Ekspertai ramina: teroristai tarp pabėgėlių nepasislėps

Duomenų nėra

Buvęs Prancūzijos žvalgybos agentūros vadovas Alainas Chouet sakė, kad grėsmė, jog džihadistai atvyks apsimetę pabėgėliais, yra laužta iš piršto.<br>AP nuotr.
Buvęs Prancūzijos žvalgybos agentūros vadovas Alainas Chouet sakė, kad grėsmė, jog džihadistai atvyks apsimetę pabėgėliais, yra laužta iš piršto.<br>AP nuotr.
Daugiau negu 2,2 tūkst. pabėgėlių buvo išgelbėti per aštuonias gelbėjimo operacijas netoli Libijos krantų.<br>AP nuotr.
Daugiau negu 2,2 tūkst. pabėgėlių buvo išgelbėti per aštuonias gelbėjimo operacijas netoli Libijos krantų.<br>AP nuotr.
Buvęs Prancūzijos žvalgybos agentūros vadovas Alainas Chouet sakė, kad grėsmė, jog džihadistai atvyks apsimetę pabėgėliais, yra laužta iš piršto.<br>AP nuotr.
Buvęs Prancūzijos žvalgybos agentūros vadovas Alainas Chouet sakė, kad grėsmė, jog džihadistai atvyks apsimetę pabėgėliais, yra laužta iš piršto.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Sep 19, 2015, 3:22 PM, atnaujinta Oct 15, 2017, 1:34 AM

Politikai jau kelias pastarąsias savaites skelbė perspėjimus dėl grėsmės, kad kraujo ištroškę radikalai galbūt plūsta į Europą kartu su daugybe nevilties apimtų migrantų, ir netgi popiežius Pranciškus šią savaitę kalbėjo apie „infiltracijos riziką“.

Ekspertai sutinka, kad toks scenarijus nėra neįmanomas, bet argumentuoja, jog tokioms ekstremistų grupuotėms kaip „Islamo valstybė“ prieinamos daug parankesnės galimybės pasiekti Europos Sąjungą, kur jie galėtų surengti išpuolių.

„Manau, šis susirūpinimas yra labai pagrįstas, bet svarbu atminti, kad toje grupuotėje kaunasi daug ES piliečių, turinčių galiojančius pasus, kurie potencialiai galėtų grįžti (į Europą), pasinaudodami įprastomis priemonėmis“, – sako analitinės organizacijos „IHS Jane's Terrorism and Insurgency Centre“ ekspertas Matthew Henmanas.

Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad šia galimybe pasinaudoję kovotojai galėtų būti nustatyti, o pabėgėlių ryšių su kovotojų grupuotėmis patikrinti beveik neįmanoma.

„Tai viena aktualiausių saugumo problemų, su kuria šiuo metu susiduria saugumo pareigūnai Vakarų Europoje“, – M.Henmanas sakė naujienų agentūrai AFP.

Duomenų nėra

ES kovos su terorizmu vadovas Gilles'is de Kerchove'as kovą paragino būti budresnius prie Bendrijos išorinių sienų, sakydamas, kad „palyginti lengva patekti į Europos Sąjungą, įsiliejus į pabėgėlių srautą“.

Šiemet jau daugiau negu 430 tūkst. migrantų, kurių daugelis yra pabėgę nuo karų Sirijoje ir Afganistane, atplaukė į Europą per Viduržemio jūrą, kai dešiniojo sparno politikai stengėsi atkreipti dėmesį į grėsmes, susijusias su šiuo antplūdžiu.

„Šiuo metu neturime jokių užuominų, kad džihadistai įsimaišytų tarp pabėgėlių“, – sakė vienas aukšto rango Prancūzijos žvalgybos pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

„Tiesa, džihadistai vis dažniau naudojasi sausumos maršrutais, kad liktų nesusekti“, bet jie taip pat turi „finansinių priemonių“ patekti į Europą kitais keliais, leidžiančiais išvengti pavojų, su kuriais susiduria dauguma migrantų, nurodė jis.

Daugelis ekstremistų, įvykdžiusių atakų Europoje „Islamo valstybės“ arba tarptautinio teroristų tinklo „Al Qaeda“ vardu, turėjo galiojančius ES pasus. Tarp jų buvo ir prancūzas Mehdi Nemmouche'as, šaudęs žydų muziejų Briuselyje 2014 metų gegužę.

„Visos didžiosios islamistų grupuotės Sirijoje ir Irake šiuo metu yra susitelkusios į ten vykstančias kautynes ir apsiriboja, bent jau viešai, raginimais savo šalininkams, kurie negali išvykti į Iraką arba Siriją bei jau esančius ES, puldinėti jų vardu savo šalyse, o ne siunčia į jas savo žmones“, – aiškino M.Henmanas.

Buvęs Prancūzijos žvalgybos agentūros DGSE vadovas Alainas Chouet sakė, kad grėsmė, jog džihadistai atvyks apsimetę pabėgėliais, yra „laužta iš piršto. Tai absurdiška“.

