Ukrainos rytuose skelbiama nepaprastoji padėtis

Ukrainoje įvedama karinė parengtis, o šalies rytuose skelbiama nepaprastoji padėtis, skelbia portalas gazeta.ru. Tokį pranešimą po ministrų kabineto posėdžio patvirtino šalies premjeras Arsenijus Jaceniukas.

Ukrainoje paskelbta karinė parengtis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Ukrainoje paskelbta karinė parengtis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-26 15:09, atnaujinta 2018-01-15 01:24

„Mes taip pat nusprendėme įvesti nepaprastąją padėtį Luhansko ir Donecko srityse“, – kalbėjo Ukrainos ministras pirmininkas.

Per pastarąją parą Ukrainos separatistinėse rytinėse teritorijose žuvo septyni vyriausybės pajėgų kariai, o dar 24 buvo sužeisti, pirmadienį paskelbė Ukrainos kariuomenės atstovas Vladyslavas Selezniovas. 

Pastarosiomis dienomis Rytų Ukrainoje vykusios kautynės buvo intensyviausios nuo rugsėjo, kai buvo susitarta dėl ugnies nutraukimo. Prorusiški separatistai praėjusią savaitę surengė 30 gyvybių nusinešusią raketų ataką prieš pietrytinį Mariupolio uostamiestį ir pažadėjo apsupti Debalcevę į šiaurės rytus nuo pagrindinės sukilėlių tvirtovės Donecko, kur, pasak V.Selezniovo, vyksta intensyviausi mūšiai.

Tuo pat metu Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos pareigūnai pranešė, kad iš Maskvos šiandien pajudės dar vienas humanitarinės pagalbos konvojus. Ukraina kaltina, kad šios, tariamai, humanitarinės pagalbos priedanga yra naudojama separatistams remti.

Rusija kaltina Vakarus šantažu

Rusija pirmadienį apkaltino Kijevą dėl suintensyvėjusių kovų Ukrainoje ir įspėjo Vakarus, kad bet koks bandymas daryti ekonominį spaudimą Maskvai bus „visiškai ardomasis“ šantažas, skelbia „Reuters“. 

Prorusiški separatistai, anot NATO, remiami Rusijos karių, pradėjo atakas Pietryčių Ukrainoje. JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad Vašingtonas svarsto visas galimybes, kaip būtų galima izoliuoti Rusiją. 

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas paneigė bet kokį Rusijos dalyvavimą mūšiuose, o Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas apkaltino Vakarus antirusiškos isterijos kurstymu, taip bandant pateisinti ekonomines sankcijas Rusijai. 

„Žvelgiant į ES politiką matyti, kad užuot dariusi spaudimą tiems, kurie atsisako užmegzti dialogą, padėsiantį taikiai išspręsti konfliktą, ji atnaujino kalbas, kaip ekonomiškai šantažuoti Rusiją“, – tvirtino D.Peskovas. – Rusija niekada nesutiko su tokiais grasinimais, o jie ir šantažas niekada niekur nenuvedė ir nenuves. Nauji grasinimai dėl padidėjusio ekonominio spaudimo Rusijai yra visiškai destruktyvūs, nepateisinami ir galiausiai tai – trumparegiškas požiūris.“

S.Lavrovas tvirtino, kad separatistai Ukrainoje atsakė į vyriausybinių pajėgų atakas, o vienintelis į priekį galintis vesti kelias – tiesioginis dialogas. 

„Matome, kad Kijevas dar kartą bando sustabdyti taikos užtikrinimo procesus ir mėgina spręsti problemas naudodamas jėgą, o tai prie nieko neveda“, – spaudos konferencijoje kalbėjo S.Lavrovas.

Pavadino užsienio legionu

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pareiškė, kad Ukrainos armija yra NATO legionas, kuris nesilaiko nacionalinių Ukrainos interesų, o siekia geopolitinių tikslų – Rusijos sulaikymo.

„Mes dažnai sakome: Ukrainos armija. Iš tikrųjų, kas ten kariauja? Ten iš dalies yra oficialių Ginkluotųjų pajėgų dalinių, bet didžiąja dalimi tai vadinamieji savanoriški nacionalistiniai batalionai“, – Kalnakasybos universiteto studentams Sankt Peterburge aiškino V.Putinas.

„Iš esmės tai jau ne armija, o užsienio legionas, šiuo atveju užsieninis NATO legionas, kuris, žinoma, nesiekia nacionalinių Ukrainos interesų. Jo visai kitokie tikslai, susiję su geopolitinio tikslo sulaikyti Rusiją siekimu, o tai visiškai neatitinka nacionalinių Ukrainos liaudies interesų“, – tęsė V.Putinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.