 10:51 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 12:25 PM

Lengvieji lėktuvai, priklausantys JAV Maršalų tarnybai ir besibazuojantys bent penkiuose didžiuosiuose oro uostuose, naudoja vadinamąją „DIRTbox“ įrangą, kuri imituoja mobiliojo ryšio bokštų signalus, rašo laikraštis.

Atsakydami tokius signalus, mobilieji telefonai pasiunčia savo unikalų identifikacijos kodą, o pagal tą atsaką taip pat galima nustatyti apytikrę ieškomo įrenginio vietą, sakoma pranešime.

„DIRTbox“ pavadinimas susijęs su bendrove „Digital Recovery Technology Inc.“ – šią įrangą gaminančios aerokosminių technologijų milžinės „Boeing“ dukterine įmone.

Šioje programoje naudojami lėktuvai gali nuskristi pakankamai toli, kad galėtų rinkti duomenis didžiojoje Jungtinių Valstijų teritorijos dalyje, pridūrė „The Wall Street Journal“, cituodamas neįvardytus šaltinius, informuotus apie tokią veiklą.

Detalių apie tuos skrydžius nepateikiama, bet šaltiniai nurodė, kad tie lėktuvai skraido reguliariai ir potencialiai surenka duomenų apie dešimtis tūkstančių mobiliųjų telefonų.

Laikraštis pažymėjo, kad JAV teisingumo departamentas atsisakė komentuoti šią informaciją, tik nurodė, jog jo agentūros laikosi visų duomenų rinkimo įstatymų.

Mobilieji telefonai yra užprogramuoti užmegzti kontaktą su artimiausiais ryšių bokštais, tačiau, kaip yra pademonstravę kompiuteriniai įsilaužėliai, neskiria signalų, skleidžiamų tikrųjų bokštų ir juos imituojančios įrangos.

Minėtuose lėktuvuose sumontuota įranga savo signalais priverčia mobilųjį įrenginį laikyti ją optimaliu ryšio bokštu ir pasiųsti atsakomąjį identifikuojantį signalą.

Ta įranga taip pat gali veikti kaip tarpininkė, palaikant kontaktą su tikrais mobiliojo ryšio bokštais, ir tokiu būdu perimti arba blokuoti skaitmeninių duomenų siuntimą.

Įsilaužėliai tokią taktiką vadina „tarpininko atakomis“.

„The Wall Street Journal“ citavo žmogaus teisių organizacijos „American Civil Liberties Union“ vyriausiąjį technologijų ekspertą Christopherį Soghoianą (Kristoferį Sogojaną), kuris sakė, kad tokia programa prilygsta beatodairiškam informacijos „tralavimui“ ir yra „nepateisinama“.

Panaši įranga yra naudojama kitose šalyse veikiančių JAV kariškių ir žvalgybos pareigūnų, ieškančių įtariamų teroristų, nurodė laikraštis.

Pasitikėjimas JAV institucijomis pastaruoju metu smarkiai nusmuko dėl paviešintos informacijos apie didžiulio masto internetinio sekimo programą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.