JAV apginkluos Europą grėsmingiausiais savo paukščiais

JAV karinės oro pajėgos į Europą žada atsiųsti pačius pažangiausius savo karinius lėktuvus ir taip pademonstruoti savo galią prieš Rusijos veiksmus Ukrainoje, skelbia CNN.

Grėsmingi padangių paukščiai, kurių kiekvienas kainuoja maždaug 143 mln. dolerių, gali būti sukalibruoti pulti ir objektus ant žemės, ir kitus orlaivius.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Grėsmingi padangių paukščiai, kurių kiekvienas kainuoja maždaug 143 mln. dolerių, gali būti sukalibruoti pulti ir objektus ant žemės, ir kitus orlaivius.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 17, 2015, 4:08 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 9:06 PM

„Didžiausia grėsmė, mano manymu, yra tai, ką daro Rusija. Mus labai neramina tai, kas vyksta Ukrainoje“, – pirmadienį Paryžiuje sakė karinių oro pajėgų sekretorė Deborah James.

Metų metus Pentagonas Europoje jau buvo dislokavęs orlaivius pratyboms su sąjungininkais, šią programą vadindamas „Amerikos įsipareigojimu Europos saugumui“.

Šiose pratybose jau dalyvavo bombonešiai B-52 ir B-2, naikintuvai F-15C ir artimos atakos lėktuvai A-10.

Anot D.James, šį sąrašą greitai galėtų papildyti pats pažangiausias Pentagono žaisliukas – naikintuvas „F-22 Raptor“.

„Galiu lengvai įsivaizduoti dieną – nors negaliu tiksliai pasakyti, kada tai nutiks – kai F-22 suks ratus virš Europos. Nematau priežasties, kodėl tai negalėtų įvykti“, – pirmadienį sakė D.James.

Išgirtieji naikintuvai pajėgose veikia jau nuo 2005 metų, tačiau pirmąkart jų galimybes stebėti buvo galima praėjusiais metais Sirijoje, kai buvo atakuojamos „Islamo valstybės“ pozicijos.

Grėsmingi padangių paukščiai, kurių kiekvienas kainuoja maždaug 143 mln. dolerių, gali būti sukalibruoti pulti ir objektus ant žemės, ir kitus orlaivius.

„Naikintuvams „F-22“ negali prilygti joks kitas dabar egzistuojantis arba kuriamas karinis lėktuvas“, – skelbia JAV karinės oro pajėgos. Tai apima ir orlaivius, kuriuos šiuo metu turi Rusija.

Šios šalies reakciją į karinių oro pajėgų sekretorės teiginius pranešė režimui pavaldus naujienų portalas „Sputnik International“.

Jame bet kokia Rusijos grėsmė pavadinta „įsivaizduojama“, o kitame straipsnyje Maskva pagrasino už F-22 naikintuvų dislokavimą keršyti.

„Jų dislokavimas tikrai bus papildomas paskatinimas Maskvai pagreitinti Rusijos atsako – penktosios kartos T-50 naikintuvo – vystymą ir naudojimą“, – „Sputnik“ citavo Rusijos mokslų akademijos JAV ir Kanados studijų instituto tyrėją Vladimirą Batiuką.

JAV ir Rusijos pajėgos pastaruoju metu Europos apylinkėse kelis kartus vos išvengė artimų susidūrimų po to, kai Rusijos pajėgos aneksavo Krymo pusiasalį ir parėmė prorusiškus separatistus Ukrainos rytuose.

Gegužės pabaigoje Rusijos naikintuvas skrisdamas dideliu greičiu pralėkė vos 3 metrai nuo JAV karinių pajėgų lėktuvo tarptautinėje oro erdvėje virš Juodosios jūros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.