Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įvardijo JAV silpnybę

Rusija vykdo oro antskrydžius Sirijoje nuo rugsėjo 30 dienos.

Maskva pasiūlė Vašingtonui surengti susitikimą Sirijos krizės tema.<br>AP nuotr.
Maskva pasiūlė Vašingtonui surengti susitikimą Sirijos krizės tema.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 16, 2015, 11:56 AM, atnaujinta Oct 9, 2017, 4:34 PM

„Manau, kad ši pozicija yra nekonstruktyvi. Jos silpnybė pagrįsta darbotvarkės trūkumu. Tikriausiai nėra apie ką kalbėti“, – per spaudos konferenciją Kazachstane ketvirtadienį sakė V. Putinas.

Rusijos prezidentas antradienį pranešė, kad Maskva pasiūlė Vašingtonui surengti susitikimą Sirijos krizės tema „aukščiausiu kariniu ir politiniu lygiu“. Delegacija, vadovaujama premjero Dmitrijaus Medvedevo, buvo pasiruošusi vykti į JAV. Tačiau trečiadienį užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pranešė, kad Vašingtonas atmetė pasiūlymą.

Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas pareiškė, kad Vašingtonas nesidomi derybomis, kol Rusija nesiruošia konstruktyviai prisidėti prie kovos su „Islamo valstybe“.

Komentuodamas Vašingtono sprendimą, V. Putinas teigė negalįs suprasti, kaip JAV gali kritikuoti Rusijos veiksmus Sirijoje, kai pačios Jungtinės Valstijos atsisako pradėti dialogą. Vadovas pridūrė, kad Maskva palieka atviras duris visiems, kurie norėtų aptarti padėtį Sirijoje.

Rusija vykdo oro antskrydžius Sirijoje nuo rugsėjo 30 dienos.

V.Putino teigimu, „Islamo valstybės“ pusėje kovoja nuo penkių iki septynių tūkstančių kovotojų iš Rusijos ir kitų NVS šalių.

„Skirtingais vertinimais, „Islamo valstybės“ pusėje kovoja nuo penkių iki septynių tūkstančių Rusijos ir kitų NVS šalių piliečių. Mes, žinoma, negalime leisti, kad jie, įgiję patirties Sirijoje, panaudotų ją savo tėvynėse“, – teigė V. Putinas.

Prezidentas taip pat įspėjo Vidurio Azijos lyderius dėl galimų Afganistano kovotojų atakų. Kalbėdamas buvusių sovietinių valstybių viršūnių susitikime, Rusijos lyderis pareiškė, kad padėtis Afganistane yra „arti kritinės“, ir paragino savo kolegas būti pasiruošusius bendriems veiksmams prieš galimas Talibano atakas.

V. Putinas, be kita ko, gyrė Rusijos kariuomenės oro antskrydžius Sirijoje, tvirtindamas, kad karinės oro pajėgos pasiekė puikių rezultatų, šalies naikintuvai sunaikino dešimtis islamistų vadaviečių ir nukovė šimtus kovotojų.

Prezidentas pakartojo, kad Rusijos operacijos Sirijoje truks apibrėžtą laikotarpį ir nesitęs ilgiau nei Sirijos vyriausybės pajėgų vykdomas puolimas.

Sirijos ginkluotosios pajėgos penktadienį tęsė puolimą į pietus nuo antrojo didžiausio šalies miesto Alepo, palaikomos Rusijos aviacijos smūgių, pranešė padėtį Sirijoje stebinti organizacija.

Maskvai rugsėjo 30 dieną pradėjus aviacijos kampaniją, kuri tapo svarbia paspirtimi Damasko režimui, vyriausybės pajėgos pradėjo sausumo puolimą prieš sukilėlius bent keturiose provincijose, nurodė nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Rusijos karo lėktuvai teikė palaikymą iš oro Sirijos armijos ir jai padedančių sukarintų grupių puolimams centrinėse Homso ir Hamos bei šiaurinėje Alepo provincijoje, taip pat pajūrio provincijoje Latakijoje.

Penktadienį Sirijos armija atakavo pietų kryptimi iš provincijos sostinės Alepo, kurio atskirus rajonus kontroliuoja vyriausybės pajėgos ir sukilėliai. Rusijos aviacija atakavo al Hadero ir Han Tumano miestelius bei jų apylinkes.

„Sirijos armija penktadienį atvėrė naują frontą ir atakavo, siekdama perimti kontrolę al Abtino ir Kadaro kaimuose“ už maždaug 15 km į pietus nuo Alepo, sakė SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas.

Pasak jo, toje teritorijoje buvo įvykdyta „dešimtys“ Rusijos aviacijos smūgių. Tas pozicija kontroliuoja įvairios grupuotės – nuosaikūs sukilėliai, islamistai kovotojai ir „al Qaeda“ padalinio Sirijoje „al Nusra Front“ nariai.

Ketvirtadienį Sirijos armija, palaikoma iš oro Rusijos aviacijos, išstūmė sukilėlių kovotojus iš teritorijų Homso provincijos šiaurinėje dalyje.

Tačiau penktadienį paskelbtoje SOHR suvestinėje nurodoma, kad dauguma žuvusių per ankstesnę dieną vykusias kautynes buvo civiliai.

„Aštuoni vaikai, 22 moterys ir 13 civilių vyrų žuvo per susirėmimus, bombardavimus ir antskrydžius“, – sakė R.Abdel Rahmanas.

Per kautynes taip pat žuvo 17 sukilėlių, pridūrė jis.

Pasak Kremliaus, aviacijos smūgiai suduodami „Islamo valstybės“ ir kitų teroristų taikiniams, tačiau JAV pareigūnai tvirtina, kad Rusija apšaudo Sirijos opoziciją, siekdama paremti seną savo sąjungininką Basharą al Assadą.

Vis dėlto Rusijos ir JAV kariuomenės ekspertai trečiadienį vaizdo konferencijos metu aptarė galimą susitarimą dėl priemonių, kuriomis būtų siekiama užtikrinti oro erdvės saugumą vykdant Sirijos bombardavimo kampaniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.