Britai įsiuto ir pradėjo Rusijos šnipų medžioklę

Kremliaus žaidimus savo kailiu patyrė jau ir Jungtinė Karalystė. Rusų bombonešiams skraidant pasienyje ir daugėjant Kremliaus agentų, britai griebiasi naujų saugumo priemonių.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Feb 24, 2015, 9:24 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 12:13 PM

Europoje augant įtampai ir blogėjant santykiams su Rusija, Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas davė nurodymą suaktyvinti šalyje dirbančių Rusijos specialiųjų tarnybų agentų paiešką ir sekimą, rašo britų dienraščiai „The Daily Telegraph“ ir „The Independent“.

Šalies saugumo žvalgyba (MI5) ir slaptoji saugumo žvalgyba (MI6) dabar samdo naują rusiškai kalbančių šnipų kartą, kuri padėtų atsekti Vladimiro Putino siųstus slaptuosius agentus.

Saugumo žvalgybos internetiniame tinklalapyje neseniai pasirodė skelbimas, kviečiantis kreiptis dėl darbo, kuriame vienas uždavinių būtų klausytis rusakalbių pašnekovų pokalbių telefonu.

Iš darbo aprašymo nesunku suprasti, kad britai ieško naujų šnipų. „Atrinkti asmenys praleis valandas klausydamiesi įrašytų pokalbių telefonu, naršydami dokumentus ir ieškodami naujų būdų, kaip geriau suprasti Rusiją, – rašoma skelbime. – Jų darbas bus susijęs su terorizmu, šnipinėjimu ir potencialiomis grėsmėmis nacionaliniam saugumui, bet jis bus įdomus ir teiks pasitenkinimą.“

Rusijos studijų centro Henry Jacksono bendruomenėje vadovas daktaras Andrew Foxallas tvirtino, kad britų Krašto apsaugos ministerija nesugebėjo tinkamai prižiūrėti Rusijos nuo tada, kai griuvo Berlyno siena.

„Dabar saugumo tarnyboms ir vyriausybei akivaizdžiai reikia rusiškai kalbančių asmenų, – teigė A.Foxallas. – Londonas dabar tapo Rusijos juodųjų jėgų veikimo židiniu ir dabar pats metas MI5 stiprinti Kremliaus infiltruotų šnipų sekimą.“

Tačiau, eksperto teigimu, nereikia Rusijos šnipų įsivaizduoti kaip filmuose apie Džeimsą Bondą. Tokių realybėje yra vos saujelė, visi kiti tyliai veikia įvairiose organizacijose.

„Rusai turi savo žmones analitiniuose centruose, bankuose ar aukštuose postuose tam tikrose organizacijose, kur jie dirba lyg įprasti darbuotojai ir perduoda informaciją Kremliui“, – pasakojo A.Foxallas.

Apie tokius kovos su Rusijos žvalgyba pokyčius D.Cameronas paskelbė pirmadienį, kalbėdamas Bendruomenių Rūmuose.

Be kovos su šnipais, Jungtinės Karalystės vyriausybė įpareigota dar ir sugriežtinti saugumo priemones šalyje.

Britai ypač sunerimo dėl jų oro erdvę pažeidinėjančių Rusijos bombonešių ir baiminasi, kad tokiais skrydžiais rusai tiesiog repetuoja galimas atakas.

„Jie nori išbandyti mūsų gynybą ir žaidžia su mumis viščiuko žaidimą.

Tai labai pavojinga. Kyla grėsmė susidurti Rusijos orlaiviui ir keleiviniam lėktuvui, – po to, kai praėjusią savaitę iš britų oro erdvės buvo išlydėti rusų bombonešiai, kalbėjo buvęs vyriausiasis oro pajėgų maršalas lordas Jockas Stirrupas. – Mes turime imtis veiksmų, turime būti stiprūs ir parodyti V.Putinui, kad tokie esame.“

Be išvardintų akivaizdžių grėsmių, britai vis dažniau prabyla ir apie Kremliaus užsakytas žmogžudystes. Manoma, kad Jungtinėje Karalystėje yra suplanuotas ne vienas susidorojimas su V.Putino priešais, – toks, koks buvo įvykdytas rusų agentui Aleksandrui Litvinenkai.

Manoma, kad rusų agentų veiklos būdai įvairūs – nunuodijimas, suvaidinta aukų savižudybė ir netyčinė jų mirtis, pavyzdžiui, iškritimas iš balkono.

Britai įspėja – tokie agentai veikia ir kitur Europoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.