Nicos užpuolikas – staiga radikalizavęsis kultūrizmo entuziastas

„Jis netgi vartodavo narkotikus“, – pridūrė tėvas.

Nicos užpuolikas – staiga radikalizavęsis kultūrizmo entuziastas.
Nicos užpuolikas – staiga radikalizavęsis kultūrizmo entuziastas.
Nicos užpuolikas – staiga radikalizavęsis kultūrizmo entuziastas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nicos užpuolikas – staiga radikalizavęsis kultūrizmo entuziastas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 18, 2016, 3:14 PM, atnaujinta May 18, 2017, 1:02 PM

Šis 31 metų tunisietis, trijų vaikų tėvas, nukreipė 19 tonų sunkvežimį į minią, susirinkusią švęsti Bastilijos paėmimo dienos, ir nužudė 84 žmones. Jis buvo žinomas policijai dėl virtinės smulkių nusižengimų, bet niekada nebuvo patekęs į žvalgybos tarnybų akiratį.

Džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS), šeštadienį prisiėmusi atsakomybę dėl to išpuolio, teigė, kad M.Lahouaiejas- Bouhlelis buvo jos „karys“, atsiliepęs į „raginimus atakuoti koalicijos šalis kovojančias su (džihadistais)“.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as sakė, kad apklausus virtinę jo draugų ir artimųjų aiškėja, kad M.Lahouaiejas-Bouhlelis „tikriausiai buvo radikalizuotas labai sparčiai“.

„Negalime atmesti, kad nestabilus ir labai į smurtą linkęs asmuo“ patyrė „labai staigią radikalizaciją, pasiryžęs įvykdyti šį absoliučiai pasibjaurėtiną nusikaltimą“, ministras sakė Prancūzijos radijui RTL, tačiau pridūrė, kad ryšių tarp siautėjusio sunkvežimio vairuotojo ir „teroristinių tinklų“, tokių kaip džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“, prisiėmęs atsakomybę dėl tos atakos, „atliekant tyrimą dar nebuvo nustatyta“.

Vienas policijos šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP, kad informacija, gauta iš pokalbių su to vyro pažįstamais, byloja apie „neseniai įvykusį atsivertimą į radikalųjį islamą“, bet nebuvo jokių užuominų apie kokius nors jo ryšius su IV.

M.Lahouaiejas-Bouhlelis 2005 metais atvyko į Prancūziją iš Tuniso šiaurės rytinio Masakino miesto. Po metų jis gavo leidimą nuolat gyventi, vedė vietinę tunisiečų kilmės moterį, su kuria susilaukė trijų vaikų, ir dirbo krovinių pristatymo tarnybos vairuotoju.

Jo tėvas, praradęs ryšį su sūnumi prieš daug metų, sakė AFP, kad Mohamedas jaunystėje religijai buvo visiškai abejingas.

„Jis nesimelsdavo, nepasninkaudavo ir vartodavo alkoholį“, – teigė Mohamedas Mondheras Lahouaiejas-Bouhlelis, tebegyvenantis Tunise.

„Jis netgi vartodavo narkotikus“, – pridūrė tėvas.

Kultūristas mergišius

Vienos mažos sporto salės Nicoje, kurią prieš dvejus metus lankydavo šis raumeningas kultūrizmo entuziastas, taip pat kurį laiką mokęsis šokti salsą, lankytojai prisiminė, kad tas vyras mėgdavo „puikuotis“ ir flirtuoti.

Viena jam į akį kritusi moteris tvirtino, kad M.Lahouaiejas- Bouhlelis „flirtavo su viskuo, kas juda“.

Jo kaimynai darbininkiškame Las Planaso rajone, kuriame M .Lahouaiejas-Bouhlelis gyveno su savo žmona, kol jiedu pasuko skirtingais keliais, pasakojo dažnai matydavę jį geriantį alų.

„Niekada nesu matęs jo mečetėje“, – sakė jo namo ūkvedys, dažnai lankantis vietos musulmonų maldos namus, bet prašęs neviešinti jo vardo. Ūkvedžio žodžius patvirtino kiti kaimynai.

Vis dėlto pastaruoju metu M.Lahouaiejas-Bouhlelis tvirtino atsižadėjęs alkoholio, sakė viena moteris, gyvenanti name, į kurį jis persikėlė palikęs žmoną.

Kaimynė pasakojo, kad šnekučiuodamasi per Europos futbolo čempionatą pasiūlė jam taurę vyno, bet Mohamedas atsisakė, pareiškęs: „Ne, aš negeriu.“

Linkęs smurtauti ir ūmaus būdo

Kovos su terorizmu bylų prokuroras Francois Molins'as sakė, kad M.Lahouaiejas-Bouhlelis niekada nebuvo patekęs į saugumo tarnybų akiratį dėl kokių nors ryšių su radikaliuoju islamu, bet buvo žinomas policijai.

Pasak F.Molins'o, jis buvo žinomas dėl „grasinimų, smurto, vagystės ir turto gadinimo“ incidentų 2010–2016, bet niekada neįtartas radikalizmu.

Kovą šiam sunkvežimio vairuotojui buvo skirta šešių mėnesių lygtinė laisvės atėmimo bausmė dėl smurtinės konfrontacijos po vienos avarijos.

Vienas buvęs kaimynas, taip pat prašęs neviešinti jo vardo, apibūdino Mohamedą kaip linkusį į smurtą vyrą, kuris smarkiai įtūžo, kai jo žmona paprašė skyrybų.

„Jis visur tuštinosi; jis sukarpė savo dukros pliušinį meškiną ir supjaustė lovos čiužinį, – pasakojo jis. – Nemanau, kad tai radikalizacijos problema – manau, kad buvo psichiatrinė problema.“

Tėvas irgi tvirtino, kad jo sūnus kentėjo nuo depresijos.

„2002–2004 jam buvo iškilę rūpesčių, sukėlusių nervų pakrikimą. Jis tapo piktas ir šūkaudavo... jis galėdavo sulaužyti viską, kas jam pasipainiodavo akyse.“

Tačiau vienas Pietų Afrikos Respublikos pilietis, kuris apimtas siaubo stebėjo, kaip M.Lahouaiejas-Bouhlelis savo išsinuomotu sunkvežimiu rėžėsi į minią Nicos pajūrio bulvare, teigė, kad vyras atrodė „ramus“ ir labai susikaupęs.

Johnas Lambertas (Džonas Lambertas) sakė savo šalies televizijai ENCA: „Atrodė, tarsi jis žaistų kompiuterinį žaidimą – jis buvo susitelkęs į savo darbą, stengdamasis kliudyti kiek įmanoma daugiau žmonių.“

uzsienis@bns.lt, +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

VVL/18.07.2016 14:12

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.