Specialiųjų pajėgų daliniai: normalus žmogus to neištvertų

Specialiųjų pajėgų dalinius turi daugelio šalių sausumos kariuomenė, karinės oro pajėgos, karinis jūrų laivynas, taip pat ir vidaus kariuomenė bei policija.

Svarbiausios Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų funkcijos – kova su terorizmu Lietuvoje ir už jos ribų, įkaitų išlaisvinimo operacijos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Svarbiausios Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų funkcijos – kova su terorizmu Lietuvoje ir už jos ribų, įkaitų išlaisvinimo operacijos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-28 18:39, atnaujinta 2018-01-08 01:48

Specialiųjų pajėgų kariai rengiami labai intensyviai: jie mokomi dirbti ekstremaliomis sąlygomis, kęsti alkį, miego trūkumą. Sakoma, kad specialiųjų pajėgų kariai visur ir visada yra geriausi.

Galima ilgai ginčytis, kurios šalies specialiosios pajėgos geriausios, tačiau tai beprasmiška. Šie kariai triūsia ten, kur normalus žmogus paprasčiausiai neištvertų.

Jūsų dėmesiui – įvairių šalių specialiosiose pajėgose tarnaujančių vaikinų gyvenimo akimirkos. Ir šiek tiek istorijos. Lietuva

 Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgos (SOP) – Lietuvos kariuomenės junginys, suformuotas iš kruopščiai atrinktų, specialiai apmokytų profesionalų, remiantis savanoriškumo principu.

SOP branduolys – Ypatingosios paskirties tarnyba (jos kariai vadinami žaliukais), Vytauto Didžiojo jėgerių batalionas, KOP specialiųjų operacijų grandis ir Kovinių narų tarnyba. Svarbiausios SOP funkcijos – kova su terorizmu Lietuvoje ir už jos ribų, įkaitų išlaisvinimo operacijos. Jos taip pat atlieka specialiąją žvalgybą, tiesioginius veiksmus, teikia karinę pagalbą, vykdo svarbių asmenų apsaugą.

Slaptoms operacijoms vykdyti SOP turi dalinį, pavadintą baltų mitologijos personažo „Aitvaro“ vardu. Keturi „Aitvaro“ eskadronai 2002-2004 metais dalyvavo operacijoje „Tvirta taika“ Afganistane. Nuo 2005 metų vasaros iki 2006 metų SOP kariai buvo NATO greitojo reagavimo pajėgų sudėtyje. Nuo 2007-ųjų dalyvauja NATO vadovaujamoje Tarptautinių pajėgų misijoje Afganistano pietuose.

„Misijoje Afganistano pietuose mes įgijome daug patirties, kovodami kartu su kitų specialiųjų operacijų vienetų kariais. Man ir visiems mūsų kariams – žaliukams, jėgeriams, koviniams narams – svarbiausia, kad įveikėme daug sunkių ir svarbių užduočių, o mūsų ryžtą ir drąsą aukštai įvertino mūsų kolegos. Pastangos turi prasmę – mes tęsiam garbingas savo šalies karines tradicijas, garsindami Lietuvos vardą“ – cituoja neįvardyto Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų kario, grįžusio iš misijos Afganistane, žodžius savo interneto svetainėje cituoja Krašto apsaugos ministerija.

JAV

JAV specialiosios pajėgos skirstomos į JAV ginkluotųjų pajėgų specialiųjų operacijų pajėgas (Armijos, Karinių jūrų pajėgų, Karinių oro pajėgų ir Jūrų pėstininkų specialiųjų operacijų pajėgas, taip pat Karo policijos specialiuosius dalinius) ir JAV jėgos struktūrų specialiuosius dalinius.

Jos skirtos partizaniniam karui organizuoti ir specialiosioms operacijoms rengti. Jos taip pat atlieka karinius veiksmus, specialiąją žvalgybą, išminavimo darbus, kovoja su teroristais, dalyvauja taikdariškose ir humanitarinėse operacijose, kovoja su narkotikų prekiautojais. Nuotraukoje: „žaliosios beretės“ – kareiviai iš visų septynių JAV armijos specialiųjų operacijų pajėgų grupių.

