Rusija baugina karo priemonėmis, kurių akimis nepamatysi

Rusijos pajėgos Ukrainoje ir Sirijoje naudoja pažangias technologijas, kuriomis sutrikdo priešininkų bepiločius orlaivius ir užkerta kelią komunikuoti tarpusavyje. JAV nelieka nieko kito, kaip tik iš paskutiniųjų bandyti pasivyti, rašo „Foreign Policy“.

Elektroninio karo technika apginkluoti sraigtaspartniai jau papildė Rusijos arsenalą.<br>„RIA Novosti“/“Scanpix“ nuotr.
Elektroninio karo technika apginkluoti sraigtaspartniai jau papildė Rusijos arsenalą.<br>„RIA Novosti“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 22, 2015, 6:12 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 11:29 AM

Ši Rusijos taktika nevienodai naudinga skirtingose vietose ir skirtingu metu. Tačiau Rytų Ukrainoje Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) paleisti bepiločiai lėktuvai pateko į tą pačią bėdą – Rusijos pajėgos ant žemės juos panardino į visišką tamsą.

Ryšių su bepiločiais orlaiviais sutrikdymas yra tik viena iš įvairių Rusijos taikomų elektroninio karo priemonių, kurios Ukrainoje išgąsdino ir JAV kariuomenės atstovus.

Naujai modernizuota Rusijos kariuomenė Sirijoje ir Ukrainoje naudoja tokius prietaisus kaip radarų ir lėktuvų ryšį blokuojanti ryšių platforma „Krasucha-4“. Tai stebintys JAV karininkai turi pripažinti – jiems kai kada jau tampa sunku vytis.

JAV kariuomenės pajėgų vadas Europoje generolas leitenantas Benas Hodgesas Rusijos elektroninio karo galimybes Ukrainoje pavadino sunkiai suvokiamomis.

O kariuomenės kibernetinės kovos vadas generolas leitenantas Edwardas Cardonas spalį prisipažino, kad gali padaryti tik vieną išvadą – JAV nesivysto tokiu greičiu, kokio reikalauja naujoji grėsmė.

Elektroninio karas prasidėjo jau nuo tada, kai Rusija 2014 metų pavasarį aneksavo Krymo pusiasalį. Vėliau šio karo technika pasklido ir visame regione.

Ukrainiečių kariai pastebėdavo, kad jų telefonai ir radijo aparatai kelioms valandoms nustodavo veikti.

ESBO beviltiškai kovojo su tuo, kad jų paleisti bepiločiai orlaiviai prarasdavo koordinates.

JAV kariuomenės pulkininkas Jeffrey Churchas teigia, kad JAV kariuomenė beveik visais bruožais lenkia rusus, tačiau jos pajėgos elektroniniam karui nėra paruoštos tinkamai.

Kariuomenės elektroninio karo vadas pripažįsta, kad mažėjantis karybos biudžetas neleidžia paruošti daugiau nei kelių šimtų karių, o toks skaičius, palyginus su Rusija ar Kinija – apverktinas.

„Jie turi kuopas, batalionus, ištisas brigadas, pašvęstas tik elektroninio karo misijai“, – tikino J.Churchas.

Šiuo metu JAV kariuomenės batalionui yra skiriami du elektroninio karo ekspertai, kurie turi atlikti 24 valandų misijas. Tai apima misijos planavimą, veiksmų derinimą su kitais batalionais, savo ryšio trukdžių generatorių veikimo užtikrinimą.

„Šiems vyrukams reikia atlikti labai daug skirtingų užduočių. Kaip išlaikyti pastovų susikaupimą priešais lygiai taip pat gerai pasiruošusį priešą?“, – svarstė pulkininkas.

Anot J.Churcho, didelė dalis JAV elektroninio karo technikos guli lentynose, kur laukia remonto, tačiau dažnai jo nesulaukia labai ilgai.

JAV kariuomenės užsienio karybos studijų biuras šiais metais įvertino Maskvos pajėgumus.

Paviešintoje ataskaitoje teigiama, kad Rusija gali pasigirti „augančiu elektroninio karo pajėgumu ir politiniais lyderiais, kurie supranta tokios karybos svarbą.

„Jų augantis gebėjimas sutrikdyti arba išjungti skaitmeninę komunikaciją jiems padeda laimėti konvencinę kovą su geriau pasiruošusiu priešu“, – rašoma įvertinime.

Ukrainos elektronines sistemas sutrikdyti – labai nesunku, todėl joje vykstantis konfliktas tapo Maskvos žaidimų aikštele, kur galima išbandyti visas elektroninio karo galimybes.

„Rusijos pastangos greičiausiai net nėra nukreiptos į Ukrainos, o į NATO ar kitų daug rimtesnių priešininkų įbauginimą“, – tvirtino tyrimų ir analizės centro CNA vyresnysis mokslininkas Dmitrijus Gorenburgas.

Nors JAV kariuomenė šiuo metu atlieka kelis tyrimus, kuriais mėgina kuo greičiau atnaujinti elektroninio karo pajėgumus, nė vienas iš jų artimiausiu metu nebus baigtas.

J.Churcho įsitikinimu, kariai turi ruoštis kitokio pobūdžio karams, kuriuose bus naudojami pažangūs elektromagnetiniai ginklai. Jais vis labiau remiasi patys galingiausi JAV priešininkai.

„Mums reikia kelti sau didesnius iššūkius. Turime treniruotis taip, kad būtume pasiruošę. O dabar mūsų pastangos tikrai per mažos“, – apgailestavo pulkininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.