F. Mogherini siūlo atnaujinti Artimųjų Rytų taikos derybas

Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovė Federica Mogherini siūlo po

F. Mogherini sakė, kad šiuo metu situacija beviltiška, todėl reikia ne tik atgaivinti diskusijas.<br>AP nuotr. iš archyvo
F. Mogherini sakė, kad šiuo metu situacija beviltiška, todėl reikia ne tik atgaivinti diskusijas.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 21, 2015, 4:31 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 10:11 AM

„Labiausiai bijau, kad situacija blogėja dėl to, kad nėra pažangos arba jos yra per mažai“, – kalbėjo ES diplomatijos vadovė.

Jos manymu, į Artimųjų Rytų ketvertą būtų galima priimti naujų narių ir tokiu būdu atgaivinti diskusijas. 2002 metais įkurtą ketvertą sudaro Jungtinės Tautos, JAV, ES ir Rusija.

F. Mogherini pridūrė, kad šiuo metu situacija beviltiška, todėl reikia ne tik atgaivinti diskusijas, bet ir pasiekti konkrečių apčiuopiamų rezultatų. JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pernai daug bendravo su Palestinos ir Izraelio atstovais, stengdamasis surasti ilgalaikį sprendimą.

F. Mogherini siūlo tęsti J. Kerry pradėtą veiklą. Galbūt tam padėtų ketverto padidinimas, kadangi tada būtų galima kalbėtis ne tik apie Izraelio ir Palestinos konfliktą. Diplomatės manymu, tai būtų galimybė išspręsti jau senas saugumo problemas regione.

Vėliau ji pridūrė, kad dar praeis daug laiko, kol bus priimti konkretūs sprendimai, kadangi to paskubinti neįmanoma. Vėliau šį mėnesį JAV, ES, Jungtinių Tautų ir Rusijos atstovai susitiks tęsti derybų dėl Izraelio ir Palestinos krizės. Artimųjų Rytų ketverto susitikimas įvyks sausio 26 dieną Briuselyje. Čia bus aptariami būdai, kaip atgaivinti taikos užtikrinimo procesą po to, kai Jungtinių Tautų Saugumo Taryba nepatvirtino Palestinos rezoliucijos dėl Izraelio okupacijos nutraukimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.