Pietų Korėjos žvalgyba: Pchenjanas ruošiasi teroro išpuoliams

Aukštas Seulo pareigūnas ketvirtadienį pranešė, jog Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas neseniai įsakė ruoštis teroro atakoms Pietų Korėjoje.

JAV siunčia savo karines pajėgas į Pietų Korėją.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
JAV siunčia savo karines pajėgas į Pietų Korėją.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2016, 5:45 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 11:02 AM

Kim Sung-woo pranešė esąs susirūpinęs dėl Šiaurės Korėjos pozicijų stiprinimo, po to kai šalis neseniai atliko raketų paleidimo ir branduolinius testus, skelbia „The Associated Press“.

Pareigūno teigimu, Šiaurės Korėjos šnipų agentūra jau pradėjo vykdyti Kim Jong-uno įsakymą surinkti informaciją dėl galimų teroro aktų, kurie gali keli tiesioginį pavojų gyvybei ir saugumui.

Kim Sung-woo pridėjo, kad Šiaurės Korėjos puolimas yra „kaip niekad tikėtinas“ ir paprašė greičiau pereiti prie prieš terorizmą nukreipto projekto svarstymo parlamente.

Šiaurės Korėja jau ir anksčiau buvo surengusi daugybę atakų Pietų Korėjoje. 2010 metais buvo apšaudyta viena salų. Per šią ataką žuvo keturi Pietų Korėjos gyventojai.

1987 metais buvo susprogdintas keleivinis Pietų Korėjos lėktuvas. Atakos metu žuvo visi 115 juo skridusių keleivių. Vis dėlto neįmanoma nepriklausomai patvirtinti jokių pareiškimų dėl tokių atakų organizavimo. Be to, Pietų Korėjos aukščiausiasis pareigūnas nepasakė iš kur buvo gauta pastaroji informacija.

Nacionalinė žvalgybos tarnyba ketvirtadienį taip pat informavo valdančiosios „Saenuri“ partijos narius dėl kito Šiaurės Korėjos pasiruošimo išpuoliui įvertinimo. Apie tai pranešė vienas partijos narių, dalyvavęs privačiame susitikime.

Šio trumpo pasitarimo metu Nacionalinė žvalgybos tarnyba pranešė ištyrusi ankstesnes Šiaurės Korėjos provokacijas ir nepatikslintus įvertinimus ir teigė, kad išpuoliai gali būti taikomasi į prieš Pchenjaną nusiteikusius aktyvistus, dezertyrus ir valdžios atstovus Pietų Korėjoje.

Pareigūnas taip pat pridėjo, kad atakos gali būti surengtos metro, prekybos centruose ir kitose didelio susibūrimo vietose.

Pareigūnas cituodamas Nacionalinės žvalgybos tarnybos pareiškimą teigė, kad aktyvistai arba dezertyrai gali būti nunuodyti arba gali būti nuvilioti į Kiniją, kur vėliau būtų pagrobti.

Partijos „Saenuri“ pareigūnas atsisakė pasakyti, ar trumpo pasitarimo metu buvo aptarta, iš kur buvo gauta informacija. Nacionalinės žvalgybos tarnybos, kuri turi įvairių duomenų apie galimus pokyčius Šiaurės Korėjoje, duomenimis negalima patvirtinti priimto nutarimo.

Nėra vilčių, kad nesantaika su Šiaurės Korėja bus lengvai išspręsta. Seulo ir Vašingtono atstovai tariasi dėl modernios JAV priešraketinės gynybos sistemos dislokavimo Pietų Korėjoje. Vis dėlto, kaip perspėja Pchenjanas, tai gali tapti regiono įtampos šaltiniu.

Sąjungininkų teigimu, kasmetinės pavasarį rengiamos karinės pratybos šiemet bus kaip niekad didelės. Pietų Korėjos gynybos ministras ketvirtadienį teigė, jog juose dalyvaus apie 15 tūkst. JAV karininkų – dvigubai daigiau nei Vašingtonas siunčia įprastai.

O Pchenjanas savo ruožtu pareiškė, kad šių pratybų metu kariai bus ruošiami invazijai į Šiaurės Korėją. 

Seulo gynybos pareigūnas taip pat paminėjo, kad jie nuo vasario 7 dienos pradėjo rengti preliminarius pasitarimus su JAV dėl priešraketinės gynybos sistemos THAAD dislokavimo.

Tą pačią dieną Šiaurės Korėja paleido raketą, kuri, šalies atstovų teigimu, į kosmosą turėjo išnešti palydovą. Vis dėlto šis ilgojo nuotolio raketos paleidimas buvo pasmerktas Seulo ir Vašingtono ir įvardintas kaip draudžiamas raketų technologijų bandymas.

Pasak Seulo gynybos ministerijos, derybose tarp JAV ir Pietų Korėjos kol kas siekiama išsiaiškinti, kaip bus rengiami oficialūs pasitarimai dėl raketų sistemų dislokavimo. 

Šių sistemų įdiegimui nepritaria Kinija ir Rusija. Priešininkų teigimu, ši sistema gali pagelbėti JAV radarams užfiksuoti raketas kitose valstybėse.

Trečiadienį virš Pietų Korėjos praskrido keturi JAV naikintuvai F-22. O vėliau Vašingtonas patvirtino, kad laikysis „šarvuotojo įsipareigojimo“ Pietų Korėjai.

Praėjusį mėnesį į Pietų Korėją buvo nusiųstas branduolinius ginklus gabenti galintis bombonešis B-52, kuris turėjo tapti atsaku į Šiaurės Korėjos įvykdytą ketvirtąjį atominės bombos bandymą.

Užsienio analitikai teigia, kad Šiaurės Korėjos raketų paleidimas ir branduoliniai bandymai padeda Pchenjanui ir toliau vystyti branduolines raketas, kurios galėtų pasiekti ir JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.