Rusija Minske nepažadėjo paleisti ukrainietės lakūnės N.Savčenko

Rusijos suimtos

Ukrainietė karo lakūnė N.Savčenko.<br>AP nuotr.
Ukrainietė karo lakūnė N.Savčenko.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 13, 2015, 11:51 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 7:35 AM

P.Porošenka ketvirtadienį kalbėdamasis su žurnalistais po 16 val. trukusio Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderių maratono, sakė, kad per diskusiją iškėlė klausimą dėl N.Savčenko paleidimo ir „buvo informuotas, kad tai turėtų būti padaryta artimiausiu metu, atlikus medicinos ekspertizę ir paskelbus preliminarias tyrimo išvadas.“

Komentuodamas tą pareiškimą, Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas naujienų agentūrai „Interfax“ sakė: „Iš tikrųjų Ukrainos pusė iškėlė Savčenko klausimą per viršūnių susitikimą. Rusijos pusė negalėjo nieko pažadėti šiuo klausimu. Dėl Nadijos Savčenko atliekamas tyrimas, o ar ji kalta, ar ne – spręs teismas.“

Ši 33 metų sraigtasparnio pilotė pernai birželį buvo sučiupta prorusiškų separatistų, kaudamasi viename savanorių batalione Ukrainos rytuose. Kijevas sako, kad separatistai išgabeno ją į Rusiją, kur lakūnė buvo suimta ir apkaltinta dviejų rusų žurnalistų nužudymu.

Rusijos federalinis Tyrimų komitetas, tiesiogiai pavaldus prezidentui Vladimirui Putinui, kaltina N.Savčenko teikus koordinates vienam apšaudymui iš minosvaidžių Rytų Ukrainoje, per kurį žuvo tie du Rusijos žurnalistai.

Tačiau N.Savčenko gynybos advokatai turi įrodymų, kad moters nebuvo to incidento vietoje, nes Rusijos palaikomi separatistai ją sučiupo valandą ar dvi prieš žurnalistus pražudžiusį sprogimą. Ukraina kaltina Rusiją jos pagrobimu ir reikalauja, kad pilotė būtų paleista.

D.Peskovas patvirtino, kad Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel „per susitikimą Minske iš tikrųjų pasisakė už Nadeždos Savčenko paleidimą.“

„Jiems buvo pateikti atitinkami paaiškinimai“, – pridūrė Kremliaus atstovas.

Vasario 10 dieną Maskvos teismas nutarė pratęsti N.Savčenko areštą iki kovo 13 dienos. Ukrainietė lakūnė nuo gruodžio yra paskelbusi bado streiką, protestuodama prieš jos areštą.

Praeito mėnesio viduryje jos advokatas M.Feiginas išreiškė susirūpinimą, kad N.Savčenko gali mirti, jeigu toliau atsisakys maisto, nes yra labai nusilpusi ir jau neteko 12 kg svorio.

N.Savčenko, kuri yra pirmoji Ukrainoje ginkluotųjų pajėgų pilote tapusi moteris, savo šalyje yra laikoma nacionaline didvyre, o spalį, jai nedalyvaujant, buvo išrinkta į parlamentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.