Džihadistų lyderis ragina musulmonus emigruoti į Islamo valstybę

Džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) lyderis Abu Bakras al Baghdadi ketvirtadienį paragino musulmonus emigruoti į jo paskelbtą „kalifatą“.

Džihadistų lyderis ragina musulmonus emigruoti į Islamo valstybę.<br>AP nuotr.
Džihadistų lyderis ragina musulmonus emigruoti į Islamo valstybę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 15, 2015, 9:52 AM, atnaujinta Jan 3, 2018, 5:56 PM

„Ir raginame kiekvieną musulmoną kiekvienoje vietoje atlikti hidžrą (emigruoti) į Islamo Valstybę arba kovoti savo krašte, kad ir kur jis būtų“, – džihadistų lyderis sakė savo pirmajame per pastaruosius šešis mėnesius paskelbtame garso įraše.

Ta pusvalandžio trukmės kalba atrodo atitinkanti ankstesnius A.B.al Baghdadi garso įrašus, iš kurių vėliausias buvo paskelbtas lapkričio viduryje.

Kaip ir ankstesnė jo kalba, ketvirtadienį paviešintas įrašas buvo paskelbtas kelioms dienoms po to, kai žiniasklaida pranešė, jog A.B.al Baghdadi tikriausiai buvo sunkiai sužeistas per aviacijos smūgį, surengtą JAV vadovaujamos koalicijos, bombarduojančios IS taikinius Irake ir Sirijoje.

Naujienų agentūra AFP kol kas neturėjo galimybių patvirtinti to įrašo autentiškumo ir datos, bet A.B.al Baghdadi kalbėjo apie įvykius jemene, kur Saudo Arabijos vadovaujamos pajėgos kovo pabaigoje pradėjo aviacijos antskrydžių kampaniją prieš šiitų sukilėlius, todėl tikėtina, kad įrašas padarytas neseniai.

Atkartodamas savo ankstesnius raginimus, A.B.al Baghdadi sakė, kad persikėlimas į kalifatą, kurį jis pernai birželį paskelbė įkuriantis IS kontroliuojamose teritorijose Irake ir Sirijoje, arba dalyvavimas džihade savo šalyje yra kiekvieno musulmono pareiga.

„Ar dar neatėjo laikas, kad įsitikintumėt, jog niekur neįgysite galių, garbės, saugumo arba teisių, išskyrus Kalifato šešėlyje?“ – jis sakė kalboje, kurios tekstas buvo išleistas penkiomis kalbomis.

Musulmonai, islamas niekada, nei vieną dieną nebuvo taikos tikėjimas. Islamas yra karo religija“, – pabrėžė jis, raginamas pasaulio musulmonus masiškai mobilizuotis kovai.

Jis kritikavo civilius sunitus, bėgančius nuo kautynių Irako vakarinėje Anbaro provincijoje ir ieškančius prieglobsčio Bagdade bei kitose vyriausybės kontroliuojamose teritorijose.

„Taigi grįžkite į savo žemes ir likite savo namuose bei ieškokite prieglobsčio – pirmiausiai suradę prieglobstį pas Dievą – su savo žmonėmis Islamo Valstybėje, nes tenai rasite, jeigu Dievas panorės, šiltą apkabinimą ir saugų prieglobstį“, – sakė A.B.al Baghdadi.

„Islamo valstybės“ lyderis kritikavo Saudo Arabijos vadovus, kaltindamas juos surengus aviacijos kampaniją prieš husiais vadinamus šiitų sukilėlius Jemene vien tam, kad įtiktų Vakarų valstybėms.

„Jų karas yra niekas kita, tik mėginimas dar kartą įsiteikti savo šeimininkams tarp žydų ir kryžininkų, – sakė jis. – Tai ne kas kita, o beviltiškos pastangos atitraukti musulmonus nuo Islamo Valstybės.“

A.B.al Baghdadi taip pat perspėjo, kad IS gali surengti daugiau išpuolių prieš kalėjimus, kurie tapo įprasti šiai grupuotei.

„Neužmiršiu paminėti belaisvių, laikomų atskalūnų tironų kalėjimuose visuose kraštuose“, – sakė IS lyderis.

Daugiau negu 40 kalinių, tarp kurių buvo IS kovotojų, praeitą savaitę pabėgo iš vieno kalėjimo per „Islamo valstybės“ ataką Irako mieste al Chalise.

Ši grupuotė, anksčiau kontroliavus dalį Sirijos teritorijos, praeitais metais įsiveržė į Irako sunitiškus regionus, o vėliau paskelbė įkurianti „kalifatą“ ir pritraukė labai daug užsieniečių kovotojų.

Nuo to laiko džihadistai prarado nemažai teritorijų, bet tebekontroliuoja didžiulę Anbaro provinciją ir Mosulą, antrąjį didžiausią Irako miestą, kur A.B.al Baghdadi pernai liepą buvo paskutinį kartą pasirodęs viešumoje.

Kai kuriose tos provincijos vietose IS kovotojai tęsia puolimą, o A.B.al Baghdadi ragino juos veržtis Bagdado ir šiitų šventojo Karbalos miesto link.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.