Vakarai atmetė Rusijos pasiūlymus dėl Sirijos

[[ge:lrytas:lrytas:2848954]]

Sirijoje negęsta karo ugnis.<br>AP nuotr. iš archyvo
Sirijoje negęsta karo ugnis.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

Nov 11, 2015, 6:46 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 8:00 PM

Rusija išplatino aštuonių punktų planą, pasibaigus paskutiniam parengiamųjų derybų ratui Vienoje spalio 30 dieną. Jame siūloma Sirijoje surengti rinkimus po pusantrų metų konstitucinės reformos proceso.

„Mes žinome apie Rusijos pasiūlymus“, – sakė britų ambasadorius Matthew Rycroftas žurnalistams.

„Aštuonių punktų planas nėra Vienos diskusijų centre, bet Rusija yra“, – pridūrė jis.

Maždaug 20 šalių ir tarptautinių organizacijų atstovai šeštadienį Vienoje mėgins susitarti dėl taikos plano, numatančio paliaubas tarp Basharo al Assado režimo ir kai kurių opozicijos grupuočių pajėgų.

Kiti Vakarų diplomatai atmetė prieš dvi savaites pateiktą taikos planą kaip netinkamą derybų pradžiai, nes jame aiškiai nenurodytas tolesnis Sirijos lyderio B.al Assado likimas.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės Europoje bei arabų šalys reikalauja, kad B.al Assadas tam tikru pereinamojo laikotarpio etapu pasitrauktų iš valdžios, tačiau Iranas ir Rusija nepritaria šiam reikalavimui.

Vienas diplomatas JT Saugumo Taryboje pavadino Rusijos pateiktą pasiūlymą skubotai paruoštą ir pareiškė, kad jame nėra problemos sprendimo.

Rusijos parengtame dokumente „Požiūris į Sirijos krizės sprendimą“ raginama sudaryti konstitucinę komisiją, į ją įtraukiant „vietos ir užsienio opozicijos“ grupuotes.

Plane nieko nesakoma apie prezidento B.al Assado atsistatydinimą per pereinamąjį laikotarpį, nors to primygtinai reikalauja opozicija. Jame tik sakoma, kad Sirijos prezidentas „nepirmininkaus konstitucinei komisijai“.

Rusijos plane siūloma prezidento ir parlamento rinkimus rengti vienu metu, kai referendume jau bus patvirtinta konstitucija.

Tačiau dokumente neužsimenama, kad B.al Assadui nebus leista dalyvauti tuose rinkimuose.

„To tiesiog nepakanka, – sakė diplomatas, nenorėjęs skelbti savo pavardės. – Turi būti didesnis aiškumas, daugiau tikrumo“.

„Tai turi būti dalis galutinio susitarimo, pagal kurį paskutiniame taške Assado valdžioje neliks“, – kalbėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.