Ukraina

Ukrainos specialiosios pajėgos – tai VRM vidaus kariuomenės specialiosios pajėgos, Ukrainos saugumo tarnybos specialiosios pajėgos, Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos specialiosios pajėgos, Ginkluotųjų pajėgų sausumos kariuomenės specialiosios pajėgos, sausumos kariuomenės žvalgų ir kalnų pėstininkų daliniai, Ginkluotųjų pajėgų mobilioji desantinė kariuomenė, Gynybos ministerijos mokomosios dalys, Karinio jūrų laivyno specialiosios pajėgos, Ginkluotųjų pajėgų teisėtvarkos karo tarnybos specialiosios pajėgos, Pasienio tarnybos specialiosios pajėgos, milicijos specialiosios pajėgos, specialiosios pajėgos „GDUVIN“ (Ukrainos valstybinės penitenciarinės tarnybos specialusis dalinys: vykdo operacijas suimtųjų laikino įkalinimo vietose), medicinos tarnybos specialiosios pajėgos ir Ukrainos Valstybės apsaugos valdybos specialiosios pajėgos.

Baltarusija

  Baltarusijos specialieji daliniai – tai Armijos specialiosios pajėgos, KGB specialiosios pajėgos (antiteroristinis dalinys „Alfa“), Pasienio kariuomenės specialiosios pajėgos, Vidaus kariuomenės specialiosios pajėgos ir Milicijos specialiosios pajėgos. 

Karininkai specialiųjų operacijų pajėgoms rengiami Baltarusijos Respublikos karo akademijos karinės žvalgybos fakultete. Jie mokosi šių specialybių: specialiųjų operacijų padalinių valdymas ir telekomunikacijų sistemos. Karinės žvalgybos fakultetas abiturientams yra prestižinis: balų skaičius, kurį reikia surinkti norint įstoti į šį fakultetą, yra didžiausias visoje akademijoje, konkursas į jį – labai didelis. 

Didžioji Britanija

Didžiosios Britanijos specialiosios pajėgos – tai vadinamieji SAS-22 ir SBS daliniai. SAS-22 – 22-asis specialiosios antidesantinės tarnybos pulkas, kuris yra Jungtinės Karalystės pagrindinis antiteroristinis dalinys. SBS – Didžiosios Britanijos karinių jūrų pajėgų specialusis dalinys.

Vokietija

Vokietijoje yra Armijos specialiosios pajėgos, Karinių jūrų pajėgų specialieji daliniai (tai ypatingosios paskirties dalinys SEK M, vykdantis specialiąsias operacijas užsienyje, ir Vokietijos jūrų pėstininkai) ir policijos specialiosios pajėgos (federalinės policijos ir atskirų žemių policijos antiteroristiniai daliniai).

Prancūzija

  Prancūzijos specialiosios pajėgos – tai Specialiųjų operacijų vadovybė, sausumos kariuomenės specialiosios pajėgos, Karinių oro pajėgų, Karinio jūrų laivyno ir Prancūzijos žandarmerijos specialiosios pajėgos, taip pat Prancūzijos policijos specialiosios pajėgos. Specialiųjų operacijų vadovybė apima visas ginkluotųjų pajėgų dalis ir junginius, kurie skirti žvalgybai giliame užnugaryje, diversijoms vykdyti. Vadovybė apmoko kariškius iš užsienio (daugiausia iš Afrikos valstybių, pasirašiusių su Prancūzija karinės pagalbos sutartį), vykdo karines palaikymo operacijas. 

Izraelis

Didžioji dauguma specialiųjų dalinių yra pavaldūs Izraelio gynybos armijai, kai kurie – policijai ir specialiosioms tarnyboms. Visi jie reguliariai dalyvauja kariniuose veiksmuose. Beveik visi komplektuojami iš šauktinių, o antiteroristiniai daliniai „JAMAM“ , „LOTAR Eilat“ ir specialiųjų operacijų pajėgos „Nachšon“ (penitenciarinė, arba kalėjimų tarnyba) – iš profesionalų.

Likus maždaug pusantrų metų iki šaukimo į karinę tarnybą šaukiamiesiems, tinkamiems tarnauti specialiuosiuose daliniuose pagal sveikatos būklę (reikalaujama, kad vadinamasis sveikatos profilis būtų „97“ – aukščiausio lygio), išsiunčiamas pasiūlymas dalyvauti vadinamajame „gibuš“. Išvertus iš hebrajų kalbos tai reiškia „sambūris“.

