Džihadistų pagrobtas japonas tiki esąs persikūnijusi princesė

„Islamo valstybės“ kovotojai pašiurpino pasaulį nauju savo grasinimu nupjauti galvas dviems japonų įkaitams. Dabar aiškėja, kad šių dviejų vyrų likimai keistai susipynę: vienas tikino esąs persikūnijusi princesė, o kitas jautė pareigą jį išgelbėti, rašo „Daily Mail“.

K.Goto (kairėje) ir H.Yukawa (dešinėje) buvo paimti „Islamo valstybės“ kovotojų įkaitais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
K.Goto (kairėje) ir H.Yukawa (dešinėje) buvo paimti „Islamo valstybės“ kovotojų įkaitais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-22 13:27, atnaujinta 2018-01-15 08:26

Naujame „Islamo valstybės“ vaizdo įraše užfiksuoti du japonų įkaitai, Kenji Goto ir Haruna Yukawa , su kuriais grasinama susidoroti, jei Japonijos vyriausybė nesumokės 200 mln. dolerių (172 mln. eurų) išpirkos.

Kol visi laukia, kaip susiklostys pagrobtųjų likimas, ima aiškėti jų gyvenimo detalės.

Palūžęs mėgino nusižudyti

42 m. H. Yukawa islamistų buvo pagrobtas pirmas dar 2014 m. liepos mėnesį. Pasak įrašų jo tinklaraštyje, jis į Siriją atvyko praėjusių metų pradžioje.

Kaip dabar teigiama, atvykti į konfliktų nukankintą šalį jį paskatino sunkumai: vyro verslas bankrutavo, jis paskendo skolose, vienu metu netgi neturėjo kur gyventi. Vyras tvirtina, kad per tą laiką pasikeitė ir savo vardą į Haruna, kad jis skambėtų moteriškiau.

Be to, japonas mėgino nusipjauti genitalijas – taip mėgindamas atkartoti ritualinę samurajaus savižudybę. Tačiau jį sustabdė žmona, kuri po kelerių metų mirė nuo vėžio.

„Maniau, kad jei man nepavyks, galėsiu gyventi kaip moteris ir kitką palikti likimui“, - po mėginimo nusižudyti vėliau tinklaraštyje rašė jis.

H.Yukawa taip pat buvo įsitikinęs, kad jis buvo į vyro kūną įsikūnijusi Mandžiūrijos princesė, kuri Antrojo pasaulinio karo metais šnipinėjo Japonijai.

2013 m. pabaigoje jis pradėjo bendrauti su Japonijos radikalios dešinės politikais ir prisistatydavo kaip konsultantas saugumo klausimais, nors iš tiesų tokiu niekada nedirbo.

Jis pasiskolino pinigų, kad nukeliautų į Siriją ir norėjo teikti apsaugą didelėms Japonijos įmonėms, veikiančioms konflikto zonose. Karas Sirijoje jam buvo tarsi nauja pradžia - nauja galimybė atsitiesti.

„Jo idėja iš pradžių atrodė įdomi, tačiau jis neturėjo nei pinigų, nei patirties, kad galėtų ją įgyvendinti“, - pasakojo verslo konsultantu H.Yukawa įmonėje dirbęs Nobuo Kimoto.

Pajuto pareigą gelbėti

Kitas džihadistų pagrobtas japonas, žurnalistas K.Goto, susipažino su H.Yukawa 2014 m. pavasarį, kai pastarąjį sulaikė Laisvosios Sirijos armijos kovotojai. Patyręs karo žurnalistas teigė, kad H.Yukawa atrodė labai nelaimingas ir pats būdamas atsivertęs krikščionis, jis pajuto didelį norą vyrui padėti.

„Jam reikėjo kažkieno patyrusio pagalbos, - vasarą pasakojo K.Goto. - Man reikia ten grįžti ir sužinoti, koks dabar jo likimas. Man reikia susitikti su juo akis į akį. Manau, tai būtina“.

47 m. K.Goto darė televizijos reportažus apie karą, konfliktus, skurdą ir vaikus karo zonose. Jis taip pat yra dirbęs keliose Jungtinių Tautų organizacijose, tokiose kaip UNICEF ir JT pabėgėlių agentūra.

K.Goto turi du vaikus, o jo pastorius Hiroshi Tamura pasakojo, kad vyras visuomet elgdavosi taip, kaip jo reikalavo krikščionių religija – jis visuomet mėgino padėti nuskriaustiesiems.

Manoma, kad vyras įkliuvo „Islamo valstybės“ kovotojams, kai išvyko į Siriją ieškoti H.Yukawa'os.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.