Čekai spjovė į embargą: geriausi ginklai – rusams

Europos Sąjungos embargas Rusijai nedraudžia į šią šalį eksportuoti medžioklinių ir sportinių šautuvų. Tačiau čekai tiekia visai ne juos, rašo Jędrzej Bielecki Lenkijos laikraštyje „Rzeczpospolita“.

Šiuos ginklus čekai tiekia rusams.
Šiuos ginklus čekai tiekia rusams.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 4, 2015, 5:46 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 3:00 PM

Sąskaitos faktūros, su kuriomis pavyko susipažinti leidinio žurnalistams, buvo išrašytos vos prieš keletą dienų.

Štai vasario 17 dieną Čekijos firma „Exim-Arms“, įsikūrusi Rožnove prie Radhoštės (Rožnov pod Radhoštěm) Rytų Čekijoje, patiekė Rusijos bendrovei „Novo-Obninsk“, įsikūrusiai Kalugoje (Rusijos vakaruose, netoli sienos su Ukraina) amerikietiškų pusiau automatinių šautuvų „Bushmaster 90705“ и „DPMS RFA 3-3G2“. Keliomis dienomis anksčiau tos pačios bendrovės sudarė pusiau automatinių šautuvų „Bushmaster 90838“ ir „Bushmaster 90899" tiekimo sutartis.

Tuo pačiu metu kita ginklų prekyba užsiimanti Čekijos firma „Cairo Cz“ iš Liubino pardavė bendrovei „Novo-Obninsk“ vokiškų pistoletų „Sig-Sauer“ ir automatų „Heckler-Koch“. Šiuos ginklus naudoja viso pasaulio specialiosios pajėgos, tarp jų amerikiečių „Delta Force“ ir britų SAS. Čekai minėtai Rusijos bendrovei patiekė ir 40 000 vienetų amerikiečių firmos „Magtech“ šaudmenų. Ši firma giriasi, kad juos naudoja „milijonas jėgos struktūrų darbuotojų“.

Dviem mėnesiais anksčiau „Cairo Cz“ pardavė rusams elitinių amerikietiškų šautuvų „Rifle Daniel“. Pernai rudenį iš Prahos į Rusiją išsiųsta šių ginklų šaudmenų, tarp jų – pagamintų bendrovėje „Remington“.

Sąskaitos faktūros rodo, kad čekai jau seniai perka ginklus užsienyje, ketintami reeksportuoti juos į Rusiją. Pernai birželį jie, tarp kitko, gavo iš JAV šautuvų „CheyTac 408 M300“, kuriuos naudoja JAV jūrų pėstininkai Afganistane. Šio tipo ginklai pernai rusams parduoti su maždaug 10 procentų antkainiu. Čekai tarpininkauja ne tik JAV ginklų gamintojams ir Rusijos pirkėjams.

Pernai metų spalio 23 dienos sąskaita faktūra rodo, kad bendrovė „Cairo Cz“ patiekė rusams 80 000 vienetų suomiškų šaudmenų „Lapua“. O vasario 9 dieną išrašyta sąskaita faktūra susijusi su šios bendrovės sandoriu dėl 45 000 vienetų šaudmenų pirkimo iš Jungtinių Arabų Emyratų. Bendrovė perdavė krovinį klientui Maskvoje.

„Amerikiečiai nedraudžia reeksportuoti šių ginklų į kitas šalis. Jeigu toks draudimas būtų, mes neperparduotume šių ginklų“, – tikina Janas Jindřichas, kuris Čekijoje atsakingas už ginklų eksporto kontrolę.

Ginklų pardavimo Rusijai embargas nepaliečia vienos „pilkosios zonos“. „Kalbama apie ginklus, kurių nėra NATO šalių ginkluotės sąrašuose – iš esmės kalbama apie sportinius ir medžioklinius ginklus“, – sakė laikraščiui „Rzeczpospolita“ Europos Sąjungos Tarybos padalinio, vykdančio įprastinės ginkluotės eksporto kontrolės priežiūrą, vadovas Pierre-Arnaudas Lottonas.

Ginklų pirkimo-pardavimo sutartis su rusais sudarinėjantys čekai, sprendžiant iš visko, nutarė pasinaudoti šia landa. Tikriausiai maskavimo sumetimais bendrovė sudarė su pirkėju iš Kalugos „Accuracy“ firmos sportinių šautuvų tiekimo sutartį.

Šie ginklai, tarp kitko, gali būti naudojami arktinių šalčių sąlygomis. Bet net jei darysime prielaidą, kad šių šautuvų negalima panaudoti kariniams veiksmams, tai visos kitos parduotos prekės – ginklai, kuriuos naudoja viso pasaulio elitinės specialiųjų operacijų pajėgos. Šių ginklų gamintojai amerikiečiai savo reklaminiuose filmukuose demonstruoja, kaip šūvis, paleistas netgi iš kelių šimtų metrų nuotolio, tiesiog į šipulius suaižo manekenų galvas – tokia didelė jo smogiamoji jėga.

„Jeigu sutartis buvo pasirašyta iki rugpjūčio 1 dienos, mes neturime teisės atsisakyti išduoti eksporto licenciją. Taip numatyta Čekijos įstatymuose“, – sako laikraščiui „Rzeczpospolita“ J. Jindřichas.

Tačiau Europos Sąjungos Taryboje dauguma Europos šalių savo iniciatyva sustabdė sutartis, kurios buvo pasirašytos iki embargo paskelbimo. Žinomiausias pavyzdys – Prancūzija, kuri netiekia rusams jokių ginklų. Pirmiausia ji nepardavė dviejų milijardus eurų kainuojančių desantinių sraigtasparnius gabenančių „Mistral“ klasės laivų. Senų sutarčių vykdymą sustabdė Lenkija, Didžioji Britanija, Baltijos šalys. To, savo ruožtu, nepadarė Austrija ir Vokietija, rašo straipsnio autorius.

„Mes turime gavę mūsų pirkėjų iš Rusijos garantijas, kad ginklais naudosis tik privatūs gavėjai, jokiu būdu ne armija ar sukarintos organizacijos“, – tikina J. Jindřichas.

Kaip tokių patikinimų gali būti laikomasi šalyje, kurios valdžia, pažeisdama tarptautinius susitarimus, tiekia separatistams Donbase ne tik kompaktiškus šaulių ginklus, bet ir tankus, sunkiąją artileriją ir zenitines sistemas, J. Jindřichas, deja, nepaaiškino.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.