JAV pajėgos svarsto Baltijos šalyse dislokuoti savo tankus

Po praėjusią savaitę vykusio NATO karinio komiteto posėdžio Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Vytautas Žukas parvežė gerų žinių: mūsų šalyje bus steigiama Aljanso vadavietė. Būta nusivylusių, jog esą toks štabas nieko nereiškia. Bet dabar aiškėja, kad Lietuvoje gali pasirodyti ne tik štabų karininkai iš kitų Aljanso šalių, bet ir JAV šarvuotoji technika.

JAV tankai gali būti nuolat dislokuojami Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
JAV tankai gali būti nuolat dislokuojami Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-01-26 10:43, atnaujinta 2018-01-15 02:01

Jungtinių Valstijų pajėgos Europoje artimiausiu metus pasiųs ekspertų grupę į Baltijos šalis, Lenkiją, Rumuniją ir Bulgariją parinkti vietų, kur galėtų būti laikomi tankai ir kitokia karinė įranga, skelbia JAV leidinys „Stars and Stripes“.

„Per kelias ateinančias savaites atliksime tyrimus Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Rumunijoje ir Bulgarijoje, kad išsiaiškintume, ar ten yra vieta, kur galbūt būtų laikoma dalis tos įrangos“, – sakė JAV sausumos pajėgų vadas generolas leitenantas Benas Hodgesas Pentagono laikraščiui „Stars and Stripes“.

„Galbūt tai bus kuopa, galbūt visas batalionas – mes to nežinome, kol neatlikome tyrimo“, – teigė generolas.

Nuo pernai Baltijos šalyse ir Lenkijoje yra dislokuota po kuopą JAV karių, jie nuolat rotuojami. Kariai atsiųsti reaguojant į Rusijos intervenciją Ukrainoje. Tačiau planuojama, kad šios pajėgos artimiausiu metu bus didesnės – Europoje svarstoma dislokuoti per JAV 220 tankų „Abrams“ ir šarvuočių „Bradley“ bei „Stryker“.

Dalis jų turėtų likti Šaltojo karo metais įkurtose bazėse Vokietijoje, tačiau po žvalgomųjų misijų Baltijos šalyse, Lenkijoje, Bulgarijoje ir Rumunijoje planuojama, kad dalis JAV šarvuotosios technikos bus nuolat dislokuojama minėtose valstybėse.

„Galiausiai Europoje bus visa šarvuotosios brigados komanda, trys manevriniai batalionai, žvalgybos eskadronas“, – teigė B.Hodgesas. Be to, jis pabrėžė, kad kartu su šarvuotąja technika atkeliaus ir JAV artilerija, inžinieriai bei kiti paramos daliniai.

Lietuva intensyviai dirba su Jungtinėmis Valstijomis derindama galimybę šalyje dislokuoti amerikiečių karinę techniką, įskaitant tankus, sako krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

„Mes jau kurį laiką dirbame su amerikiečiais, kad būtume pasiruošę priimti karius ir karinę techniką“, – naujienų agentūrai BNS pirmadienį sakė ministras.

Jis atkreipė dėmesį, kad nuo pernai rotaciniu pagrindu siunčiami JAV kariai kaskart atsigabena savo techniką, o dabar siekiama, kad dalis jos liktų Lietuvoje.

„Kariai dislokuoti jau beveik metai ir kiekvieni padaliniai atvyksta su savo technika. Dabar intensyviai dirbame, kad kariai keistųsi, o bent dalis technikos pasiliktų ilgesniam laikui ir būtų dislokuota čia, Lietuvoje. Apie skaičių ir vietas dar galutinių atsakymų nėra. Mes kai kurias vietas jau įrenginėjame“, – kalbėjo J.Olekas.

Paklaustas, kokia technika gali būti dislokuota Lietuvoje, ministras atsakė, kad „spektras yra labai platus – nuo kovinių mašinų iki tankų“.

„Dabar nenorėčiau spekuliuoti ir spėlioti, kuri konkrečiai technika kurioje vietoje bus. Tariamės su sąjungininkais, kaip ją racionaliausiai išdėstyti, kas turėtų būtų vienoje valstybėje, kas kitoje“, – BNS sakė ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.