Donecko centre – kruvini išpuoliai ir dešimtys aukų

Per mūšius – ir civilių aukos

Troleibuse iš karto žuvo penki žmonės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Troleibuse iš karto žuvo penki žmonės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „Reuters“, „Interfax“, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 30, 2015, 1:11 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 2:38 PM

Pranešime pabrėžiama kad separatistai „cinišku teroro aktu“ mėgina sutrukdyti vadinamosios kontaktų grupės susitikimui; šią grupę sudaro Ukrainos, Rusijos, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai ir separatistų lyderiai.

Planuota šios grupės susitikimą surengti šį penktadienį Baltarusijos sostinėje Minske, bet, anot separatistų, šis renginys buvo atšauktas dėl procesą vilkinančios Ukrainos.

Pasak naujienų agentūros „Interfax“, Rusijos Federacijos Tyrimų komitetas iškėlė baudžiamąją bylą dėl Donecko kultūros namų ir vieno troleibuso apšaudymų, per kuriuos žuvo žmonių; tai pranešė šios žinybos atstovas Vladimiras Markinas.

Tyrimo duomenimis, sausio 30 dieną į artilerijos ugnį pateko troleibusas su keleiviais Donecke, visuomeninio transporto stotelėje Matrosovo prospekte.

„Tą pačia dieną dalijant humanitarinę pagalbą buvo apšaudyti Donecko kultūros namai Donecke. Žuvo ne mažiau kaip dešimt taikių gyventojų“, – sakė V.Markinas.

Anot separatistų, per abu minėtus apšaudymus žuvo po penkis žmones, bet nukentėjusiųjų skaičiai dar tebetikslinami.

Sviedinių skeveldros taip pat pataikė į vieną maršrutinį mikroautobusą ir sunkiai sužalojo du žmones, vienos vietos ligoninės šaltiniai sakė „Interfax“.

Kijevo vyriausybės pajėgų atstovai šių pranešimų kol kas nepatvirtino.

Per mūšius – ir civilių aukos

Ukrainos rytuose 12 žmonių, tarp jų septyni civiliai, žuvo per pastarąją parą, tęsiantis vyriausybės pajėgų susirėmimams su prorusiškais separatistais.

Pagrindinės separatistų tvirtovės Donecko administracija nurodė, kad dar 23 žmonės buvo sužeisti per artilerijos ir raketų smūgius Donecko provincijoje. Tuo tarpu Kijevo kariškiai informavo, kad 23 vyriausybės pajėgų kariai buvo sužeisti per naujausius susirėmimus jau ilgiau negu devynis mėnesius besitęsiančiame konflikte, nusinešusiame apie 5,1 tūkst. žmonių gyvybių.

Naujausių susirėmimų pagrindinis epicentras buvo vyriausybės pajėgų ginamas Debalcevės miestas, kuris yra strategiškai svarbus geležinkelių mazgas tarp Donecko ir antrojo didžiausio separatistų kontroliuojamo miesto Luhansko.

Kijevui pavaldžios Donecko administracijos Vidaus reikalų ministerijos pajėgų vadovas sakė, kad vyriausybės pajėgos penktadienio rytą tebekontroliavo Debalcevę, prieš įsiplieskiant šiam konfliktui turėjusį apie 25 tūkst. gyventojų.

Gauta pranešimų, kol kas objektyviai nepatvirtintų, kad sukilėliai užgrobė netoliese esantį Vuhlehirsko miestelį.

Daug civilių įstrigo Debalceve, tuo metu kiti, įskaitant kulkų sužeistus asmenis, sugebėjo pasiekti Artemivsko miestą. Rusijos žiniasklaida pranešė, kad per mūšius Donecke žuvo septyni žmonės.

Pranešta, kad artilerijos sviediniai pataikė į autobusą ir kultūros namus, kur civiliai gaudavo humanitarinės pagalbos.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai bando atkurti derybas Baltarusijos sostinėje Minske.

Rusijos atstovas šioje organizacijoje Andrejus Kelinas apkaltino Ukrainą siekiant karinio sprendimo.

„Nematome nė menkiausio Kijevo noro sustabdyti karo veiksmus, įsitraukti į dialogą su opozicija Rytų Ukrainoje ar pradėti politinį sureguliavimo procesą“, – ketvirtadienį ESBO sakė atstovas.

Rusijos televizija pranešė, kad apie 8 tūkst. Ukrainos karių yra apsupti Debalcevo mieste. Ji taip pat citavo sukilėlius, sakančius, kad jiems pavyko išstumti Ukrainos karius iš Vuhlehirsko, tačiau separatistų pozicijos miestelyje vis dar apšaudomos.

Tuo metu Ukrainos bataliono vadas Semionas Semenčenka nurodė, kad sukilėliai šiuo metu kontroliuoja dalį Vuhlehirsko, tačiau Kijevo kariai ten nenutraukia ugnies. Socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje vadas rašė, kad separatistai Ukrainos karių pozicijas apšaudo iš minosvaidžių ir „Grad“ raketomis.

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį nutarė pratęsti Rusijai galiojančias sankcijas iki rugsėjo. Per neeilinį susitikimą Briuselyje diplomatai sutarė, kad naujos baudžiamosios priemonės Rusijai bus taikomos tik tuo atveju, jei situacija Rytų Ukrainoje nesitaisys arba blogės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.