Politologas: Rusija puls Charkovą, jei JAV tieks Ukrainai ginklų

Rusijos politologas Stanislavas Belkovskis, išgarsėjęs pareiškimais, kad Vladimiras Putinas yra turtingiausias žmogus pasaulyje, paskelbė manantis, jog Kremlius gali įsakyti pulti antrąjį pagal dydį Ukrainos miestą Charkovą. Bet toks sprendimas būtų priimtas tik tokiu atveju, jei JAV nuspręstų tiekti Kijevui karinę techniką, skelbia Gordonua.com.

S.Belkovskio manymu, Rusija separatistų rankomis gali ryžtis pulti Charkovą.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
S.Belkovskio manymu, Rusija separatistų rankomis gali ryžtis pulti Charkovą.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 23, 2015, 1:11 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 1:59 PM

Esą jei JAV prezidentas Barackas Obama palaimintų sprendimą skirti Ukrainai mirtiną pagalbą, V.Putinas galėtų „suorganizuoti“ sukilimą Charkove.

Sukiltų, žinoma, prorusiški Charkovo separatistai, o juos, kaip ir Donecke bei Luhanske, remtų reguliariosios Rusijos pajėgos ir sunkioji rusiška ginkluotė.

„Manau, kad Charkovas Maskvai bus svarbus koziris reaguojant į amerikiečių diskusijas dėl paramos Ukrainai. Jei V.Putinas sužinos, kad JAV tieks ukrainiečiams mirtiną ginkluotę, Charkovo puolimas bus labai realus“, – televizijai „Dožd" teigė S.Belkovskis.

Analitikas pakartojo manantis, kad antrieji Minsko vadinamieji susitarimai „buvo ir yra“ nereikšmingi: „Rusija jų nesilaiko, rusai nepasirašė kokių nors dokumentų ir gali už nieką neprisiimti atsakomybės.“

Tiesa, S.Belkovskis pabrėžė, kad Charkovas – tai ne Doneckas ar Luhanskas, todėl separatistams užimti šį miestą, kuriame gyvena 1,4 mln. žmonių, būtų labai sunku.

„Luhanskas ir Doneckas – periferija, provincija. O Charkovas yra antroji Ukrainos širdis – iškart po Kijevo“, – teigė S.Belkovskis.

V.Putinas esą remtųsi jau patikrintais principais. Charkove iš pradžių staiga atsirastų vietinių „liaudies aktyvistų“ – greičiausiai tų, kurie sekmadienį, minint Maidano metines, surengė dviejų žmonių gyvybę nusinešusį sprogdinimą.

„Separatistus, žinoma, remtų Rusijos pareigūnai ir kariškiai“, – svarstė S.Belkovskis.

Politologo teigimu, galimas ir toks variantas, kad į Charkovą, jei jau čia kiltų neramumai, būtų pasiųsti „Rusijos taikdariai“. Esą tokiu atveju Kremlius į kovą mestų „Ukrainos vyriausybę tremtyje“, kuriai vadovautų buvęs premjeras Mykola Azarovas.

„Tokia „vyriausybės tremtyje“ idėja vis dar palaikoma tam, kad egzistuotų darinys, galintis kviestis Rusijos pajėgas į Ukrainą“, – teigė S.Belkovskis.

Tiesa, kiti gynybos specialistai mano, jog Charkovo puolimas jau būtų „atviras karas“. O toks karas V.Putinui esą nepriimtinas – Kremlius po Rytų Europą šiuo metu sėja hibridinio karo sėklas.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.