Kijevas skaičiavo ir laiką iki paliaubų, ir mūšių aukas

Nors iki paliaubų tarp Ukrainos kariuomenės ir Rusijos remiamų separatistų buvo likusios vos kelios valandos, ukrainiečių pajėgos buvo intensyviai bombarduojamos.

Ukrainos kariai netoli Debalcevės.<br>AP nuotr.
Ukrainos kariai netoli Debalcevės.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 14, 2015, 4:19 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 4:47 AM

„Deja, po Minsko susitarimo Rusijos puolimas reikšmingai sustiprėjo. Tebemanome, kad tai sutarčiai gresia didelis pavojus“, – nuogąstavimus dėl artėjančio paliaubų termino išreiškė ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka. Savo ruožtu separatistų lyderiai tikino savo kariams įsakę nutraukti ugnį, tačiau pabrėžė, jog yra pasirengę „Kijevo provokacijoms“. Rusijos remiami smogikai aiškino, kad Ukraina išdavė Debalcevės katile likusius apsuptus 5000 karių.

Ukrainos vadovas tikino, kad šalyje bus įvesta karinė padėtis, jeigu nebus pasiekta taika.

Apie tai jis prabilo sakydamas kalbą pasieniečiams, per karinės technikos perdavimo ceremoniją.

„Per Ukrainos ministrų kabineto susitikimą, dar prieš vykdamas į Minską, aš įspėjau, kad nepasiekus taikos, mums tektų priimti labai sudėtingą tačiau neišvengiamą sprendimą dėl karinės padėties įvedimo. Dar kartą pabrėžiu – tokiu atveju karinė padėtis būtų paskelbta ne tik Donecke ir Luhanske, bet visoje šalyje“, – patikino P. Porošenka.

Palydovo nuotraukos parodė Rusijos ginklus

Šeštadienį JAV diplomatai pateikė naujus įrodymus apie Rusijos artilerijos buvimą Ukrainos teritorijoje. 

JAV ambasadorius Ukrainoje Geoffrey Pyattas internete paskelbė palydovines nuotraukas, kuriose nufotografuotos Rusijos gynybinės sistemos, dislokuotos netoli Debalcevės.

Socialiniame tinkle „Twitter“ patalpintos nuotraukos, kaip teigia ambasadorius, rodo, kad Donecko regione yra Rusijos, o ne separatistų sunkioji artilerija, praneša „The New York Times“.

Negana to Rusija šeštadienį apkaltino Kijevą ir Vakarų šalis, kad jie iškraipo Ukrainos taikos sutarties sąlygas, likus kelioms valandoms iki numatomo paliaubų įsigaliojimo Rytų Ukrainą krečiančiame konflikte tarp vyriausybės pajėgų ir prorusiškų separatistų.

„Rimtą susirūpinimą kelia tai, kad Ukrainos oficialieji atstovai, konkrečiai Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas, taip pat kai kurios Vakarų valstybės, ypač JAV, iš esmės solidarizavosi su radikaliais nacionalistais Aukščiausioje Radoje ir pradėjo iškraipyti Minsko susitarimų turinį, sukeldami abejonių, ar bus įgyvendintos konkrečios sąlygos Rusijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Ukrainos lyderių patvirtintame dokumente“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Ministerija nurodė, kad „atsižvelgiant į Donecko ir Luhansko (separatistų) atstovų pareiškimus ... apie jų atsakingą požiūrį į prisiimtų įsipareigojimų vykdymą, virtinė Ukrainos politikų pareiškimų Kijeve kelia nerimą“.

„Dar kartą pareiškiama, kad pagrindiniai Minsko susitarimų teiginiai – jog būtina nutraukti kovos veiksmus, atitraukti sunkiąją ginkluotę, pradėti realią konstitucinę reformą Ukrainoje“, – pridūrė URM.

„Tikimės, kad visi, pasirašiusieji vasario 12-osios Minsko dokumentą, taip pat šalys, palaikiusios Minsko procesą, įskaitant Vokietiją ir Prancūziją, padarys viską, kad sudaryti susitarimai būtų besąlygiškai vykdomi“, – sakoma pranešime.

Rytų Ukrainoje šeštadienį vyko vieni kruviniausių susirėmimų, nors iki vidurnakčio kovos pagal susitarimą turi baigtis. 

„Azov“ savanorių batalionas pranešė, kad Šyrokynės miestelis prie Mariupolio, kuris vis dar kontroliuojamas valstybinių pajėgų, buvo smarkiai apšaudytas separatistų pajėgų. Kol kovotojai laukia pastiprinimo, pasitelkus artileriją ir „Grad“ sistemas baigiamas sunaikinti visas miestelis, praneša „Ukraine Today“.

