Susikiškit!

Kai po eilinio kruvinųjų islamistų išpuolio, atnešančio taikių žmonių aukas, žurnalistas ar dar kažkas paklausia kokio nors prakutusio eurovaldininkėlio – ką daryti, kaip toliau gyventi, nedelsiant sulaukiame iki automatizmo nudailinto atsakymo – neva dabar svarbiausias dalykas yra išsaugoti tolerancijos dvasią, nepasiduoti abipusių kaltinimų pagundai, prisimenant, kad ne visi išpažįstantys islamą žmonės yra teroristai ir žudikai.

Daugiau nuotraukų (1)

Edvardas Čiuldė

Mar 22, 2016, 3:02 PM, atnaujinta May 31, 2017, 11:07 PM

Kita vertus, tokiu atveju visados atsiranda kas nors iš vadinamųjų intelektualų padermės, kas nepraleidžia progos pridurti, kad esą žudo ne religija, o žmonės, neteisingai interpretuojantys tikėjimo doktriną, pasiklydę savo primityviuose išvedžiojimuose, apnuoginantys savo žmogišką menkystę.

Jeigu tokie užkeikimai iš dalies ir galėtų būti laikomi teisingais arba, tiksliau tariant, anksčiau tarsi ir panašėjo į tiesą, vis dėlto kruvinoji puota užsitęsė pernelyg ilgai, kad dabar dar turėtume teisę slapstytis už iš anksto paruoštų frazių, atrajoti vis labiau prasmę prarandančių žodžių nuodėvomis, kartotis su užsikirtusios plokštelės atkaklumu.

Geriau tokiu atveju būtų patylėti iš pagarbos nekaltai nužudytiesiems, o ne verstis mąstymą paralyžiuojančiomis ir užuojautą išstumiančiomis klišėmis, tiražuoti nuvertėjusią išmintį. Arba iš principo pasakyti kažką kitaip, tarstelėti kitokį žodelyti vardan įvairovės, teisybės labui pabandyti pralaužti tabu sienas.

Iš tiesų, Dievas nešaudo iš automatų redakcijose, nesibado peiliais miesto gatvėse, nesprogdina bombų metro, žmones aptariamu atveju žudo žmonėmis pasivadinusios būtybės su savojo Dievo vardu lūpose. Tačiau ko vertas tas jų Dievas, jeigu leidžia savo vardą valkioti tokiems nupiepusiems žudikams, visur paliekantiems purviną šliūžę, ko verta tikėjimo bendruomenė, nesugebanti užkirsti kelią Dievo vardo išniekinimui.

Nesu didelis Korano žinovas, bet tikriausiai nemeluoja „Islamo valstybės“ galvažudžiai ir visi jiems prijaučiantys, su Korano eilute lūpose keliantys ir gulantys, kad esą jų šventraštis nedraudžia arba net skatina prievartauti kitatikių moteris, nedraudžia žaginti vaikus.

Žinoma, nesu Korano žinovas, tačiau vien tokio Korano prisiekusių išmanytojų liudijimo užtenka, kad būtum įpareigotas pasakyti: žinote, susikiškit savo storą Koraną į vietą, kur nesueina, ne kitaip! Jeigu norite, susikiškite visas mečetes! Susikiškite savo bombas į vietą, kur nesueina!

Manding, šitoks užkeikimas labiau dera prie situacijos nei paistalai apie religiją, kuri nežudo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.