Separatistai skelbia pradėję sunkiosios ginkluotės atitraukimą

Prorusiški

Prorusiški separatistai skelbė pradedantys atitraukti sunkiąją ginkluotę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prorusiški separatistai skelbė pradedantys atitraukti sunkiąją ginkluotę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 24, 2015, 1:57 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 11:16 AM

Kautynės Rytų Ukrainoje pastarosiomis dienomis aprimo, nors sukilėliai iš pradžių ignoravo vasario 15 dieną įsigaliojusias paliaubas ir šturmavo vyriausybės pajėgų ginamą Debalcevės miestą.

Užėmę tą svarbią transporto jungtį tarp pagrindinių separatistų tvirtovių, Maskvos remiami kovotojai ne kartą teigė norintys, kad paliaubos įsigaliotų. Tuo tarpu Kijevas tvirtino, kad separatistai tebešaudo, nors sukilėliai tai neigė.

„Šiandien 9 val. (vietos ir Lietuvos laiku) prasidėjo planuotas sunkiosios ginkluotės atitraukimas, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė separatistų atstovas Eduardas Basurinas. – Atsitraukiame už 50 km nuo sąlyčio linijos ... Aišku, mes tiksliai nesakome, kur ją atitraukiame.“

E.Basurinas neigė Ukrainos kariuomenės pranešimus apie susirėmimus pietryčiuose, sakydamas, kad buvo „provokacijų“ iš vyriausybės pajėgų pusės, bet rimtų susirėmimų nekilo.

Kijevas teigia, kad separatistai apšaudė kaimus netoli Mariupolio uostamiesčio, turinčio 500 tūkst. gyventojų, kuris, kaip baiminamasi, gali tapti nauju separatistų taikiniu.

„Nuo ryto vyko gana intensyvus bombardavimas. Padėtis įtempta, bet kontroliuojama“, – televizijai 112 sakė kariškių atstovas Mariupolyje Dmytro Čalyj.

Pasak Kijevo, tarp apšaudytų teritorijų buvo Šyrokynės kaimas į rytus nuo Mariupolio ir vietovės netoli Debalcevės.

Separatistų naujienų agentūra DAN pranešė apie 10 incidentų, per kuriuos vyriausybės pajėgos esą apšaudė taikinius netoli pagrindinės kovotojų tvirtovės Donecko.

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį konflikto šalys įvykdė apsikeitimą belaisviais, o tas žingsnis buvo pirmasis realus ženklas, kad Minsko susitarimas dėl paliaubų pradėtas įgyvendinti.

Sekmadienį buvo paskelbta, kad abi pusės pasiruošusios pradėti sunkiosios ginkluotės atitraukimą, bet Kijevas pirmadienį pareiškė, kad tai nebus daroma, jeigu nesiliaus šaudymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.