Mūšių apimtoje Debalcevėje sužeistas prorusiškų pajėgų vadeiva

Apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos lyderis Aleksandras Zacharčenka nesyk gyrėsi drąsa mūšio lauke – apsuptas, kaip spėjama, jį saugančių Rusijos specialiųjų pajėgų karių, A.Zacharčenka mėgdavo pasirodyti fronto linijose, kai šiose būdavo saugu. Tačiau antradienį, mūšių dėl Debalcevės miesto metu A.Zacharčenka buvo sužeistas.

Apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos lyderis A.Zacharčenka buvo sužeistas netoli Debalcevės, kurios didžiąją dalį jau kontroliuoja separatistai.<br>RIA Novosti nuotr.
Apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos lyderis A.Zacharčenka buvo sužeistas netoli Debalcevės, kurios didžiąją dalį jau kontroliuoja separatistai.<br>RIA Novosti nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Reuters, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 17, 2015, 11:35 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 11:55 PM

Apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos lyderis Aleksandras Zacharčenka nesyk gyrėsi drąsa mūšio lauke – apsuptas, kaip spėjama, jį saugančių Rusijos specialiųjų pajėgų karių, A.Zacharčenka mėgdavo pasirodyti fronto linijose, kai šiose būdavo saugu. Tačiau antradienį, mūšių dėl Debalcevės miesto metu A.Zacharčenka buvo sužeistas.

Tai patvirtino Kremliui palankaus propagandinio kanalo „LifeNews“ atstovai, keliaujantys su separatistų grupuotėmis. Skelbiama, kad A.Zacharčenka buvo sužeistas į koją ir buvo nugabentas į ligoninę. Pranešama, kad jo pėdą sutraiškė kulka. Tuo metu mūšiai dėl Debalcevės nesibaigė. Nepaisant A.Zacharčenkos sužeidimo ukrainiečiai prarado didžiąją dalį miesto.

Separatistų ultimatumas: pasiduokite arba žūsite

„Užimtas miesto milicijos skyrius, geležinkelio stotis. Didžiąją dalį miesto jau kontroliuoja mūsų pajėgos“, – antradienį Rusijos naujienų agentūrai pareiškė vienas separatistų atstovas. Ukrainiečiai patvirtino, kad padėtis Debalcevėje tapo kritiška, ir skelbia, kad be pagalbos iš Kijevo apsupti kairiai neišsilaikys ilgiau nei 12 valandų.

Separatistai skelbiasi į nelaisvę paėmę dešimtis demoralizuotų ukrainiečių karių. Separatistų atstovas Denisas Pušilinas naujienų agentūrai „Reuters" taip pat sakė, kad separatistai negali atitraukti savo sunkiosios ginkluotės, kaip numatyta susitarime, kol to nepadarė Ukrainos vyriausybės pajėgos. Separatistai ukrainiečiams įteikė ultimatumą – pasiduoti, arba žūti. Pasidavusiems garantuojama gyvybė ir tinkamas elgesys.

Ukrainos gynybos ministerija antradienį pareiškė, kad prorusiški separatistai paėmė į nelaisvę grupę Ukrainos karių Debalcevėje, kur vyriausybės pajėgų pozicijas atakuoja separatistų kovotojai. Tačiau ministerija neigia Rusijos žiniasklaidos pranešimus esą paimta daugybė karių ir tvirtina, kad tai yra melas, kuriuo siekiama sukelti paniką vyriausybės pajėgose.

Paryžius: „Sutarties nepaisoma“

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurentas Fabiusas antradienį pareiškė, kad Ukrainoje nesilaikoma „fundamentalių“ sutarties dėl paliaubų punktų, nors vyriausybės ir separatistų pajėgų susirėmimų sumažėjo.

„Galime sakyti, kad iš esmės paliaubų yra paisoma, tačiau yra du svarbūs „bet'“, – sakė L.Fabiusas parlamente.

Pasak jo, „ypač nuožmi kova" tebevyksta rytinėje Ukrainoje prie Debalcevės, kuri, pasak prorusiškų separatistų, neminimas sekmadienį įsigaliojusiose paliaubų sutartyje.

Neatitraukta ir sunkioji ginkluotė, nors tai buvo numatyta, sakė L.Fabiusas.

„Aišku, kad šie du dalykai yra fundamentalūs“, – kalbėjo jis.

Prancūzija ir Vokietija labai stengėsi, kad būtų priimta paliaubų sutartis, siekiant užbaigti 10 mėnesių trunkantį konfliktą Ukrainoje, nusinešusį maždaug 5,5 tūkst. gyvybių.

„Neatitikimai tarp sutarties popieriuje ir sutarties realybėje yra akivaizdūs „, – pareiškė L.Fabiusas.

Mieste vyko gatvių mūšiai, šarvuotos technikos ir artilerijos remiamos „neteisėtos ginkluotos formuotės kontroliuoja dalį miesto“, Ukrainos pajėgos manevravo ir „darė viską, kad sulaikytų teroristų agresiją“, sakė antiteroristinės operacijos štabo atstovas Oleksandras Motuzianikas.

Dar sekmadienio vidurnaktį įsigaliojus paliauboms daugelyje vietų Rytų Ukrainoje kautynės aprimo, bet susirėmimai toliau vyko aplink Debalcevę, kurioje yra svarbi geležinkelių jungtis tarp separatistų pagrindinių tvirtovių Donecko ir Luhansko.

„Neturime teisės (sustabdyti kautynių dėl Debalcevės). Tai netgi moralinis reikalas. Tai yra vidinė teritorija, – sakė D.Pušilinas Donecke. – Turime atsakyti į ugnį, stengtis sunaikinti priešo kovines pozicijas.“

Paklaustas apie planus atitraukti sunkiąją artileriją ir raketų sistemas, jis atsakė: „Esame pasiruošę (tai padaryti) bet kuriuo metu – viską parengėme abipusiam atitraukimui. Nieko nedarysime vienašališkai, (nes) tuomet mūsų kariai taptų taikiniais.“

Ukrainos vyriausybės pajėgos pirmadienį nurodė negalinčios vykdyti susitarimo dėl sunkiosios ginkluotės atitraukimo, kol nesiliovė kautynės.

Kremlius antradienį pranešė, kad Rusijos, Vokietijos ir Ukrainos lyderiai per pokalbį telefonu aptarė padėtį Debalcevės apylinkėse, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) vaidmenį ir planuojamą sunkiosios ginkluotės atitraukimą, bet jokių detalių nepateikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.