Į žodžių karą apie bombą rusų lėktuve įsitraukė net B. Obama

Lėktuvo katastrofos tyrimas kelia daugiau sumaišties nei aiškumo. Pranešimai apie lėktuve buvusią bombą didina įtampą tarp Vakarų ir Rusijos. Dar labiau nerimauja nuo turizmo priklausomas Egiptas.

Vakar įvyko katastrofos aukų pirmos laidotuvės, o tyrėjai vis dar aiškinasi nelaimės priežastis ir tiria juodąsias dėžes.<br>AFP nuotr.
Vakar įvyko katastrofos aukų pirmos laidotuvės, o tyrėjai vis dar aiškinasi nelaimės priežastis ir tiria juodąsias dėžes.<br>AFP nuotr.
Lėktuvo juodosios dėžės.
Lėktuvo juodosios dėžės.
JAV prezidentas Barackas Obama pasiuntė žinutę žodžių kare.<br>AP nuotr.
JAV prezidentas Barackas Obama pasiuntė žinutę žodžių kare.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Nov 6, 2015, 7:37 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 2:25 PM

JAV prezidentas Barackas Obama pripažino tikimybę, kad Rusijos lėktuvas, kuriam sudužus Egipto Sinajaus pusiasalyje žuvo visi 224 jame buvę žmonės, galėjo būti susprogdintas, tačiau pabrėžė, kad kol kas to tiksliai neįmanoma pasakyti.

„Manau, yra tikimybė, kad lėktuve buvo bomba – ir mes tai vertiname labai rimtai“, – B.Obama sakė radijui KIRO, priklausančiam transliuotojui CBS.

Jungtinės Karalystės ir JAV slaptosios tarnybos paskleidė žinią, kuri ant kortos pastatė visą Egipto civilinės aviacijos reputaciją.

„Didelė tikimybė, kad katastrofą sukėlė sprogstamasis užtaisas lėktuve“, – pranešė Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas.

Tą patį pakartojo ir JAV žvalgybos pareigūnai. Jie teigė turintys informacijos, kad bombą oro linijų „Kogalymavia“ lėktuve galėjo įtaisyti džihadistai, susiję su grupuote „Islamo valstybė“, arba tai padarė jų bendrininkai, dirbantys Šarm aš Šeicho oro uoste.

Egiptas tokius tvirtinimus neigia ir mėgina įtikinti, kad valstybės oro uostai saugūs, o įrodymų dėl orlaivyje buvusios bombos jų šalies tyrėjai neranda.

Atšaukė visus skrydžius

Jungtinė Karalystė nuo trečiadienio vakaro bent kelioms dienoms sustabdė skrydžius į Egipto kurortą Šarm aš Šeichą ir iš jo.

Toks sprendimas buvo priimtas šalies vyriausybei gavus informacijos, sustiprinančios įtarimus, kad 224 žmones pražudžiusią katastrofą sukėlė lėktuve įtaisytas sprogstamasis įtaisas.

Staiga nutraukus skrydžius, sunerimo apie 20 tūkst. britų, dabar esančių Šarm aš Šeiche.

Bet Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Ph.Hammondas pažadėjo, kad „visi jie bus parskraidinti namo, kai tik saugumo situacija kurorto oro uoste bus išspręsta“.

Nors vakar Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas ragino nedaryti skubotų išvadų, jis prasitarė, kad „labiau tikėtina nei netikėtina, kad būtent bomba sukėlė lėktuvo katastrofą“.

Tokius nuogąstavimus sustiprino ir JAV žvalgybos šaltiniai.

Jie pranešė, kad su katastrofa susiję „Islamo valstybės“ džihadistai. O kažkas iš Šarm aš Šeicho oro uosto padėjo jiems įtaisyti bombą keleiviniame lėktuve.

„Šiame oro uoste trūksta saugumo. Jis tuo ir garsėja, – teigė neprisistatęs JAV žvalgybos pareigūnas. – Yra duomenų, kad bomba lėktuve atsidūrė talkinant kažkam iš oro uosto darbuotojų.“

Mėgina apginti reputaciją

Vis dėlto Egiptas pranešimus apie sprogmenį lėktuve neigė.

Kaip vakar tvirtino šalies civilinės aviacijos ministras Hossamas Kamalis, tyrėjai nerado jokių įkalčių, kurie bylotų apie bombos sprogimą.

„Tyrėjų komandos nerado jokių duomenų ar įkalčių, kurie galėtų patvirtinti šią teoriją“, – aiškino H.Kamalis apie šiuo metu vykdomą katastrofos tyrimą, kuriam vadovauja patys egiptiečiai.

Egipto prezidentas Abdulas Fattah al-Sisi, vakar lankęsis Jungtinėje Karalystėje, kaltinimus dėl prastos saugumo situacijos oro uostuose vadino nepagrįstais.

„Neskubėkime daryti išvadų. Juk mes visi dalijamės tais pačiais rūpesčiais ir norime sužinoti nelaimės priežastis.

Tyrimas bus atliktas skaidriai, nėra ko slėpti“, – sakė Egipto prezidentas.

Rusija ragina neskubėti

Egipto pusę vakar palaikė ir Rusija. Prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas britų pareiškimus vadino spekuliacijomis: „Bet kokios versijos dėl to, kas įvyko, gali būti pateiktos tik atlikus tyrimą.“

Kremlius taip pat piktinosi, esą Jungtinė Karalystė, stabdydama skrydžius, nori daryti spaudimą Rusijai dėl kampanijos Sirijoje.

Maskvai būtų itin nepalanku, jei paaiškėtų, kad lėktuvas susprogdintas džihadistams kerštaujant už Rusijos veiksmus Sirijoje.

Štai todėl Kremlius vakar kritikavo britų sprendimą ir teigė, kad imtis tokių drastiškų veiksmų buvo per anksti.

„Kol ekspertai dirba Egipte ir mėgina nustatyti tragedijos priežastis, jie Londone viską žino iškart, – šaipėsi Kremliui pavaldus dienraštis „Komsomolskaja pravda“. – Galima prigalvoti daugybę paaiškinimų, bet dar nėra oficialios informacijos.“

Vis dėlto, jei prielaida pasitvirtintų, tai būtų pirmas atvejis, kai „Islamo valstybės“ džihadistai padėjo bombą keleiviniame lėktuve.

Įtarimus stiprina ir tai, kad su „Islamo valstybe“ susiję teroristai jau kelis kartus pareiškė esą atsakingi už keleivinio lėktuvo katastrofą.

Lietuviai skraidina

Didžiausi Lietuvos kelionių organizatoriai nestabdo skrydžių į Šarm aš Šeichą. Rekomendacijų dėl kelionių į šį kurortą kol kas nepateikė ir Užsienio reikalų ministerija (URM).

Kelionių agentūros „Tez Tour“ atstovė Inga Aukštuolytė teigė, kad bendrovė dar neapsisprendė, ar toliau skraidins turistus į Egipto kurortą, – tai lems URM nurodymai.

Keliones organizuojančios bendrovės „Novaturas“ atstovė Dovilė Zapkutė taip pat tvirtino, kad visi skrydžiai į Šarm aš Šeichą vyksta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: A. Valinskas ir A. Zuokas apie rinkimus ir vatnikus