Husiai sutiko su paliaubomis Jemene

Jemeno husių

Tarptautinis susirūpinimas humanitarine situacija didėjo, nes per smūgius žuvo daugiau kaip 1,3 tūkst. žmonių.<br>AP nuotr.
Tarptautinis susirūpinimas humanitarine situacija didėjo, nes per smūgius žuvo daugiau kaip 1,3 tūkst. žmonių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

May 10, 2015, 12:01 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 9:21 AM

Kaimyninė Saudo Arabija penktadienį paskelbė, kad ugnies nutraukimas galėtų prasidėti antradienį, jei Irano remiamos husių pajėgos sutiktų su tokia pauze.

JAV remiama ir Saudo Arabijos vadovaujama koalicija smūgius iš oro husiams bei armijos daliniams, lojaliems buvusiam prezidentui Ali Abdullah Salehui, pradėjo kovo 26 dieną, su tikslu grąžinti prezidento Abd Rabbuh Mansouro Hadi vyriausybę.

Husiai sako, kad jų kampanijos tikslas yra kovoti su „al Qaeda“ ir korupcija.

„Į bet kokį „al Qaeda“ ir tų, kurie jį palaiko, jį remia ir jį finansuoja, (įvykdytą) karinį ugnies nutraukimo pažeidimą atsakys armija, saugumas ir liaudies komitetai“, – sakoma pulkininko Sharafo Luqmano, husius remiančios armijos atstovo, pareiškime, kurį paskelbė naujienų agentūra „Saba“.

Vėlai šeštadienį paskelbtame husių pareiškime sakoma, kad jie „pozityviai“ reaguos į bet kokias pastangas palengvinti Jemeno žmonių kančias. Taip buvo parodytas ženklas, kad jie sutiktų su ugnies nutraukimu.

Husiai taip pat prašė atnaujinti politinį dialogą globojant Jungtinėms Tautoms (JT), kad būtų išspręstas šis konfliktas.

Ugnies nutraukimas, kuris turi suteikti donorams laiko suderinti pagalbos krovinių tiekimą, turi prasidėti antradienį 23 val. (ir Lietuvos laiku).

Tarptautinis susirūpinimas humanitarine situacija didėjo, nes per smūgius žuvo daugiau kaip 1,3 tūkst. žmonių, buvo sunaikinta infrastruktūra, gyventojai bėga iš savo namų, trūksta maisto, vaistų ir kuro.

Husiai su paliaubomis sutiko po intensyviau koalicijos vykdyto husių bastionų Jemeno šiaurėje bombardavimo nuo penktadienio vakaro, kai Rijadas paragino civilius gyventojus evakuotis iš Saados – šiaurinio miesto, kuriame husių sukilėliai turi didžiausią paramą, – provincijos.

Sekmadienį auštant trijų smūgių iš oro taikinys buvo eksprezidento A.A.Saleho rezidencija sostinėje Sanoje, bet Jemeno naujienų agentūra „Khabar“ pranešė, kad A.A.Salehas ir jo šeima nenukentėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.