Ukraina: rusai separatistams perdavė naują mirtiną ginklą

Įtampai Rytų Ukrainai vėl kaistant ir dažnėjant apšaudymams Donecko oro uoste įsitvirtinę ukrainiečių kariai praneša, kad separatistai juos apšaudo iš iki šiol šiame kare nenaudotų ginklų – reaktyvinių liepsnosvaidžių TOS-1 „Buratino“, skelbia tinklapis glavred.info.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 15, 2015, 1:09 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 12:29 AM

Anot Ukrainos antiteroristinės operacijos štabo atstovų, suintensyvėję separatistų apšaudymai netoli ukrainiečių vis dar laikomo Donecko oro uosto esą gali reikšti artėjantį puolimą. Separatistai neseniai jau buvo įteikę ultimatumą „kiborgais“ vadinamiems ukrainiečių kariams, kurie kontroliuoja dalį Donecko oro uosto.

Tačiau ukrainiečių kariai teigia per pastarąsias dienas sulaukę ne tik apšaudymo iš minosvaidžių, raketinių sistemų „Grad“ bei artilerijos pabūklų, kurių neslepia turintys separatistai. Dabar apšaudymai esą vykdomi iš raketinės sistemos „TOS-1 Buratino“.

Ši ant tanko T-72 bazės sukurta salvinės ugnies sistema šaudo 220 mm raketomis su termobariniais (vakuuminiais) užtaisais. Dėl didelio bokštelio, primenančio garsaus personažo nosį „Buratino“ pavadinta vikšrinė savaeigė transporto priemonė per itin trumpą laiką gali iššauti 30 reaktyvinių sviedinių su degiuoju arba termobariniu užtaisais.

Pastarieji pasižymi itin didele naikinamąja galia. Ir nors „Buratino“ šaudymo nuotolis yra nedidelis – naujausios versijos gali „apkloti“ taikinio zoną vos už 6 km, šiose zonoje atsidūrę pastatai, įtvirtinimai ir žmonės yra visiškai sunaikinami. Galingo sprogimo metu susidaro vakuumas. Tiesa, vis deguonis neištraukiamas, o virsta anglies dvideguoniu.

Tokios sistemos buvo naudojamos karų Afganistane, Čečėnijoje metu, o paskutinį sykį „Buratiną“ prieš „Islamo valstybės“ teroristus panaudojo Irako pajėgos. Anot dvejuose Čečėnijos karuose kariavusio Arkadijaus Babčenko, separatistai, regis, nesuvokia, koks ginklas pateko į jų rankas. To esą nesupranta ir mirtiną ginklą separatistams perdavę rusai.

„Jie nesupranta jiems tekusių ginklų galios. Dieve, negi pas juos viršūnėse nebeliko žmonių, kurie turi proto. Juk iš jūsų buvote kažkas Čečėnijoje. Paaiškinkite, kas yra „Buratino“. Parodykite jiems kadrus iš Čečėnijos, papasakokite, ką su žmonėmis padaro termobariniai ginklai. Juk jei jie ( separatistai) gali šaudyti į keleivinius lėktuvus, autobusus, tai gali pliekti ir iš „Buratino“ į gyvenamąjį kvartalą“, - savo "Facebook" paskyroje rašė A. Babčenko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.