Izraelis mėgina suvaldyti kruviną „peilių terorą“

Rengiasi pažaboti „peilių terorą“

Vienas palestinietis antradienį subadė mažiausiai aštuonis žmones viename Jeruzalės autobuse<br>AFP nuotr.
Vienas palestinietis antradienį subadė mažiausiai aštuonis žmones viename Jeruzalės autobuse<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 13, 2015, 11:22 AM, atnaujinta Oct 10, 2017, 10:38 AM

Šis incidentas įvyko tuojau po to, kai kitas palestinietis peiliu „vidutiniškai sunkiai“ sužeidė vieną izraelietį sostinės Tel Avivo priemiestyje Rananoje netoli vietos autobusų stoties. Policijos paskelbtame vaizdo įraše matoma, kaip praeiviai spardo ir muša numanomą užpuoliką.

Pareigūnai nurodė, kad užpuolikas yra 22 metų palestinietis iš Rytų Jeruzalės, kuris buvo smarkiai sumuštas gyventojų ir išvežtas į ligoninę.

Išpuolis Rananoje buvo jau 21-oji tokio pobūdžio ataka Izraelyje, Jeruzalėje ir Vakarų krante nuo spalio 3 dienos.

Rengiasi pažaboti „peilių terorą“

 Izraelio vyriausybės vadovas Benjaminas Netanyahu pirmadienį pareiškė, kad žydų valstybė nepasiduos „peilių terorui“. 

Nusivylę palestiniečiai jaunuoliai, nepaisydami savo prezidento Mahmudo Abbaso raginimų atkurti ramybę, taip pat Izraelio saugumo pajėgų operacijos, toliau rengia smurtinius protestus aneksuotoje Rytų Jeruzalėje bei okupuotame Vakarų Krante. 

Tuo tarpu nuo spalio 3 dienos šalyje buvo įvykdyta 18 atakų prieš žydus, per kurias aukos buvo subadytos peiliais. 

Vis labiau nerimaujama, kad šie neramumai gali peraugti į trečiąją palestiniečių intifadą (sukilimą). 

B.Netanyahu, turėdamas galvoje ankstesnius palestiniečių sukilimus, sakė, kad Izraelis išgyveno kelias sprogdinimų kampanijas, „ir peilių teroras mūsų neįveiks“. 

Tačiau saugumo pajėgoms nesiseka užkirsti kelio naujiems išpuoliams, daugumą kurių įvykdo jaunuoliai, kurie, kaip manoma, veikia savarankiškai. 

Pareigūnai antradienį pranešė, kad vienas palestinietis subadė mažiausiai aštuonis žmones viename Jeruzalės autobuse, o žiniasklaida nurodė, kad užpuolikas buvo pašautas, ir tai tik patvirtino, kad palestiniečių neramumai neslūgsta. 

Virtinė kruvinų nelaimių

Šis incidentas įvyko tuojau po to, kai kitas palestinietis peiliu „vidutiniškai sunkiai“ sužeidė vieną izraelietį sostinės Tel Avivo priemiestyje Rananoje netoli vietos autobusų stoties. Policijos paskelbtame vaizdo įraše matoma, kaip praeiviai spardo ir muša numanomą užpuoliką. 

Pareigūnai nurodė, kad užpuolikas yra 22 metų palestinietis iš Rytų Jeruzalės, kuris buvo smarkiai sumuštas gyventojų ir išvežtas į ligoninę. 

Dieną prieš tai Jeruzalėje buvo surengti keturi išpuoliai panaudojant peilius, per kuriuos žuvo du izraeliečiai, dar apie 20 buvo sužeisti. Vienas 13-metis buvo smarkiai sužalotas pirmadienį, jo būklė kritinė. 

Per pirmąjį išpuolį pirmadienį peiliu ginkluotas 18-metis palestinietis iš Rytų Jeruzalės prie įėjimo į senamiestį užpuolė policininką. Policininkas vilkėjo apsauginę liemenę, į kurią atsimušė peilis, todėl nenukentėjo. Užpuoliką nušovė kiti pareigūnai. 

Kiek vėliau viena moteris peiliu sužalojo policininką šalia saugumo pajėgų būstinės Jeruzalėje. Pareigūnas užpuolikę pašovė. 

Per kitą išpuolį du palestiniečiai Rytų Jeruzalės Pisgat Zeevo nausėdijoje subadė du izraeliečius. 17-metis užpuolikas buvo nušautas, o jo 13-metis bendrininkas – sunkiai sužeistas. Abi jų aukos buvo žydai: vienas jų, dviračiu važinėjęs 13-metis, patyrė itin sunkius sužalojimus ir yra kritinės būklės, o kitas, 25 metų amžiaus, nukentėjo kiek lengviau. 

Sutemus vienas arabas į Jeruzalę važiuojančiame autobuse dūrė peiliu kariui, kuris buvo užpultas ne tarnybos metu. Užpuolikas, mėginęs atimti kario ginklą, buvo nušautas policijos. Kariškis rimtų sužalojimų nepatyrė. 

Nerimas Izraelyje auga

Neramumai prasidėjo spalio 1 dieną, kai įtariami palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojai Vakarų Krante nušovė žydų naujakurių porą jų vaikų akivaizdoje. 

Šis išpuolis surengtas po virtinės susirėmimų tarp Izraelio saugumo pajėgų ir palestiniečių jaunuolių, kurie rugsėjį vyko Al Aksos mečetės komplekse. 

Neramumai išplito į Gazos Ruožą, kur nuo 2008 metų vyko trys karai su Izraeliu. Penktadienį ir šeštadienį per susirėmimus pasienyje nuo Izraelio ugnies žuvo devyni palestiniečiai. 

Pirmadienio vakarą dešimtys Gazos gyventojų prasiveržė pro pasienio užtvarą ir pateko į Izraelio teritoriją, tačiau greitai buvo išstumti karių, pranešė liudininkai. Medikai informavo, kad žydų kariai pašovė du vyrus. 

Palestiniečiai jaučia vis didesnį nusivylimą dėl tebesitęsiančios Izraelio okupacijos ir dėl į aklavietę patekusių pastangų išsikovoti valstybingumą. Neseniai atlikta viešosios nuomonės apklausa parodė, kad dauguma palestiniečių pasisako už ginkluotą kovą nevykstant taikos deryboms. 

Pyktį kursto ir palestiniečių, kurie žuvo per neramumus ar vykdydami išpuolius, laidotuvės, taip pat šaudynių vaizdo įrašai.   

Pirmadienį tarp šimtų žmonių, kurie neramioje palestiniečių pabėgėlių stovykloje į šiaurę nuo Ramalos į paskutinę kelionę palydėjo žuvusį 13-metį Ahmedą Sharake, buvo daug vaikų su plastikiniais šautuvais. A.Sharake žuvo sekmadienį per susirėmimus Ramaloje. 

Per neramumus jau žuvo apie 25 palestiniečius, įskaitant tuos, kurie buvo nukauti vykdydami išpuolius. 

Palestiniečiai į Izraelio pajėgas svaidė akmenis ir padegamąsias bombas, o kariai atsakė panaudodami kovinius šovinius, gumines kulkas, ašarines dujas ir apsvaiginti skirtas granatas. 

Raudonojo Pusmėnulio organizacija sekmadienį pranešė, kad nuo spalio 3 dienos 1 021 palestinietis buvo sužeistas koviniais šoviniais ir guminėmis kulkomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.