Ukrainos pajėgos atlaikė stiprų separatistų apšaudymą ir puolimą

Ukrainos kariai ir

Daugiau nei 6 400 žmonių žuvo per kovas Rytų Ukrainoje, prasidėjusias 2014 m. balandį, kai separatistai užėmė dideles dviejų rytinių regionų teritorijas.<br>AP nuotr.
Daugiau nei 6 400 žmonių žuvo per kovas Rytų Ukrainoje, prasidėjusias 2014 m. balandį, kai separatistai užėmė dideles dviejų rytinių regionų teritorijas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 3, 2015, 4:54 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 4:22 PM

Pasak Ukrainos kariškių Rusijos palaikomi separatistai mėgino pulti šį nedidelį beveik 10 tūkst. gyventojų turintį miestą, esantį už 15 kilometrų į vakarus nuo Donecko, pagrindinės separatistų tvirtovės, tuo ryškiausiai per pastaruosius tris mėnesius eskaluodami konfliktą ir ignoruodami paliaubų susitarimą.

Separatistai neigė puolę Marjinką, bet prisipažino apšaudę ją iš pabūklų. Jie kaltino vyriausybės pajėgas, kad šios iš artilerijos pabūklų šaudė į teritoriją aplink Donecka, kur žuvo 15 žmonių. Nuo šio apšaudymo dingo elektra anglies kasykloje, kurioje po žeme liko užspeisti šimtai kalnakasių.

Mūšis, kuriame abi pusės panaudojo sunkiąją ginkluotę, ryškiai skiriasi nuo gana smulkių pasikartojančių susišaudymų nuo vasario, kai Ukrainos, Rusijos, Vokietijos ir Prancūzijos lyderiams tarpininkaujant Minske buvo pasirašyta paliaubų sutartis, tačiau beveik kasdien ją pažeidinėjant žūdavo žmonės.

„Mūšis prasidėjo apie 6 val. ryto ir baigėsi beveik po 12 valandų“, – sakė žurnalistams gynybos ministras Stepanas Poltorakas.

Vienas kariškių atstovas vėliau sakė, kaip pranešė naujienų agentūra „Interfax“, kad separatistų puolimas Marjinkos link atsinaujino, kad miestas dega. Kiti atstovai tvirtino, kad padėtį mieste tebekontroliuoja vyriausybės pajėgos.

Pagal Minsko susitarimus didžioji sunkiosios ginkluotės dalis buvo atitraukta tokiu atstumu, kad kariaujančios pusės negalėtų jų panaudoti. Tačiau Ukrainos kariškiai prisipažino, kad šį kartą jie panaudojo sunkiąją ginkluotę prieš separatistus.

„Tinkamam atsakui mes buvome priversti panaudoti sunkiąją artileriją“, – sakė kariškių atstovas Oleksijus Mazepa televizijos kanalui „112“.

Anksčiau taip pat buvo pranešta, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas leido savo pajėgoms panaudoti artileriją ?rie Marjinkos ir Krasnohorivkos, kad būtų išvengta nuostolių tarp Ukrainos karių.

„Ukrainiečių vadovybė, perspėjusi tarptautinius partnerius, buvo priversta panaudoti artileriją, kuri iki šiol buvo užnugaryje Minsko susitarimais apibrėžtame rajone“, – sakė Generalinio štabo atstovas.

Separatistų vyriausiasis vadas Eduardas Basurinas taip pat patvirtino, kad jo pajėgos taip pat šaudė iš pabūklų į Marjinkos pusę, bet jos nepuolė.

„Mes nevykdome puolamųjų veiksmų“, – pabrėžė jis ir nurodė, kad trečiadienį žuvo apie 15 kovotojų ir civilių per susirėmimus su Ukrainos vyriausybės pajėgomis netoli separatistų kontroliuojamo Donecko.

Dėl susišaudymų nutrūkus elektros energijos tiekimui dviejose didelėse kasyklose – Skočynskio ir Zasiadko – po žeme liko daugiau nei 900 kalnakasių. Iš Skočynskio kasyklos evakuojami 376 kalnakasiai, pranešė separatistų žiniasklaida.

Ukrainos gynybos ministerija mano, kad šiuo separatistų suaktyvėjimu siekta išprovokuoti ukrainiečius, kad juos būtų galima apkaltinti paliaubų susitarimų pažeidimu artėjant Didžiojo septyneto (grupės G7) viršūnių susitikimui.

Pasak Gynybos misterijos pareigūno Valentino Fedičevo, kalbėjusio televizijos „5 kanalo“ laidoje, Rusija stengiasi įtraukti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas į konfliktą, kad būtų galima parodyti, jog būtent Ukraina kalta dėl Minsko susitarimų pažeidimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.