Turkiją apkaltino „Islamo valstybės“ rėmimu

Vienos Turkijos prokurdiškos

Figenas Juksekdagas piktai sureagavo į naujienas, kad IS kovotojai įžengė į Kobanę ir pradėjo vykdyti išpuolius prieš civilius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Figenas Juksekdagas piktai sureagavo į naujienas, kad IS kovotojai įžengė į Kobanę ir pradėjo vykdyti išpuolius prieš civilius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 25, 2015, 8:26 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 9:43 AM

Vienas prokurdiškos Tautų demokratijos partijos lyderių Figenas Juksekdagas piktai sureagavo į naujienas, kad IS kovotojai įžengė į Kobanę ir pradėjo vykdyti išpuolius prieš civilius. Pasak jo, didelė tikimybė, kad užpuolikai atvyko į Kobanę iš Turkijos, kadangi miestas yra išsidėstęs už kelių kilometrų nuo Turkijos sienos.

„Turkijos vyriausybė rėmė IS metų metus. Šiandienos žudynės yra šios paramos dalis“, – nurodė F.Juksekdagas.

Kaltinimai, kad Turkijos pasienio pareigūnai galėjo leisti kovotojams patekti į Siriją, gali sukelti dar daugiau priešiškumo tarp Turkijos didžiausios kurdų mažumos ir Ankaros, kuri ilgą laiką kritikuojama dėl nederamo elgesio su šia etnine grupe.

Savo ruožtu Turkijos vyriausybė atmėtė kaltinimus ir šalies Užsienio reikalų ministerijos atstovas šiuo įtarimus pavadino „melu“.

Nors Turkija priklauso JAV vadovaujamai koalicijai prieš IS pozicijas Sirijoje ir Irake, šalis sulaukė nuožmios kritikos dėl nepakankamo vaidmens kovoje su islamistų grėsme.

Kritikai taip pat kaltino Turkiją IS rėmimu po to, kai šalis nusprendė nesiimti veiksmų 2014 m., džihadistams apsupus Kobanės miestą. Dauguma Turkijos kurdų taip pat piktinosi, kad šalies pareigūnai neleidžia jiems vykti į Kobanę ir padėti ginti šį miestą Sirijoje.

Pranešama, kad IS atakos Kobanėje prasidėjo ankstų ketvirtadienio rytą, kai į miestą įvažiavo penki automobiliai, kuriuose buvo iki 35 džihadistų. Mieste buvo detonuoti automobiliai, kovotojai pradėjo šaudyti į civilius. Žuvo dešimtys žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.