Virs Šiaurės Korėjos – vėl branduoliniai debesys

Šiaurės Korėja galbūt bandys iš naujo paleisti branduolinį reaktorių, praneša BBC.

Šis reaktorius buvo sustabdytas 2007 metais ir vėl paleistas 2013 metais.<br>AP nuotr.
Šis reaktorius buvo sustabdytas 2007 metais ir vėl paleistas 2013 metais.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-01-29 13:13, atnaujinta 2018-01-14 17:26

JAV-Korėjos institutas pranešė, kad buvo užfiksuoti iš Jongbjono reaktoriaus kylantys dūmai, kurie galbūt reiškia, kad bandoma gaminti branduoliniam ginklui reikalingą plutonį. Tačiau ekspertai pabrėžė, kad kol kas nėra jokių įrodymų, todėl nereikia daryti skubotų išvadų. Šis reaktorius buvo sustabdytas 2007 metais ir vėl paleistas 2013 metais. Pietų Korėjoje viešinti JAV atstovė Wendy Sherman priminė, kad Šiaurės Korėjos branduolinis nuginklavimas yra jų prioritetas.

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja politikos reikalams, atvyko į Seulą dviejų dienų vizito, kur žada aptarti dvišalius santykius. „Mes laukiame, kada Šiaurės ir Pietų Korėja susivienys, o korėjiečiai galės gyventi demokratiškoje šalyje be branduolinio ginklo ir grėsmės“, – sakė V. Sherman.

2008 metais šešių šalių susitikime buvo deramasi dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos, bet sprendimas nebuvo priimtas. Nuo to laiko daug valstybių vis bando atnaujinti derybas. Anksčiau šį mėnesį Šiaurės Korėja sutiko nutraukti branduolines bandymus, jei JAV sustabdys karines pratybas su Seulu, tačiau pasiūlymas buvo atmestas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.