Kaip apsaugoti interneto kabelius nuo Rusijos grėsmės?

Pastarosiomis dienomis JAV žiniasklaidoje mirga pranešimai apie pavojingai arti interneto kabelių plaukiojančius Rusijos povandeninius laivus. Šie kabeliai, kuriais perduodami duomenys yra gyvybiškai svarbūs pasauliniam interneto tinklui, rašo BBC. Tačiau ar tikrai Maskvos povandeniniai laivai gali juos nukirsti ir kaip nuo to apsisaugoti?

Rusijos povandeniniai laivai kelia įtarimą JAV analitikams.<br>RIA Novosti nuotr.
Rusijos povandeniniai laivai kelia įtarimą JAV analitikams.<br>RIA Novosti nuotr.
Po vandenių ištiestų interneto kabelių tinklas.<br>Google žemėlapis
Po vandenių ištiestų interneto kabelių tinklas.<br>Google žemėlapis
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Oct 27, 2015, 10:29 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 10:35 AM

Rusijos veiksmus sekantys ekspertai seniai žino apie tokią interneto sistemai kylančią grėsmę. Tačiau, anot britų analitiko Keiro Gileso, staiga visiškai atkirsti JAV nuo pasaulinio tinklo būtų beveik neįmanoma dėl didelio kiekio sąsajų, einančių į ir iš šalies.

Tiesa, Rusija jau yra taikiusi dalines interneto ryšio sutrikdymo taktikas. Ukrainos interneto ryšio tiekėjai 2014-aisiais, Rusijai vykdant karinius veiksmus Ukrainoje, pranešė apie trukdžius ir sutrikimus pagrindinėse ryšio perdavimo vietose.

Incidentas minimas vieno analitinio centro – Chatam House – pranešime apie Rusijos informacinio karo taktikas: įsilaužiant į interneto infrastruktūrą siekiama gauti visišką informacijos kontrolę tam tikruose regionuose.

Gali taikyti ir Rusija

Britų analitikas Keiras Giles teigia, kad tokia taktika gali būti pritaikyta ir JAV internetinių kabelių atveju. Rusija gali planuoti sutrikdyti informacijos perdavimą ar perimti jos kontrolę.

„Tai įmanoma, atsižvelgiant į Rusijos vykdomą povandeninių laivų statybos programą. Kai kurie statomi laivai – labai specializuoti, – pasakoja analitikas. – Nenustebčiau, jei Rusija planuoja tai padaryti“.

Kai kurios valstybės, kaip žinoma, yra išvystę technologijas galimybes nuskaityti informaciją, perduodamą povandeniniais kabeliais.

Teigiama, kad JAV žvalgybininkai tai sugebėjo daryti nuo praėjusio amžiaus 8 dešimtmečio. Vis dėlto nukirsti kabelius – to dabar baiminasi JAV žvalgybininkai – būtų jau visiškai kitokia taktika

Laimei, internetas buvo sukurtas, kaip greitai atsigaunantis tinklas, kurio veikimui nebūtina, kad veiktų visi susisiekimo taškai.

Tai reiškia, kad nors tam tikros jungtys ar duomenų perdavimo grandys gali būti sutrikdytos, informacija gali keliauti kitais kabeliais ir taip pasiekti reikiamą tikslą.

Pavojus transatlantiniams kabeliams

Ne visi interneto kabeliai yra vienodos svarbos. Kai kurių gedimai gali sukelti rimtų problemų.

Šviesolaidiniais kabeliais, kurie ištiesti per vandenynus, perduodamas itin didelis kiekis duomenų srauto. Nutraukus juos, būtų sukelta didelių trukdžių: atrasti gedimą leidžiantis į giliausias vandenyno vietas yra labai sunku.

Nerimą kelia tai, kad Rusijos povandeniniai laivai pastebimi būtent prie šių, strategiškai svarbių, kabelių.

Kabeliai gali būti pažeisti žvejybos įrangos, inkarų ar žemės drebėjimų. Tokie incidentai įvyksta pakankamai dažnai.

Šie, ne taip giliai esantys kabeliai sutvarkomi greitai, o interneto vartotojai dažniausiai nesužino apie problemą.

Tačiau kabeliai gali būti nukirsti ir tam tikra specialia įranga, pritvirtinta prie povandeninio laivo. Įtariama, kad Rusija dabar užsiima tokių laivų statyba.

Metas dislokuoti karius?

Kabeliai dažniausiai būna įkasti vieno metro gylyje jūros ar vandenyno dugne – taip juos siekiama pasaugoti nuo inkarų ir žvejybinės įrangos. Tačiau naudojant specialią techniką įmanoma juos atkasti ir nutraukti.

Užkasti kabelius dar giliau ar keisti jų vietą yra įmanoma, tačiau brangu. Dažniausiai interneto ryšys apsaugomas numatant „atsarginius“ kelius, kuriuo būtų perduodama informacija, jei kabelis būtų nutrauktas.

Kaip teigia britų analitikai, iki šiol didžiausia grėsme kabeliams laikyti inkarai, bet ne teroristiniai aktai ar kariniai konfliktai.

Tačiau dabar, Rusijos laivams plaukiojant pavojingai arti, sunerimta, kad konflikto atveju Maskva gali šiems kabeliams pakenkti.

Anot ekspertų, būtų verta pasvarstyti apie naujas apsaugos priemones, kurios praverstų tvyrant įtampai: šalia strategiškai svarbių kabelių galėtų būti dislokuotas karinis personalas, kuris stebėtų povandeninių laivų judėjimą ir veiklą.

„Internetinei infrastruktūrai krizės metu reikia tokios pačios apsaugos, kaip kitiems strategiškai svarbiems objektams“, – teigė ekspertas K.Giles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.