UKIP: dėl ukrainiečių žūčių kalti europarlamentarai

Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) nariai Europos Parlamente, regis, įsitikinę, kad per kruvinus protestus Kijevo Nepriklausomybės aikštėje pernai vasarį žmonės žuvo dėl europarlamentarų kaltės. Esą EP nariai pakurstė neramumus Ukrainoje kišdamiesi į šios šalies vidaus reikalus, skelbia „EurActiv“.

J.Atkinson ir UKIP lyderis N.Farage'as nuolat užstoja Rusiją, kuri sėja agresiją Ukrainoje.<br>AP nuotr.
J.Atkinson ir UKIP lyderis N.Farage'as nuolat užstoja Rusiją, kuri sėja agresiją Ukrainoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 19, 2015, 2:25 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 3:21 PM

Tokius UKIP atstovaujančios europarlamentarės Janice Atkinson komentarus iškart sukritikavo dvi didžiausios politinės EP grupės – Europos liaudies partija ir Europos socialistų partija.

„ES neturi jokios teisės kištis į Ukrainos reikalus, – pareiškė J.Atkinson. – Bendrija pamojavo lazda prieš Rusijos mešką, o ji sureagavo. Mano kolegos čia, Europos parlamente, tiesiogiai skatino drąsių, jaunų žmonių žūtį“.

Tokios pačios nuomonės – ir UKIP atstovas spaudai Hermanas Kelly.

„Tokie EP nariai kaip Liberalų ir demokratų aljanso už Europą lyderis Guy Verhofstadtas vyko į Kijevą, kur sakė labai provokatyvias kalbas. Tokie žmonės ir, pavyzdžiui, amerikietis Johnas McCainas turi prisiimti atsakomybę dėl vėlesnių įvykių“, – teigė H.Kelly.

G.Verhofstadtas į Kijevo Nepriklausomybės aikštę atvyko ir į protestuotojus kreipėsi praėjusių metų vasarį. Netrukus po to prezidento Viktoro Janukovyčiaus vyriausybės snaiperiai ėmė šaudyti į demonstrantus – žuvo 100 žmonių.

V.Janukovyčius netrukus paspruko iš šalies, o Rusija aneksavo Krymą ir pradėjo kurstyti sukilimą Rytų Ukrainoje.

Europos socialistų partija po tokių J.Atkinson ir H.Kelly pareiškimų paskelbė, kad tokie komentarai yra „itin žemo lygio propaganda“ apie Ukrainos tragediją: „Tiesa vis dėlto tokia, kad ES nors kartą reagavo vieningai ir greitai – įvesdama sankcijas. Mes tik siekiame, kad būtų gerbiama tarptautinė teisė“.

Savo ruožtu dešinioji Europos liaudies partija pranešė atmetanti kaltinimus ES, esą Bendrijos kišimasis sukėlė karą Ukrainoje.

„Atrodo, kad dėl krizės atsakingi visi, tik ne Rusija. Bet faktas toks, kad būtent Rusija įsiveržė į kitą valstybę ir dalį jos aneksavo“, – pareiškė EP užsienio reikalų komiteto pirmininkas Elmaras Brokas.

UKIP lyderis Nigelas Farage'as jau pernai rugsėjį sukėlė nemenką skandalą, kai pareiškė, kad labiausiai kaip lyderį pasaulyje vertina Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. Tą patį mėnesį jis EP pareiškė, kad asociacijos sutarties su Ukraina pasirašymas tik provokuoja V.Putiną.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.