Iranas ratifikavo tarptautinę sutartį dėl branduolinės programos

Irano parlamentas antradienį

Pasiūlymas patvirtinti Jungtinį išsamių veiksmų planą buvo priimtas 161 balsu prieš 59.<br>AFP nuotr.
Pasiūlymas patvirtinti Jungtinį išsamių veiksmų planą buvo priimtas 161 balsu prieš 59.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-10-13 11:12, atnaujinta 2017-10-10 10:38

Pasiūlymas patvirtinti Jungtinį išsamių veiksmų planą (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) buvo priimtas 161 balsu prieš 59, o 13 įstatymų leidėjų susilaikė, pranešė valstybinė naujienų agentūra IRNA ir kiti žiniasklaidos kanalai.

Preliminariame pranešime sakoma, kad posėdyje dalyvavo 250 iš 290 Irano įstatymo leidėjų, o šis skaičius rodo, kad 17 parlamentarų visiškai nebalsavo.

Iranas ir šešios galingosios šalys pasirašė tą sutartį liepos 14 dieną po beveik dvejus metus trukusių diplomatinių pastangų, bet įstatymų leidėjai Jungtinėse Valstijose ir Teherane reikalavo teisės balsuoti dėl to dokumento.

Sutartis, pagal kurią turėtų būti atšauktos sankcijos mainais į Irano branduolinės programos suvaržymą, sulaukė prieštaringų vertinimų tiek Jungtinėse Valstijose, tiek Irane, kuris neigia norintis pasigaminti atominių ginklų.

Vis dėlto JAV Kongreso nariams nepavyko sužlugdyti šios sutarties.

Teherane ultrakonservatyvieji įstatymų leidėjai taip pat perspėjo dėl spragų dokumento tekste ir kritikavo prezidentą Hassaną Rouhani, pareiškusį, kad parlamento nariai tyčia vilkina sutarties ratifikavimą.

Mėgindama paveikti skeptikus, H.Rouhani vyriausybė sakė, kad jos derybininkai apsaugojo Irano branduolinės programos ateitį, tuo pačiu pasirūpinę, kad šalies ekonomikai žalingos sankcijos būtų atšauktos.

Tačiau sekmadienio vakarą parlamente tebevyko įnirtingi ginčai dėl tos sutarties.

Irano atominės energetikos agentūros vadovas Ali Akbaras Salehi įtemptai gynė vyriausybės poziciją, kai jis ir kiti pareigūnai buvo apkaltinti parlamentarų kapituliavę Vakarų šalims.

Derybų su pasaulio galybėmis „raudonąsias linijas“ buvo nubrėžęs Irano aukščiausiasis lyderis didysis ajatola Ali Khamenei ir Aukščiausioji nacionalinio saugomo taryba, kurią jis prižiūri.

Antradienį priimta rezoliucija „Irano planas dėl atsakomųjų ir tinkamų veiksmų įgyvendinant JCPOA“ leidžia vyriausybei imtis tolesnių žingsnių šioje srityje, nurodė IRNA.

Irano pareigūnai sakė, kad sankcijos turėtų būti atšauktos iki šių metų pabaigos arba vėliausiai iki 2016 metų sausio.

Tačiau šiitiška respublika taip pat turi patenkinti Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) reikalavimus, kad Teherano branduolinė programa būtų išskirtinai taikaus pobūdžio.

TATENA iki gruodžio 15 dienos turėtų išspręsti „neaiškumus“ dėl Irano ankstesnės branduolinė veiklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.