Per JAV antskrydį Libijoje žuvo svarbus teroristų vadas

Su tarptautiniu

Libijoje dabar veikia dvi besivaržančios vyriausybės ir parlamentai, o galingos sukarintos grupuotės kovoja dėl įtakos ir naftos išteklių.<br>AP nuotr.
Libijoje dabar veikia dvi besivaržančios vyriausybės ir parlamentai, o galingos sukarintos grupuotės kovoja dėl įtakos ir naftos išteklių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 15, 2015, 1:46 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 8:57 AM

„Amerikos lėktuvai įvykdė operaciją, per kurią žuvo Mokhtaras Belmokhtaras ir grupė libių, priklausiusių teroristinei organizacijai rytų Libijoje“, – sakoma pranešime, paskelbtame socialiniame tinkle „Facebook“.

Pentagonas patvirtino, kad to smūgio taikinys buvo M.Belmokhtaras, bet nenurodė, ar jis žuvo.

Tuo tarpu vienas islamistas, palaikantis ryšius su ekstremistais Libijoje, pareiškė, kad JAV naikintuvų smūgis iš tikrųjų jo nekliudė, bet užmušė kitų kovotojų.

Islamistas, pageidavęs neviešinti jo vardo, kad nesulauktų keršto neramioje Libijoje, anksti pirmadienį AP pareiškė, jog M.Belmokhtaro nebuvo toje vietoje, kur smogė Amerikos aviacija.

Pasak jo, per tą antskrydį Adždabijoje, esančioje už maždaug 850 km į rytus nuo Libijos sostinės Tripolio, žuvo keturi grupuotės „Ansar Shariah“ nariai.

Islamistų vadas M.Belmokhtaras, dar žinomas kaip „Nesugaunamasis“, „Ponas Marlboro“ ir „Vienaakis“, vadovavo Šiaurės Afrikoje veikiančiai kovotojų grupuotei „al Murabitoun“. Anksčiau jis buvo Islamiškojo Magribo „al Qaeda“ (AQIM) lyderis.

Šis veikėjas, kelių šalių ieškotas dėl terorizmo, laikomas pagrindiniu sumanytoju, organizavusiu 2013 metais surengtą Alžyro dujų įmonės apsiaustį, per kurią žuvo 38 įkaitai – daugiausiai Vakarų šalių piliečiai.

„Galiu patvirtinti, kad praeitą naktį surengto antiteroristinio smūgio Libijoje taikinys buvo Mokhtaras Belmokhtaras“, – sakoma Pentagono atstovo pulkininko Steve'o Warreno pranešime.

„Tą smūgį įvykdė JAV lėktuvai. Toliau vertiname šios operacijos rezultatus ir pateiksime daugiau detalių, kai bus tinkama tai padaryti“, – pridūrė jis.

Jungtinės Valstijos kol kas nepatvirtino daugiau tos operacijos detalių.

Vašingtonas smūgiams Šiaurės Afrikos regione anksčiau naudodavo bepiločius lėktuvus, bet dienraštis „The New York Times“ pranešė, kad šis smūgis iš oro buvo pirmasis, kurį Jungtinės Valstijos įvykdė Libijoje nuo sukilimo prieš diktatoriaus Muamaro Gaddafi režimą 2011 metais.

Vėliausia JAV karinė operacija Libijoje buvo surengta 2014 metais, kai specialiosios pajėgos sučiupo Ahmedą Abu Khattalą – 2012 metais įvykdytos atakos prieš JAV konsulatą Bengazyje, per kurią žuvo ambasadorius Chrisas Stevensas ir trys kiti amerikiečiai – numanomą organizatorių.

Libijos pranešime sakoma, kad ta operacija buvo įvykdyta „po konsultacijų su Libijos laikinąja vyriausybe“, kuri dabar veikia rytiniame Tobruko mieste.

Premjeras Abdullah al Thani išreiškė „palaikymą“ tam smūgiui, sakydamas, kad ši operacija yra „dalis seniai prašytos tarptautinės pagalbos kovoje su terorizmu“.