Ukrainos nacionalinės gynybos atstovas žurnalistams teigė, kad per Debalcevės apšaudymą jau žuvo penki ukrainiečių kariai. Anot Ihorio Ilkivo, per pastarąją parą nuo sviedinių atakų buvo sužeista nuo 90 iki 120 karių. Vakar apšaudant Artiomovsko buvo sužeisti dar 123 kariai.

Neketina atiduoti sienos kontrolės

Donecko separatistų respublikos vadovas Aleksandras Zacharčenka sako nesiruošiantis Rusijos sienos kontrolę grąžinti į Ukrainos pareigūnų rankas, praneša „RIA Novosti“.

„Šiandien yra duotas įsakymas atkurti sienos kontrolę. Bet joks ukrainiečių pareigūnas į mūsų teritoriją neįžengs“, – šeštadienį sakė Donecko regiono vadas.

Pagal Minske pasirašyto susitarimo devintąjį punktą, Kijevas turi teisę perimti Ukrainos ir Rusijos sienos kontrolę.

Laikantis paliaubų reikalingo punkto, Donecko srityje karo veiksmai bus nutraukti. Tačiau šeštadienį Ukrainos prorusiškų separatistų tvirtovės Donecko centre vienas vyras ir viena moteris žuvo per apšaudymą iš minosvaidžių.

Sviediniai krito netoli Donecko separatistų lyderio Aleksandro Zacharčenkos rezidencijos. Artilerijos apšaudymai Donecko priemiesčiuose jau tapo kasdienybe, bet miesto centras nuo tokių smūgių nukenčia retai.

Pats A.Zacharčenka teigė, kad tie sprogimai driokstelėjo netoli vietos, kur jis planavo susitikti su žiniasklaidos atstovais, taip pat netoli automobilio, kuriuo važiavo Vokietijos parlamento atstovų delegacija.

„Aš juos vežiojau po Donecką; sviediniai sprogo šalia jų mašinos“, – pasakojo jis. Planuoja naują „humanitarinį konvojų“?

Rusija planuoja naują humanitarinės pagalbos konvojų į Ukrainą atsiųsti jau sekmadienį, pranešė Ukrainos kariuomenės atstovas Andrejus Lysenka.

„Kadangi separatistų pajėgos Donbase smarkiai nukentėjo, tikimasi, kad nauja pagalba jiems bus siunčiama jau sekmadienį“, – televiziją „Hromadske“ cituoja A.Lysenka.

Pastarąjį kartą panaši pagalba Donecko sritį iš Rusijos pasiekė vasario 8 dieną.

Separatistai stūmėsi į priekį

Ukrainos kariuomenė šeštadienį pranešė, kad iki šiol Rytų Ukrainos fronte nesusilpnėjo separatistų puolimai, kuriais iš paskutinių siekiama užgrobti kiek įmanoma daugiau teritorijos iki vidurnaktį stosiančių paliaubų, praneša „Reuters“.

„Prieš vidurnaktį sukilėliai stengiasi įvykdyti taktinius planus ir išplėsti savo kontroliuojamą teritoriją, labiausiai Debalcevės kryptimi“, – šeštadienį televizijai sakė A.Lysenka.

Jo teigimu, separatistams tiekiama pagalba ginklais ir kariais iš Rusijos per Ukrainos sieną. Maskva neigia šiuos kaltinimus, net ir esant priešingiems įrodymams.

Separatistai jau peržengė ribą, kuri buvo nustatyta ankstesnio Minsko susitarimo metu rugsėjį. Įsigaliojus paliauboms jie savo sunkiąją artileriją turėtų atitraukti per 75 kilometrus, o ukrainiečiai – 25 kilometrus.

Kariuomenės atstovo teigimu, per pastarąsias 24 valandas nesiliaunančių kovų metu septyni kariai žuvo ir 23 buvo sužeisti.

Nori naujos konstitucijos

Vienašališkai nepriklausomybę paskelbusių Donecko ir Luhansko „respublikų“ atstovai kviečia Kijevą naujų derybų su kontaktine grupe dėl separatistų teritorijų statuso, praneša agentūra TASS.

Regionai pasiūlė ir naujas pataisas Ukrainos konstitucijai, kuri pagal Minsko susitarimą turi būti pakeista iki šių metų pabaigos.

„Kadangi konstitucija turi būti keičiama, Donecko ir Luhansko „liaudies respublikos“ siūlo artimiausio kontaktinės grupės susitikimo metu pradėti diskusiją dėl svarbių pakeitimų, kuriuos reikia padaryti“, – separatistų atstovą citavo agentūra.

Pakeitimais prašoma naujo atskirų regionų statuso, galimybės formuoti regiono savivaldą, biudžeto, Kijevo finansų ir mokesčių sistemos decentralizacijos, laisvųjų ekonominių zonų įrengimo iki kitų privalumų.

Separatistų kontroliuojami regionai taip pat tikisi oficialiai įteisinti rusų kalbą mažumoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.