Atsakas į Ukrainos puolimą pietuose – raketų ataka Kramatorske

Antradienio rytą iš Mariupolio pusės rytų kryptimi pajudėjo ukrainiečių pajėgos, daugumą jų sudaro pulko „Azov“ vyrai. Puolimą pradėję ukrainiečiai be didesnių pastangų užėmė kelias aplinkines gyvenvietes, skelbia unian.net.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 10, 2015, 11:54 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 3:22 PM

Ukrainiečiai skelbia, kad tuo metu, kai separatistai šturmuoja Debalcevės katilą, prasidėjo didelis puolimas Mariupolio sektoriuje. Šį kartą į puolimą perėjo Ukrainos pajėgos, kurių daugumą sudaro už Mariupolio gynybą atsakingas pulkas „Azov“ bei jį remiantys Nacionalinės gvardijos daliniai su šarvuotąja technika.

„Azov“ kariai socialiniuose tinkluose jau spėjo pasigirti be didesnių pastangų užėmę iki šiol separatistų laikytas Šyrokės, Pavlopolio ir Kominternivskės gyvenvietes. Pranešama, kad puolimas tęsiamas Novoazovsko kryptimi – šį netoli Rusijos sienos esantį uostamiestį dar praėjusį rudenį užėmė Rusijos remiami separatistai.

Kol kas neaišku, ar dėl savo radikalių pažiūrų prieštaringai vertinamas pulkas „Azov“ puolimą surengė suderinęs su karine vadovybe. „Azov“, įkurtas kaip savanoriškasis batalionas, dalyvavo praėjusią vasarą vykdytose karinėse operacijose.

Jo gretose kaunasi ir radikalių dešiniųjų ekstremistinių pažiūrų žmonės, o Rusijos propaganda „Azov“ atvirai vadina neonacistine karine formuote. Formaliai „Azov“ yra pavaldus Vidaus reikalų ministerijai, tačiau šis karinis vienetas neretai veikia nepriklausomai, o jo nariai nevengia rietis su Ukrainos valdžia.

Į Mariupolį atvykęs Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos pirmininkas Oleksandras Turčynovas tikino, kad puolimą „Azov“ koordinuoja su kitais ukrainiečių daliniais. Tuo metu separatistai tikina sistemų „Grad“ ugnimi atmušę ar bent jau pristabdę „Azov“ puolimą.

„Azov“ į tai atsakė pareiškimu, kad netoli Kuibyševės gyvenvietės esą buvo numuštas Rusijos šturmo lėktuvas Su-25. Tiesa, Ukrainos antiteroristinės operacijos štabas tokios informacijos nepatvirtino.

Raketomis apšaudė Kramatorsko miestą

Tuo pat metu skelbiama, kad separatistų salvinės ugnies sistemos „Smerč“ apšaudė į vakarus nuo Debalcevės esantį Kramatorsko miestą. Skelbiama apie mažiausiai 15 žuvusių ir 63 sužeistų žmonių. Tarp sužeistųjų – penki vaikai.

Viename vaizdo įraše matyti, kaip raketos krinta ant Kramatorsko oro uosto, o vaizdą stebinti moteris susijaudinusi ir vos pajėgia susivaldyti.

Tiesa, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka  patikslino, kad apšaudymą vykdė kita raketinė sistema – „Tornado“, kokias turi tik Rusija. Ši naujausia salvinės ugnies sistema gali 122 mm, 220 mm arba 300 mm kalibro raketomis apšaudyti taikinius iš  70 km ar netgi 100 km. Tiesa, Ukrainos generalinis štabas paskelbė, kad Kramatorske krito „Smerč“ sistemų raketos. Šiaip ar taip, tokiomis pačiomis 220 mm arba 300 mm raketomis gali šaudyti tiek „Smerč“, tiek „Tornado“.

Anot Ukrainos prezidento, raketomis taikytasi į Ukrainos antiteroristinės operacijos pajėgų štabą, kuris įsikūręs Kramatorsko oro uoste. Čia žuvo du kariai, o 9 buvo sužeisti. Dalis raketų krito ant taikių gyventojų namų ir šalia vienos pradinės mokyklos, todėl nukentėjo ir civiliai gyventojai.

Be to, sprendžiant iš nukritusių raketų, bent dalis jų turėjo kasetinius užtaisus – kiekvienoje raketoje telpa dešimtys mažų sprogmenų, kurios padengia didelę teritoriją. Kasetinių bombų naudojimas prieš civilius objektus gali būti prilyginamas karo nusikaltimams. Tarptautinė organizacija „Human Rights Watch“ kasetinių užtaisų naudojimu kaltino tiek Rusiją bei jos remiamus separatistus, tiek Ukrainą. Abi valstybės nėra prisijungusios prie kasetinių sprogmenų draudimo konvencijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?