Paliaubos Ukrainoje trapios, bet laiko yra ir futbolui

Prasidėjus paliauboms Ukrainos kariai rado laiko pažaisti futbolą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prasidėjus paliauboms Ukrainos kariai rado laiko pažaisti futbolą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 15, 2015, 9:17 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 4:13 AM

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka davė nurodymą ginkluotosioms pajėgoms nuo sekmadienio vidurnakčio (ir Lietuvos laiku) nutraukti ugnį, laikantis ketvirtadienį Baltarusijos sostinėje sudaryto susitarimo dėl paliaubų. 

„Aš noriu taikos, todėl įsakau Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, Nacionalinei gvardijai, Valstybės sienos apsaugos tarnybai ir kitoms nuo vasario 15-osios vidurnakčio nutraukti ugnį“, – per televiziją paskelbė P.Porošenka. 

Prezidentas nenurodė, kokių veiksmų bus imtasi, jei prorusiški separatistai nesilaikys paliaubų susitarimo, tačiau pabrėžė: „Gavę smūgį į vieną skruostą, kito mes neatsuksime.“

Lohvynovėje – „tikras pragaras“

Donecke ir teritorijose aplink fronto liniją dirbantys žurnalistai iškart po to, kai išmušė sekmadienio vidurnaktis ir oficialiai prasidėjo Minske sutartos paliaubos, kone vieningai stebėjosi, kad šūvių ir artilerijos atakų garsai staiga nutilo.

„Nors yra pranešimų, kad abi pusės pažeidžia paliaubas, bent jau čia, Donecke, kur dirbame, dabar nepaprastai tylu“, – 2 val. nakties vietos laiku skelbė televizijos CNN žurnalistas Nickas Patonas Walshas.

Analitikas Jurijus Barminas pastebėjo, kad socialiniame tinkle „VKontakte“ doneckiečiai vienas po kito tvirtina, kad sekmadienio rytas Donecke kaip reta tylus. Vėliau pasirodė futbolą žaidžiančių Ukrainos karių nuotraukų.

Savo ruožtu fotografas Maksimas Avdejevas, dirbantis Ukrainoje, nuvyko į Lohvynovės gyvenvietę, esančią visiškai netoli vadinamojo Debalcevės katilo. Čia jis jokių paliaubų neįžvelgė.

„Lohvynovėje pilna sunaikintų tankų, kitos karinės technikos, visur matyti žmonių kūnai, iš ukrainiečių pozicijų rengiamos artilerijos atakos. Su*istai baisu! Čia pragaras“, – „Twitter“ rašė M.Avdejevas.

Žurnalistė Alice Bota iš Vokietijos leidinio „Die Zeit“ sekmadienį apie pietus pranešė, kad prorusiški separatistai raketomis „Grad“ apšaudė Ukrainos pajėgų patikros punktą Toškovikos kaime Luhansko srityje.

„Paleido 7–8 raketas „Grad“. Gana tiksliai. Kariai su palengvėjimu juokiasi: „Štai jums paliaubos!“ – „Twitter“ rašė A.Bota.

Be to, sekmadienio rytą pranešta, kad Debalcevės, kurioje greičiausiai, nors Kijevas tai neigia, apsupta iki 8 tūkstančių Ukrainos karių, link juda dar daugiau Rusijos remiamų separatistų karinės technikos.

Ukrainiečiai Debalcevėje jau kelias savaites stengiasi atlaikyti galingas prorusiškų separatistų atakas. Ukrainos pajėgos desperatiškai stengiasi susigrąžinti gyvybiškai svarbaus greitkelio, vedančio į Debalcevę, kontrolę.

Separatistai tikina, kad jie jau anksčiau visiškai apsupo Debalcevę, o tai esą leidžia jiems savintis šią teritoriją pagal paliaubų susitarimą.

Ukrainos prorusiškų separatistų atstovas sekmadienį pareiškė, kad nepaisant įsigaliojusių paliaubų sukilėliai turi teisę apšaudyti Debalcevės miestą, nes tai yra „mūsų teritorija“.

„Žinoma, galime apšaudyti Debalcevę, tai mūsų teritorija. Teritorija viduje, ji mūsų“, – naujienų agentūrai „Reuters" telefonu sakė separatistų paskelbtos „Donecko liaudies respublikos“ gynybos ministerijos atstovas Eduardas Basurinas. 

Ukrainos prezidentas P.Porošenka vėlų šeštadienio vakarą teigė, kad kelias į miestą lieka atviras ir kad kariškiams tiekiama amunicija.

