Ukrainoje žuvo čečėnų bataliono vadas I.Munajevas

Iš Debalcevės traukiasi žmonės

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, „Interfax“, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 2, 2015, 8:36 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 8:04 AM

Tokią informaciją pirmadienį išplatino Luhansko srities administracijos vadovo Henadijaus Moskalio spaudos tarnyba.

„Nuliūdintas sužinojau apie Ičkerijos brigados generolo Isos Munajevo, Džocharo Dudajevo tarptautinio taikdarių bataliono, vado žūtį“, – sakė H.Moskalis.

„Batalionas buvo dislokuotas Lysyčanske už kelių kilometrų nuo Severodonecko, karts nuo karto mes bendraudavome su jo vadu“, – pridūrė jis.

Anot jo, praėjusį šeštadienį I.Munajevas paskambino jam ir sakė, kad važiuoja į Debalcevę, kur padėtis labai sudėtinga ir skubiai reikalinga jo pagalba.

Apie I.Munajevo žūtį socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė ir Ukrainos parlamentaras Borisas Filatovas, taip pat ir frakcijos „Samopomič“ („Savigalba“), parlamentaras Semionas Semenčenka, bataliono „Donbas“ vadas.

Kaip nurodoma BBC tinklalapyje, I.Munajevas žuvo nuo separatistų artilerijos ugnies, dengdamas Ukrainos padalinių atsitraukimą, nurodė bataliono atstovė spaudai.

I.Munajevas per abu Čečėnijos karus kariavo su rusų kariuomene; 1999 metais Čečėnijos prezidentas Aslanas Maschadovas paskyrė jį Grozno komendantu. Praėjusiais metais, atvykęs iš Danijos, jis suformavo Džocharo Dudajevo tarptautinį taikdarių batalioną Ukrainos pajėgose, kovojančiose su prorusiškais separatistais.

Iš Debalcevės traukiasi žmonės

Rytų Ukrainoje tęsiasi įnirtingi susirėmimai tarp Kijevo vyriausybės pajėgų ir prorusiškų separatistų, iš Debalcevės ir Avdijivkos miestų Donecko srityje evakuota daugiau negu 2000 žmonių, pirmadienį pranešė Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos vadovas Serhijus Bočkovskis.

„Iki šiol evakuota 2 240 žmonių. Šiuo metu ten dirba mobilioji gelbėtojų brigada, turinti šešis automobilius“, – jis sakė žurnalistams pietrytiniame Zaporožės mieste.

Pasak S.Bočkovskio, pirmadienio rytą į Kijevą atvyko traukinys, vežantis 157 evakuotus žmones, tarp jų 24 vaikus.

Tuo tarpu separatistų pajėgos toliau apšaudo mašinas, kuriomis iš tų vietovių evakuojami civiliai, sužeistieji ir neįgalieji, pabrėžė pareigūnas.

Ukrainos premjeras nurodė nepaprastųjų situacijų agentūrai pasiųsti gyventojų evakavimą vykdančioms brigadoms šarvuotų sunkvežimių.

Armijos atstovas Andrijus Lysenka nurodė, kad per pastarąsias 24 valandas separatistai surengė penkis puolimus prieš vyriausybės pajėgų pozicijas Debalcevėje, bet visos atakos buvo atremtos.

„Miestas nėra apsuptas. Ukrainos armija gina savo pozicijas. Daliniai, atvykę sustiprinti mūsų karių Debalcevėje, kontratakuoja priešą ir neleidžia jam uždaryti vadinamojo katilo“, – A.Lysenka pirmadienį sakė per spaudos konferenciją Kijeve.

Tuo tarpu Donecko separatistų lyderis Aleksandras Zacharčenka anksčiau pirmadienį tvirtino, kad Ukrainos armija mėgina atsitraukti iš Debalcevės.

„Ukrainos kariai mėgina išeiti iš Debalcevės. Priešas pietuose telkia pajėgas kontratakai“, – jis sakė žurnalistams.

Separastistai skelbia mobilizaciją

Prorusiški separatistai, kovojantys su Kijevo vyriausybės pajėgomis Ukrainos rytuose, planuoja skelbti „visuotinę mobilizaciją“ ir sustiprinti savo pajėgas tūkstančiais vyrų, pirmadienį žiniasklaida citavo vieną iš pagrindinių jų lyderių.

Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ nurodė, kad separatistų paskelbtos „Donecko liaudies respublikos“ vadovas Aleksandras Zacharčenka sakė planuojantis paskelbti mobilizaciją po 11 dienų ir pašaukti iki 100 tūkst. vyrų, tačiau nepateikė detalių, kaip tai ketinama įgyvendinti.

Į karinę tarnybą pašaukti vyrai dalyvaus mėnesį vyksiančiuose mokymuose, nurodė Donecko separatistų lyderis.

„Kalbant apie mobilizaciją, egzistuoja pašaukimo galimybė. Daliniai iki pavasario dalyvaus koviniuose mokymuose. Planuojama sukurti tris motorizuotąsias pėstininkų brigadas, (kurios bus naudojamos) kontrpuolimui“, – aiškino jis.

„Bendrą DNR (Donecko liaudies respublikos) ir LLR (Luhansko liaudies respublikos) armiją sudarys 100 tūkst. karių. Mobilizacija yra pirmasis etapas – pirmiausiai bus savanoriai, o tuomet žiūrėsime, ką daryti toliau, – sakė A.Zacharčenka žurnalistams. – Savanorių verbavimas prasidės jau ateinančią savaitę.“

Pastarosiomis savaitėmis mūšiai Ukrainos rytuose smarkiai suintensyvėjo, o šeštadienį žlugus taikos deryboms viltys, kad įtampa sumažės, faktiškai išblėso.

Kijevas taip pat nurodė mobilizuosiantis daugiau karių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.