Panorusiems tarnauti specialiuosiuose daliniuose organizuojamos 2-3 dienų pratybos, per kurias jie atlieka įvairius testus fiziniam pasirengimui ir protiniams sugebėjimams patikrinti. Keletą dienų (nuo dviejų dienų iki savaitės) šaukiamieji praleidžia streso sąlygomis, pabadaudami, patirdami nuovargį ir mažai temiegodami.

Korėja

Korėjos Respublikos specialiosios pajėgos – tai Armijos specialiosios pajėgos, Jūrų pėstininkų specialiosios pajėgos ir Karinių jūrų pajėgų specialieji daliniai. 

Rusija

Specialiųjų pajėgų daliniai Rusijoje atsirado 1950 metais, kada SSRS Ginkluotųjų pajėgų ministras A.M.Vasilevskis pasirašė direktyvą, paženklintą grifu „slapta“, dėl specialiosios paskirties dalinių, kurie galėtų veikti giliai priešo užnugaryje, suformavimo. Direktyvoje buvo numatyta suformuoti specialiuosius dalinius visose kariuomenės ir laivyno grupėse ir visose karinėse apygardose. Dabar Rusijos specialiosios pajėgos susideda iš Rusijos ginkluotųjų pajėgų specialiųjų dalinių, specialiųjų tarnybų specialiųjų dalinių, teisėsaugos institucijų specialiųjų dalinių, Rusijos federalinės muitinės tarnybos specialiųjų dalinių ir Rusijos federalinės teismo antstolių tarnybos specialiųjų dalinių.

Kaštoninė beretė (rus. „Krapovyj beret“, angl. „Maroon beret“) – Rusijos „specnazo“ karių ypatingo pasididžiavimo daiktas. Kariams suteikiama teisė ją nešioti, sėkmingai išlaikius egzaminą – specialius kvalifikacinius išbandymus. Beretė taip pat įteikiama už tarnyboje parodytą narsą ir drąsą, taip pat už ypatingus nuopelnus dalinio plėtros srityje.  Išbandymai, kuriuos išlaikius suteikiama teisė dėvėti kaštoninę beretę, vykdomi dviem etapais: būna parengiamieji ir pagrindiniai išbandymai. Parengiamieji organizuojami prieš 1-2 dienas iki pagrindinių ir apima trijų kilometrų bėgimą, prisitraukimus ant skersinio, Kuperio testą (medicinos daktaro Kennetho H. Cooperio sugalvotą fizinio pajėgumo patikrinimo testą – Red.).

Pagrindiniai išbandymai susideda iš 10 -12 kilometrų spartaus žygio (rus. „marš-brosok“), kliūčių ruožo įveikimo, pasirengimo šturmuoti aukštuminius pastatus patikrinimo, akrobatikos pratimų, kirstynių (rus. „rukopašnyj boj“). 

Kaštoninė beretė nešiojama, pakreipus į kairę pusę – skirtingai negu oro desantininkų ir jūrų pėstininkų, kurių beretės dėvimos, pakreipus į dešinę. Ji niekada nepuošiama ženkleliais ir vėliavėlėmis ir nekeičiama nauja – kaip besusidėvėtų. Kuo labiau ji nušunta nublunka, tuo prestižiškesnė tampa.

Kinija

Kinijos liaudies išsivadavimo armijos (KLIA) ir Kinijos karinio jūrų laivyno sudėtyje specialiosios pajėgos atsirado praėjusio amžiaus 9-ojo dešimtmečio pabaigoje. Kinijos specialiosios pajėgos susideda iš sausumos kariuomenės specialiųjų operacijų pajėgų (SOP) ir karinio jūrų laivyno specialiųjų operacijų pajėgų. 

Kinijos liaudies išsivadavimo armijos sausumos pajėgos susideda iš septynių specialiųjų operacijų grupių. DaDui – specialiosios paskirties grupės, esančios KLIA batalionų sudėtyje. Šie kariniai vienetai gali atlikti žvalgybą ir karinius veiksmus kilus vietiniams konfliktams, kada naudojamos aukštosios technologijos. 

Į lauko divizijų ir pulkų sudėtį taip pat įeina daliniai, galintys ribotai atlikti specialiąją žvalgybą ir specialiuosius veiksmus. Specialiosios paskirties grupė yra kiekvienoje iš 18 Kinijos armijų grupių. Karinio jūrų laivyno specialiųjų operacijų pajėgos – Pietų laivyno jūrų pėstininkų žvalgybos kuopa yra dislokuota Zhanjiang mieste, Guangdong provincijoje. 

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.