Vokietijos radikalė užsipuolė tuos, kurie ragina po teroro išpuolio nepykti

Kraštutinės dešinės partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) lyderė Frauke Petry aršiai užsipuolė žmones, kurie po mirtino teroro išpuolio Berlyno Kalėdų mugėje ragino visus išlikti ramius ir nepasiduoti neapykantai.

F.Petry kritikavo tuos, kurie ragino po Berlyno Kalėdų mugėje surengto teroro išpuolio nepasiduoti neapykantai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
F.Petry kritikavo tuos, kurie ragino po Berlyno Kalėdų mugėje surengto teroro išpuolio nepasiduoti neapykantai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2016, 11:08 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:30 PM

Per pirmadienį vakare surengtą išpuolį teroristas sunkvežimiu įvažiavo į Kalėdų mugę prie kaizerio Vilhelmo atminimo bažnyčios ir pražudė 12 žmonių. Tai laikoma teroro aktu.

Socialiniame tinkle „Twitter“ žurnalistas Imre Grimmas paviešino savo nuomonę, kad į išpuolį visiems derėtų reaguoti „su kantrybe, empatija ir žmogiškumu“, o ne su „baime ir neapykanta“. Šia jo žinute pasidalino Vokietijos socialdemokratų partija, rašo „The Independent“.

Tačiau tai nepatiko AfD pirmininkei F.Petry, ji rėžė, jog „yra svarbu, kad net tokią dieną socialdemokratai laikosi politkorektiškumo“. Tokį partijos požiūrį ji pavadino apgailėtinu.

F.Petry socialiniame tinkle „Facebook“ taip pat komentavo išpuolį: „Atvyko siaubas“ – ir tvirtino, kad tai buvo ataka „prieš mūsų laisvę, gyvenimo būdą ir krikščionišką tradiciją“.

Šiemet F.Petry susilaukė daug kritikos dėl to, kad ragino Vokietijos policiją šaudyti pabėgėlius, kurie į šalį įžengdavo neteisėtai. AfD pirmininkė taip pat palygino daugiakultūrinę visuomenę su komposto krūva.

Tuo metu terorizmo ekspertas Anthony Gleesas BBC aiškino, kad Vokietijos kanclerės Angelos Merkel sprendimas pernai įsileisti daugiau nei milijonų migrantų buvo „katastrofiškas“ tiek šaliai, tiek Europai.

„Mes žinome, kad dauguma tų žmonių neatvyko iš Sirijos ir ne visi jie buvo atitinkamai patikrinti, – tvirtino A.Gleesas. – Jei atveri sienas, į šalį pateks tam tikras skaičius labai pavojingų žmonių. Nereikia nė jų daugybės, kad pavyktų destabilizuoti vyriausybę.“

Anot eksperto, A.Merkel neapsaugojo Vokietijos gyventojų, o vokiečių tauta privalo išmokti susigyventi su saugumo tarnybų sekimu, kad įrodytų, jog šalis gali tapti „raumeninga“ demokratija.

„Vokiečiai labai nepasitiki žvalgyba ir saugumo tarnybomis, nes jie turėjo gestapą, nacių Trečiajį reichą ir „Stasi“. Tačiau dabar svarbu ne praeitis, o šiandiena ir rytojus. Vienintelis būdas sustabdyti tokius žudikus yra iš anksto žinoti jų planus.

Kalėdų mugė Berlyne buvo labai aiškus taikinys. Vokiečiai privalo tobulinti sekimo ir įtariamųjų sulaikymo gebėjimus. Po Antrojo pasaulinio karo pabaigos praėjo 70 metų: Vokietijai pats metas parodyti, kad ji yra raumeninga demokratija“, – aiškino A.Gleesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl D. Kuolys rausta iš gėdos?