Kariškių  apšaudymai liovėsi?

Ukrainos feneralinio štabo atstovas Vladislavas Selezniovas pareiškė, kad per pirmas keturias ugnies nutraukimo režimo valandas Donbaso separatistai šešis kartus pažeidė paliaubas – tris sykius buvo apšaudyta Černuchino gyvenvietė ir tiek pat – Zolotojės gyvenvietė, praneša „Lenta.ru“.

Pasak Ukrainos generalinio štabo atstovo, buvo šaudoma “nesistemiškai ir lokaliai“, kariškiai nepatyrė nuostolių.

Savo ruožtu Ukrainos saugumo tarnybos pirmininkas Valentinas Nalivaičenka per spaudos konferenciją pranešė apie vieną ugnies nutraukimo režimo faktą per pirmąsias 90 jo galiojimo minučių.

Ukrainos rytuose du civiliai žmonės žuvo per apšaudymą „Grad“ raketomis, kuris buvo surengtas netrukus po to, kai sekmadienį vidurnaktį oficialiai įsigaliojo paliaubos tarp vyriausybinių pajėgų ir prorusiškų separatistų, pranešė Kijevo kontroliuojamos srities administracijos vadovas. 

Senyvo amžiaus vyras ir moteris žuvo, kai praėjus maždaug 20 minučių nuo paliaubų pradžios iš salvinės raketų ugnies sistemų „Grad“ buvo apšaudytas Popasnos miestas Luhansko srityje, sakė gubernatorius Henadijus Moskalis. 

Raketos paleistos iš rajono, kurį, kaip tvirtina Kijevas, kontroliuoja prorusiški kazokai. Pastarieji teigia, jog nepaklus separatistų lyderių nurodymams nutraukti ugnį. 

Vis dėlto Ukrainos kariuomenės atstovai pabrėžė, kad iki 10 jų užfiksuotų paliaubų pažeidimų iš separatistų pusės iš esmės nesukėlė grėsmės pačioms paliauboms – jų daugiau mažiau laikomasi.

Galiausiai ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo atstovas Vladyslavas Selezniovas paskelbė, kad Ukrainos kariuomenės pozicijų šalies rytuose apšaudymas nuo sekmadienio 3 val. ryto liovėsi.

„Antiteroristinės operacijos zonoje paliaubų iš esmės laikomasi nuo vidurnakčio, nors būta pavienių apšaudymų iš neteisėtų ginkluotų formuočių pusės. 3 val. ryto apšaudymai liovėsi“, – sakė V.Selezniovas per spaudos konferenciją Kijeve. 

Tiesa, kariškiai vėliau nurodė, kad separatistai toliau mėgina užimti Černuchynės gyvenvietę netoli vyriausybės pajėgų kontroliuojamo Debalcevės miesto. Be to, pasirodė pranešimų, kad separatistai apsupo Troickės gyvenvietę Luhansko srityje – tai būtų jau antrasis katilas, kurio spąstuose įkliuvę Ukrainos kariai.

Paliaubos Donbase, dėl kurių susitarė Minsko derybų dalyviai, įsigaliojo sekmadienį vidurnaktį. Ukrainos prezidentas P.Porošenka paskelbė ugnies nutraukimą likus kelioms minutėms iki paliaubų pradžios.

Anksčiau nutraukti ugnį savo pajėgoms įsakė vadinamųjų DLR ir LLR vadovai, kurie, beje, sekmadienį, irgi apkaltino ukrainiečius pažeidžiant paliaubas.

Vokietija įspėja

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Wateris Steinmeieris šeštadienį įspėjo apie skaudžias pasekmes Europai, jei žlugs paliaubos Ukrainoje. 

Kalbėdamas Limoje per kelionę į Pietų Ameriką, Vokietijos diplomatijos vadovas sakė, kad bus „didžiulė žala“ Europai, jei nebus laikomasi paliaubų, kurios įsigaliojo sekmadienį vidurnaktį. 

„Jei mūsų pastangos dabar žlugs, visos dalyvaujančios šalys... sumokės didžiulę kainą“, – įspėjo F.W.Steinmeieris. 

Prorusiški separatistai ir Kijevas sutarė dėl ugnies nutraukimo ketvirtadienį, po įtempto derybų maratono Minske tarp Rusijos, Ukrainos, Vokietijos ir Prancūzijos vadovų. 

„Raginu visas konflikto šalis elgtis atsakingai ir vengti bet kokios tolesnės eskalacijos“, – sakė ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.