„Kalbant operatyviniais terminais, tinklui taip rizikuoti nėra prasmės“, – jis teigė AFP.

Gali atskristi lėktuvu

Pasak A.Chouet, ekstremistų grupuotė gali sau leisti siųsti savo kovotojus į Europą „lėktuvu, su puikiu bilietu, puikiu pasu, kad viskas būtų tvarkinga“.

„Jie turi visus išteklius; jie visada gali susirasti tris mulkius mūsų nekilnojamojo turto agentūrose, kad įvykdytų tokį aktą“, pridūrė jis.

Tačiau paaštrėję nuogąstavimai tikriausiai padidins naštą saugumo tarnyboms, sunkiai įstengiančioms reaguoti į jau žinomas grėsmes.

„Jeigu įvertinsite atvykstančių pabėgėlių skaičių ir faktą, kad apie tų žmonių tapatybę turima labai mažai informacijos, galit įsivaizduoti, koks yra šio uždavinio mastas“, – sakė M.Henmanas.

Prancūzijos Tyrimų ir žvalgybos centro (CF2R) direktorius Ericas Denece'as taip pat perspėjo nesutirštinti spalvų, kalbant apie grėsmes, kurias esą kelia užsimaskavę džihadistai, nes tokiais argumentais gali pasinaudoti prieš imigrantus nusistačiusios partijos „siekiančios užbarikaduoti Europą“.

„Išpūsti šią grėsmę būtų visiškai idiotiška, tačiau visiškai ją neigti būtų klaidinga“, – pabrėžė jis.

Neleido paskęsti

Daugiau negu 2,2 tūkst. pabėgėlių buvo išgelbėti per aštuonias gelbėjimo operacijas netoli Libijos krantų, nurodė Italijos pakrančių sargyba, koordinuojanti pastangas suteikti pagalbą dar 10 kitų į keblią padėtį patekusių laivelių Viduržemio jūroje.

Tos aštuonios gelbėjimo operacijos vyko už 30–40 jūrmylių (56–74 km) nuo Libijos krantų. Vienoje iš jų dalyvavo humanitarinės pagalbos organizacijos „Gydytojai be sienų“ (Medecins Sans Frontieres, MSF) laivas „Bourbon Argos“, paėmęs daugiau negu 776 žmones.

Italijos pakrančių sargybos laivas „Dattilo“ paėmė 1 137 migrantus iš dviejų laivų, o laivas „Corsi“ išgelbėjo 137 žmones iš prakiurusios guminės valties, kurioje taip pat buvo rastas vienos moters lavonas.

Dar 231 žmogus buvo išgelbėtas iš dviejų kitų guminių valčių, patekusių į bėdą per pavojingą kelionę iš Libijos, mėginant pasiekti Italijos krantus.

Pakrančių sargyba nurodė, kad tame regione vykdomos dar 10 gelbėjimo operacijų.

Vienas MSF atstovas nurodė, kad „Bourbon Argos“ išgelbėjo mažiausiai 750 žmonių iš trijų mažų laivelių, plaukusių tarptautiniuose vandenyse netoli Libijos.

„Daugiau negu 750 žmonių buvo išgelbėti nuo 5 val. vietos (6 val. Lietuvos) laiku“, – sakė Beirute įsikūrusio MSF regioninio ryšių biuro pareigūnas Yazanas al Saadi.

Pasak jo, minėtas paieškų ir gelbėjimo laivas dabar dalyvauja ketvirtoje operacijoje.

Vaizdo įrašuose, kuriuos MSF atsiuntė naujienų agentūrai AFP, matyti laivo denyje esantys šimtai ryškių spalvų drabužius vilkinčių žmonių. Kai kurie iš jų glėbesčiavosi ir plojo.

Taip pat girdėjosi vaikų verksmas.

„Jie iš įvairių šalių... Laimei, visų būklė gera“, – sakė laive esantis MSF atstovas Sami al Subaihi.

„Dabar plaukiame prie ketvirto laivo; pažiūrėsime, kokia ten padėtis“, – pridūrė jis.

„Bourbon Argos“ įgulą sudaro 26 žmonės, tarp kurių esama medicinos specialistų.

„Kai išgelbėjami pabėgėliai, MSF suteikia jiems pagalbą laive, jeigu jie būna netekę daug skysčių arba kyla kitų medicininių problemų, – Y.al Saadi sakė AFP. – Tuomet nugabename juos į savo centrus Italijoje arba Graikijoje.“

Penktadienį Libijos tarnybos išgelbėjo 102 migrantus Viduržemio jūroje, taip pat rado septynis lavonus.

Šalies pakrančių sargybos pareigūnai sulaikė dar 124 migrantus, kurie ruošėsi išplaukti į Europą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Gruzija atmetė prezidentės veto. Kas toliau?