Rusijos kariai baidosi misijos šalyje, kurioje gyvena gyvatės

Kremlius nė neslepia, kad į pilietinio karo siaubiamą Siriją jau siunčia ne tik karinę techniką, bet ir karius. Tačiau Maskva turi neigti liudijimus, kad kariškiai vienas po kito atsisako vykti į šalį, kurioje „karšta ir gyvena gyvatės“. Kad rusai baidosi dislokavimo Sirijoje, Gazeta.ru atskleidė keturi šalies kariai.

Svarbiausia B.al-Assado sąjungininkė Rusija į Siriją siunčia ir karinę techniką, ir karius.<br>„Wikicommons“ nuotr.
Svarbiausia B.al-Assado sąjungininkė Rusija į Siriją siunčia ir karinę techniką, ir karius.<br>„Wikicommons“ nuotr.
Ginkluotė ir kariai Siriją pasiekia tiek oro transportu, tiek laivais.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
Ginkluotė ir kariai Siriją pasiekia tiek oro transportu, tiek laivais.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
Svarbiausia B.al-Assado sąjungininkė Rusija į Siriją siunčia ir karinę techniką, ir karius.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Svarbiausia B.al-Assado sąjungininkė Rusija į Siriją siunčia ir karinę techniką, ir karius.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

2015-09-19 14:40, atnaujinta 2017-10-15 01:34

Aleksejus N., tarnaujantis viename dalinyje Rytų karinėje apygardoje, apie valdžios geopolitinius planus sužinojo po fakto – jau atvykęs į Novorosijską netoli Krasnodaro ir Krymo. Iš šio uosto laivais į Siriją siunčiami ginklai ir kariai.

Supratęs, kad tiek, tiek kiti kariškiai bet kurią dieną gali būti įsodinti į laivą ir išsiųsti į Siriją, Aleksejus N. kreipėsi į spaudą ir žurnalistams pareiškė: „Mes nenorime vykti kautis į Artimuosius Rytus.“

Su Gazeta.ru korespondentais vienoje Novorosijsko kavinėje susitiko keturi Rusijos kariai – ne šauktiniai, o profesionalai. Visi jie atrodė pasimetę ir nežinojo, ką teisiškai gali padaryti, kad nebūtų dislokuoti Sirijoje.

„Esu tikras tik dėl to, kad mano vieta – ne Sirijoje. Nenorime ten vykti, nenorime ten žūti“, – teigė Aleksejus.

Maždaug 20 „daugiausia žadančių“ karių į vieną karinių bazių Rytų karinėje apygardoje buvo surinkti dar rugpjūčio viduryje, o rugpjūčio 27-ąją visa jų grupė traukiniu buvo pasiųsta iškrauti įrangos prie Tonelnajos stoties šalia Novorosijsko.

Kariškiai iškart užuodė klastą – pavyzdžiui, instrukcijose nebuvo įrašyta grįžimo į karinę bazę data. Galiausiai viršininkas kariams pasakė, kad jie bus išsiųsti „į šalį, kurioje karšta“.

„Vadovai bazėje mums pridalino įvairių patarimų. Jie mums sakė, kad šalyje, į kurią vyksime, karšta, ir patarė pagalvoti apie higieną. Be to, sakė jokiu būdu nepalikti karinės bazės teritorijos. Paaiškino, kaip elgtis, jei mus paimtų įkaitais ir tardytų.

Jie pabrėžtinai kartojo, kad aplinka mums, rusams, bus visiškai nepažįstama – esą toje šalyje knibžda gyvačių, angių. Bet kur konkrečiau mus siunčia, viršininkai taip ir nepasakė – tai esą paslaptis“, – pasakojo kariai.

Viršininkai ir toliau ignoravo visus specifinius klausimus apie tikslią komandiruotės vietą. Bet kariams įstrigo ir tai, kad jiems akimirksniu buvo išduoti nauji ginklai: „Tokios biurokratinės procedūros Rusijos kariuomenėje užtrunka mėnesius, bet šįkart visus dokumentus ir ginklus gavome per kelias valandas.“

Kai kariškiai traukiniu pasiekė Rostovo regioną, jie pamanė, kad greičiausiai yra siunčiami į Ukrainą. Kremlius neigia, kad Donbaso separatistams padeda Rusijos pajėgos, bet kariai žino geriau. Tiesa, traukinys pralėkė Rostovą ir įvažiavo į pietinį Krasnodaro regioną.

„Manėme, kad mus veža į Donbasą, bet netrukus suvokėme, kad atsidursime Sirijoje“, – be džiaugsmo pasakojo Aleksejus N.

Novorosijske atrinkti kariškiai praleido kelias savaites, kol rugsėjo 16-ąją į bazę atvyko Generalinio štabo atstovas, kuris patvirtino: „Jūs siunčiami į Latakiją Sirijoje (šis miestas yra Sirijos prezidento Basharo al-Assado tvirtovė. – Red.)“.

Į laivą kariai turėjo sėsti jau kitą dieną, nors svečias iš Generalinio štabo juos nustebino nieko nepasakydamas apie kompensacijas jų artimiesiems sužeidimų ar mirties atvejais.

„Mums buvo pasakyta, kad turime vienintelę užduotį: grįžti gyvi“, – teigė vienas karys ir pridūrė, kad misija Sirijoje truktų šešis mėnesius.

Kariškiai pasipriešino neaiškiems nurodymams ir nuėjo pas karinį prokurorą. Ir nors pastarasis atsisakė priimti jų pareiškimus ir pabrėžė, kad kariai turi vykdyti užduotį nieko neklausinėdami, jų tarnyba kariuomenėje jau įšaldyta.

Tiesa, jie ir patys parašė pasitraukimo iš tarnybos laiškus, bet viršininkai kariams esą dar pasakė: „Rašykit rašykit. Vis tiek važiuosit.“

„Kodėl jie siunčia žmones į tą skerdyklą? Juk Rusija nekariauja. Sirijoje visiškas košmaras, net bijau pagalvoti, kaip tie vaizdai paveiks mūsiškius. Tegu pats Šoigu (Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu. – Red.) važiuoja“, – Gazeta.ru teigė vieno karių motina.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.