Libijos naujienų agentūra „Lana“ citavo vieną tarptautinės bendruomenės pripažįstamos vyriausybės pareigūną, kuris sakė, kad to smūgio taikiniu tapo vienas ūkis į pietus nuo Adždabijos, esančios už maždaug 160 km į vakarus nuo Bengazio, kai M.Belmokhtaras ten surengė susitikimą su kitų ekstremistų grupuočių, tarp jų į JT sudarytą teroristinių organizacijų sąrašą įtrauktos „Ansar al Sharia“, lyderiais.

Anksčiau manyta, kad M.Belmokhtaras buvo nukautas Malyje, bet saugumo šaltiniai pernai sakė AFP, kad jis persikėlė į Libiją.

1972 metais Alžyre gimęs islamistas 2007-aisiais duotame retame interviu sakė, kad išvykti iš namų paskatino susižavėjimas mudžahidų, kovojusių su sovietiniais okupantais Afganistane, žygdarbiai. Jis pasakojo prisidėjęs prie tų kovotojų 1991 metais, būdamas 19-metis.

Būtent Afganistane jis neteko vienos akies, į kurią pataikė skeveldra. Ten M.Belmokhtaras taip pat pirmąkart užmezgė ryšius su „al Qaeda“.

Grįžęs į Alžyrą 1993 metais jis prisidėjo prie grupuotės, kuri galiausiai išsivystė į Islamiškojo Magribo „al Qaeda“.

Vėliau jis, tapęs vienu iš pagrindinių dviejų AQIM lyderių šiaurės Malyje, buvo pašalintas iš tos grupuotės. Pasak vieno regiono saugumo pareigūnų, taip buvo pasielgta, nes M.Belmokhtaras „tęsė savo priešinančią veiklą, nors buvo kelis kartus perspėtas“.

Vienas Malio pareigūnas citavo AQIM šaltinius, kurie sakė, kad M.Belmokhtaro pravardė „Ponas Marlboro“ yra susijusi su jo rūkalų kontrabandos veikla ir kad jis buvo „pašalintas dėl nukrypimo iš teisingo kelio“.

Vienas „al Qaeda“ laiškas, kritikuojantis M.Belmokhtaro veiklą, pateko į pirmuosius puslapius 2013 metais, kai jis buvo rastas Prancūzijai surengus ginkluotą intervenciją Malyje.

M.Belmokhtaras, 2012 metais įkūrė nuo „al Qaeda“ nepriklausomą grupuotę „Pasirašiusieji krauju“, vėliau susijungusią su MUJAO – viena iš džihadistų grupuočių, 2012 metų pradžioje užgrobusių kontrolę Malio šiaurėje – ir sudariusią grupuotę „al Murabitoun“.

Šis kovotojas kaltinamas ne vien dėl apsiausties Alžyre, bet ir dėl 2013 metų gegužę surengto dvigubo mirtininkų sprogdintojų išpuolio Nigeryje, per kurį žuvo 20 žmonių.

„Al Murabitoun“ praeitą mėnesį paskelbė ištikimybę džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IS), bet M.Belmokhtaras iškart atsiribojo nuo to pareiškimo ir pažadėjo toliau palaikyti „al Qaeda“. Tas žingsnis laikytas aiškiu kovos dėl valdžios jo grupuotėje ženklu.

Libiją krečia chaosas nuo 2011 metų, kai per NATO palaikomą sukilimą buvo nuverstas ilgametis diktatorius M.Gaddafi. Šalyje dabar veikia dvi besivaržančios vyriausybės ir parlamentai, o galingos sukarintos grupuotės kovoja dėl įtakos ir naftos išteklių.

Džihadistų grupuotės pasinaudojo šia anarchija, kuri taip pat paskatino didžiulį migrantų antplūdį Europoje. Šimtai žmonių žuvo mėgindami pasiekti Europos krantus, plaukdami per Viduržemio jūrą palaikiais laivais, o Europos Sąjunga karštligiškai ieško sprendinio šiai krizei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.