Teroro aukų išsivysčiusiose šalyse per metus padaugėjo 7 kartus

Per teroristinius išpuolius

EBPO šalyse per metus nuo teroro žuvusių žmonių padaugėjo 7 kartus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
EBPO šalyse per metus nuo teroro žuvusių žmonių padaugėjo 7 kartus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2016, 2:50 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 7:27 PM

Pernai teroro atakos EBPO šalyse nusinešė 577 žmonių gyvybes, 2014-aisiais aukų buvo 77. Vien tik per išpuolius Paryžiuje praėjusių metų lapkritį žuvo 130 žmonių.

EBPO priklauso 35 pramoninės šalys Amerikoje, Europoje ir Ramiojo vandenyno regione bei Turkija. Skaičiuojant pasaulio mastu, žuvusių teroro aukų skaičius pernai šiek tiek sumažėjo.

Iš viso teroristai 2015-aisiais pražudė beveik 30 000 žmonių – tai yra 10 proc. mažiau nei metais anksčiau. To priežastis pirmiausiai yra sėkmingos karinės operacijos prieš „Boko Haram“ islamistus Nigerijoje ir „Islamo valstybę“ (IV) Irake.

Vis dėlto vaizdas pramoninėse Vakarų šalyse yra visiškai kitoks, pažymima ataskaitoje. 2015 metais teroro aktų būta 21 EBPO šalyse iš 35. Labiausiai nuo teroristų kentėjo Prancūzija ir Turkija. Pagrindinis išpuolių kaltininkas yra IV. Džihadistai 2015-aisiais savo veiklą išplėtė nuo 14 šalių į 28.

Tačiau IEP tyrimų direktorius Danielis Hyslopas įspėjo nedaryti išvadų dėl teroristų kilmės. „Didžiąją daugumą islamistinių išpuolių Europoje įvykdė asmenys, kurie čia augo“, – teigė jis.

Anot D.Hyslopo, Vakarų šalyse pirmiausiai reikia ilgalaikių kovos su teroru strategijų. Jaunimo nedarbas, didelis nusikalstamumas, galimybė lengvai disponuoti ginklais ir nepakankamas pasitikėjimas demokratiniais procesais čia esą yra pagrindiniai žmonių radikalizavimosi veiksniai.

Pasaulinio teroro žala ekonomikai, IEP skaičiavimu, siekia 90 mlrd. JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.