Ataka Donecke: apšaudyta ligoninė, pranešama apie aukas

F.Mogherini reikalauja paliaubų Rytų Ukrainoje

Rytų Ukrainoje kasdien pranešama apie išpuolius.<br>AFP/„Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Rytų Ukrainoje kasdien pranešama apie išpuolius.<br>AFP/„Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, „Interfax“, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 4, 2015, 1:22 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 4:14 AM

Nuotraukose iš įvykio vietose matosi didelis sviedinio sprogimo išmuštas krateris priešais 27-ąją ligoninę pietvakariniame Donecko Kirovo rajone.

Kiek anksčiau separatistų kontroliuojamos šio rytinio miesto administracijos tinklalapyje paskelbtame pranešime buvo teigiama, kad apie vidurdienį (vietos ir Lietuvos laiku) į ligoninės pastatą pataikė vienas artilerijos sviedinys ir kad ten esama žuvusiųjų bei sužeistųjų.

Rusijos naujienų agentūros, irgi remdamosi separatistų šaltiniais, pranešė, kad žuvo daugiau nei 15 žmonių.

Vienas „Reuters" televizijos operatorius, apsilankęs įvykio vietoje, sakė, kad į ligoninės pastatą sviediniai nepataikė, bet jo langai išdužo nuo smūginės bangos ir nuolaužų, išmestų į orą už maždaug 10 metrų nuo pastato sprogusio sviedinio.

Operatorius matė tris lavonus: vieną netoli ligoninės, o du kitus – gatvėje netoli gretimų pastatų. Pasak jo, ten nukrito bent du sviediniai, kurie sprogo vienas po kito.

Tuo tarpu Ukrainos kariškiai pranešė, per pastarąją parą vykusius susirėmimus su separatistais šalies rytuose du vyriausybės pajėgų kariai žuvo, o dar 18 buvo sužeisti.

Kariškiai nurodė, kad separatistų pajėgos per pastarąsias 24 valandas surengė apie 80 artilerijos ir raketų atakų prieš ukrainiečių karių pozicijas ir to regiono kaimus.

Jau devynis mėnesius Rytų Ukrainą krečiantis konfliktas nusinešė per 5,1 tūkst. žmonių gyvybių. Smurtas dar suintensyvėjo, kai praeitą šeštadienį Minske vykusios derybos dėl paliaubų žlugo nepasiekus jokio susitarimo.

F.Mogherini reikalauja paliaubų Rytų Ukrainoje

Trečiadienį Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovė Federica Mogherini pareikalavo kuo skubiau paskelbti paliaubas Rytų Ukrainoje ir leisti civiliams išvykti iš konfliktinių zonų, kuriose verda kova tarp Rusijos remiamų sukilėlių ir Ukrainos pajėgų, praneša „EUbusiness“.

„Vis smarkėjantys smurto protrūkiai Ukrainoje turi būti sustabdyti. Mažiausiai trims dienoms Debalcevės mieste ir aplinkui jį turi būti paskelbtos laikinosios paliaubos. Separatistų išprovokuotos kovos, ypač Debalcevės regione, kelia daug skausmo žmonėms ir menkina galimybes rasti politinį sprendimą“, – kalbėjo F.Mogherini.

Per pastarąsias kelias savaites separatistai ėmė vykdyti daugiau išpuolių regione, jiems pavyko užimti Donecko oro uostą. Nuo balandžio šiame konflikte žuvo daugiau nei 5350 žmonių.

Dabar sukilėliai bando užimti strategiškai svarbų Debalcevės miestą, jungiantį Donecką ir Luhanską. Trečiadienį apšaudant ligoninę Donecke žuvo mažiausiai trys žmonės. F.Mogherini tikino, kad tokie veiksmai yra didžiulis tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimas.

„Gyventojai bando bėgti iš Donbaso, humanitarinė krizė tebesitęsia. Civiliams turi būti suteikta galimybė saugiai pasišalinti iš konflikto zonos“, – susiklosčiusią situaciją komentavo diplomatė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.