„Islamo valstybė“ grasina: šiitų laukia juodos dienos

„Islamo valstybei“ (IS) priklausanti radijo stotis „al-Bayan“ pranešė, kad IS atsakinga už penktadienį įvykdytą ataką šiitų mečetėje Saudo Arabijoje. Ji taip pat įspėjo, kad šiitų laukia daugiau „juodų dienų“, skelbia „Foxnews“.

IS atsakinga už penktadienį įvykdytą ataką šiitų mečetėje Saudo Arabijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
IS atsakinga už penktadienį įvykdytą ataką šiitų mečetėje Saudo Arabijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-05-23 14:26, atnaujinta 2017-11-27 02:20

Per kovotojų išpuolį rytiniame Saudo Arabijos Katifo mieste žuvo mažiausiai 21 žmogus, dešimtys buvo sužeisti. Vykusių pamaldų metu mečetėje susisprogdino mirtininkas. Šeštadienį išplatintoje islamistų žinutėje nurodoma, kad ataką įvykdė Saudo Arabijos pilietis Abu Ameras al-Najdi. Ekstremistiniuose tinklalapiuose taip pat pasirodė jo nuotrauka.

Saudo Arabijos vidaus reikalų ministerija šią ataką pavadino „teroro aktu“ ir nurodė, kad savižudis mečetėje susprogdino po rūbais slėptus sprogmenis.

Atkovojo dalį teritorijų

Irako vyriausybės pajėgos šeštadienį atkovojo kai kurias teritorijas iš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ į rytus nuo Ramadžio miesto. Tai buvo pirmas kontrpuolimas prieš ekstremistus, užėmusius Anbaro provincijos sostinę, pranešė saugumo pajėgų vadai. 

Šio puolimo pagrindinis taikinys buvo Eufrato upės slėnyje esantis Chusaibos miestelis, kuris būtų esminis atramos taškas bet kokiam puolimui prieš Ramadį. 

„Prasidėjo karinės operacijos, siekiant išvaduoti Chusaibą, esančią už 7 km į rytus nuo Ramadžio“, – sakė naujienų agentūrai AFP vienas policijos pulkininkas. 

„Iki šiol išvaduota Chusaibos policijos būstinė ir teritorija aplink ją. Operacijos pažanga reikšminga“, – pridūrė pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo. 

Žinią apie pradėtas puolamąsias operacijas patvirtino pagrindinis vietos genčių pajėgų lyderis – šeichas Rafia Abdelkarimas al Fahdawi. 

„Prasidėjo operacija Chusaibui susigrąžinti, plačiai dalyvaujant genčių kovotojams, – Albu Fahdo genties lyderis sakė AFP. – Saugumo pajėgos stumiasi į priekį ir jau susigrąžino didelę teritoriją.“ 

Anksčiau minėtas policijos pulkininkas sakė, kad šioje operacijoje dalyvauja vietos ir federalinės policijos pareigūnai, Vidaus reikalų ministerijos greitojo reagavimo pajėgos, reguliariosios armijos kariai, sukarinto Liaudies mobilizacijos judėjimo (Hashed al Shaabi) ir genčių kovotojai. 

„Islamo valstybės“ kovotojai užėmė Ramadį praėjusią savaitę per tris dienas sparčiu puolimu ir mėgino išnaudoti savo iniciatyvą, kad užimtų didesnes teritorijas į rytus nuo šito miesto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.