NATO stiprina savo pajėgas Rytų Europoje

NATO gynybos

NATO pajėgų stiprinimas neabejotinai suerzins Rusiją.<br>AP asociatyvi nuotr.
NATO pajėgų stiprinimas neabejotinai suerzins Rusiją.<br>AP asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 5, 2015, 9:04 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 2:28 AM

Šis štabų tinklas galės itin greitai sustiprinti regiono gynybą, jeigu kiltų kokia nors grėsmė iš Rusijos pusės.

Ministrai taip pat spręs dėl naujų ypač greito reagavimo pajėgų sudėties ir pritars korpuso lygio štabo įkūrimui Vakarų Lenkijoje, siekdami sustiprinti NATO rytinį sparną po to, kai Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą.

JAV ambasadorius prie NATO Douglas Lute'as sakė, kad Aljanso vėliavos bus iškeltos ant štabo Lenkijoje ir šešių vadaviečių Lenkijoje, Rumunijoje, Bulgarijoje bei Baltijos šalyse.

„Tai bus pirmosios septynios NATO vėliavos Rytų Europoje“, – pažymėjo jis per spaudos konferenciją.

Šis planas, pagrįstas praėjusių metų rugsėjį Velse vykusiame NATO viršūnių susitikime priimtais sprendimais, neišpildo kai kurių rytinių Europos valstybių lūkesčių dėl didelių Aljanso karinių bazių įsteigimo šiame regione.

Tačiau ir mažų vadaviečių tinklo įkūrimas neabejotinai suerzins Rusiją, kuri yra kategoriškai nusistačiusi prieš NATO artėjimą prie jos sienų.

NATO pareigūnai tvirtina, kad mažesnio masto priemonės atitinka 1997 metų įsipareigojimą nedislokuoti nuolatiniu pagrindu didelių kovinių pajėgų Rytų Europoje ir yra skirtos užtikrinti sąjungininkes tame regione, kad likusios Aljanso šalys ateitų joms į pagalbą agresijos atveju.

Ministrai ketvirtadienį taip pat ketina aptarti didėjantį NATO susirūpinimą dėl Rusijos branduolinės strategijos ir ženklų, kad Rusijos kariškiai galbūt ketina įtraukti į šalies karinę doktriną daugiau atvejų, kada konflikte gali būti panaudoti atominiai ginklai, nurodė diplomatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.