Sirijoje pastebėti Rusijos sąjungininkai iš tolimos salos

Į kovas Sirijoje vyriausybės pajėgų pusėje jau įsitraukė ne tik rusai ir iraniečiai. JAV tyrimų instituto žiniomis, į Artimuosius Rytus kariauti atvyko ir Kubos karių dalinys, skelbia „The Washington Times“.

Kubos kariuomenės atstovai Sirijoje valdė modernius tankus, kuriuos Sirijai tiekia Maskva.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Kubos kariuomenės atstovai Sirijoje valdė modernius tankus, kuriuos Sirijai tiekia Maskva.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Rusijos lėktuvai vis dar raižo Sirijos padangę.<br>AP nuotr. iš archyvo
Rusijos lėktuvai vis dar raižo Sirijos padangę.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Oct 15, 2015, 8:50 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 6:22 PM

Majamyje įsikūrusi tyrimų grupė pranešė, kad Kubos ginkluotųjų pajėgų vadas neseniai lankėsi Sirijoje, kur kartu su Rusijos kariuomene suteikė paramą prezidento Basharo al-Assado pajėgoms.

Majamio universiteto JAV Kubos studijų instituto atstovas Jose Azelis tikino gavęs informaciją, kad kariuomenės atstovai buvo iškviesti į Siriją, kur valdė įmantrius tankus, kuriuos Sirijai tiekia Maskva.

„Kaip suprantame, Rusija sirams tiekė gana modernaus modelio tankus. Sirija neturi pakankamai karių, kurie galėtų šiuos tankus valdyti, todėl tam prireikė kubiečių, – paaiškino instituto tyrėjas. – Rusija pastaruoju metu pradėjo nurašinėti milžiniškas Kubos skolas, todėl tai gali būti tam tikras atsilyginimas“.

J. Azelis patvirtino, kad žinias apie Kubos kariuomenės vadovo generolo Leopoldo Cintria Friaso vizitą Sirijoje paskatino šaltiniai, pastebėję grupę kubiečių, kurie išlipo iš lėktuvo dėvėdami civilių rūbus.

Šis žingsnis ypač nuvylė JAV, kuri per pastaruosius mėnesius atnaujino daugiau nei pusę amžiaus nutrūkusius santykius tarp Havanos ir Vašingtono.

JAV žvalgybos atstovai atmetė galimybę, kad šis vizitas reiškia artimesnį bendradarbiavimą su B.al-Assado režimu, kuris pastarosiomis dienomis sulaukė daug paramos iš Rusijos ir Irano.

Šaltinių teigimu, L.Cintra Friaso kelionė buvo gan logiška, atsižvelgiant į tai, kad Kubos vyriausybė ilgai palaikė šiltus santykius su Maskva. Pripažįstama, kad nedidelis Kubos kariuomenės dalinys tikrai išsilaipino Sirijoje, tačiau bet kokios tolesnės išvados yra pernelyg ankstyvos.

Bet kokia Kubos parama Sirijai reikštų tikrą pažeminimą Baltiesiems rūmams.

Baracko Obamos administracija ir taip sulaukė nemažai kritikos iš konservatyvesnių JAV politikų dėl noro normalizuoti santykius su Raulio Castro režimu Kuboje.

Diplomatinių santykių atšilimas su Kuba galėtų atvėsti, jeigu Havana iš tiesų atvirai teikia karinę pagalbą B.al-Assado režimui – vienam iš rimčiausių JAV priešų.

Kubos studijų instituto žiniomis, Kubos lyderis Raulis Castro jau spėjo „pareikšti viešą paramą Sirijos režimui ir solidarumą su Rusiją ir Iranu Artimuosiuose Rytuose“.

Neįvardyti JAV pareigūnai taip pat patvirtino, kad Kubos kariuomenės pajėgos buvo išsilaipinusios Sirijoje. Manoma, kad šie daliniai galėjo dalyvauti pratybose Rusijoje ir į Siriją atvykti rusiškais lėktuvais.

JAV karines operacijas Sirijoje prižiūrintis štabas atsisakė komentuoti šiuos pranešimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.