Rusija grasina: JAV ginklus priėmusios šalys taps mūsų taikiniu

Rusijos saugumo tarybos sekretoriaus pavaduotojas Jevgenijus Lukjanovas patarė Lenkijai ir Rumunijai negalvoti apie raketų paleidimo sistemų dislokavimą savo teritorijoje. Kitaip, anot politiko, šios šalys gali tapti Rusijos taikiniu, praneša newsru.com.

Rusija, reaguodama į JAV sunkiosios ginkluotės perkėlimą į Europą, gali dislokuoti papildomas pajėgas Kaliningrade.<br>„RIA Novosti“/“Scanpix“ nuotr.
Rusija, reaguodama į JAV sunkiosios ginkluotės perkėlimą į Europą, gali dislokuoti papildomas pajėgas Kaliningrade.<br>„RIA Novosti“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 24, 2015, 4:41 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 2:08 PM

„Priešraketinės gynybos sistemos ir raketų paleidimo platformos, nukreiptos į mūsų strateginius branduolinius objektus, yra jų pačių problema. Jos automatiškai tampa mūsų taikiniais“, – J.Lukjanovą citavo naujienų agentūra „Interfax“.

„Jeigu vien dėl JAV ginkluotės sistemų jie nori tapti taikiniais, tai yra jų pasirinkimas“, – pridėjo Rusijos saugumo tarybos narys.

Politikas taip pat patikino, kad tokiu atveju iš konflikto neišloštų nė viena pusė.

Grasina ginkluote Kaliningrade

Rusija, reaguodama į JAV sunkiosios ginkluotės perkėlimą į Europą, gali dislokuoti papildomas pajėgas Kaliningrade. Tai pareiškė Sergejus Šigariovas iš Valstybės Dūmos Gynybos komiteto, kurį cituoja agentūra „RIA Novosti“.

„Žinoma, kad Rusija imsis atsakomųjų priemonių“, – pareiškė S. Šigariovas antradienį radijo stočiai „Govorit Moskva“. Tai esą nebus ginkluotės išlaidų didinimas, o tik dalinių perkėlimas, pavyzdžiui, į Kaliningrado sritį.

Pentagono vadas Ashtonas Carteris antradienį paskelbė, kad JAV keliose Europos šalyse dislokuos 250 vienetų karinės technikos.

Sunkiąją ginkluotę – tankus, kovines pėstininkų mašinas „Bradley“, artileriją – planuojama dislokuoti Baltijos šalyse, Lenkijoje, Bulgarijoje, Rumunijoje ir galbūt Vengrijoje.

NATO: mes tik ginamės

NATO yra gynybinis aljansas, pabrėžė jo generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, kalbėdamas apie Rusijos kritiką dėl Aljanso ir jo narių sprendimų didinti pratybų šalia NATO rytinių sienų skaičių, Amerikos sprendimą dislokuoti ginkluotę Rytų Europoje.

„NATO yra gynybinis aljansas ir tai, ką mes darome, yra gynyba. Mes atsakome į naują ir iššūkius keliančią saugumo aplinką“, – trečiadienį prieš NATO gynybos ministrų susitikimą Briuselyje žurnalistams sakė J.Stoltenbergas.

Jis atkreipė dėmesį, jog Rusija nuolatos didina išlaidas gynybai tuo metu, kai NATO šalių išlaidos mažėja. Pasak J.Stoltenbergo, Rusija naudoja „branduolinę retoriką“, branduolinius užtaisus išbando ir karinėse pratybose.

Pareigūnas teigė, jog NATO neįsitrauks į ginklavimosi varžybas, tačiau jos šalys turi išlikti saugios. Taip pat J.Stoltenbergas Rusiją kaltino dėl jos veiksmų Ukrainoje.

„Ką Rusija padarė Ukrainoje, nėra gynyba, – sakė jis. – Aneksuoti kitos šalies dalį nėra gynyba“.

„Rusija toliau siunčia karius ir resursus į Rytų Ukrainą bei destabilizuoją ją. Tai nėra gynyba“, – pridūrė NATO generalinis sekretorius.

Jungtinės Amerikos Valstijos antradienį pranešė, kad Bulgarija, Estija, Vokietija, Latvija, Lietuva, Lenkija ir Rumunija gaus po karinės technikos komplektą, kurio pakaktų vienai kuopai arba batalionui apginkluoti ir kuris bus dislokuotas tose šalyse bent jau laikinai.

Rusija savo ruožtu tokį galimą žingsnį vadina agresyviausiu nuo Šaltojo karo pabaigos ir žada atsakyti, formuodama ar perginkluodama karinės technikos dalinius Vakarų Rusijoje bei Karaliaučiaus srityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.