Diktatoriaus grasinimai Donaldui Trumpui įspūdžio nepadarė

Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas amerikiečius įtikinėja savo galia. Dabar jis pareiškė, kad Šiaurės Korėjos branduolinės raketos niekada nepasieks JAV teritorijos, nors Pchenjanas tuo grasino.

D.Trumpas numoja ranka į Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-uno grasinimus smogti Amerikai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas numoja ranka į Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-uno grasinimus smogti Amerikai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

CNN, „The Guardian“, AP ir „Lietuvos rytas“ inf.

2017-01-05 12:00, atnaujinta 2018-02-09 19:25

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas šią savaitę pareiškė, kad šalis gali greitai baigti kurti tarpžemynines balistines raketas.

„Šiaurės Korėja ką tik pareiškė pasiekusi branduolinio ginklo, galinčio pasiekti kai kurias Jungtinių Valstijų dalis, kūrimo galutinius etapus. To nebus!“ – rašė D.Trumpas.

Nors Vašingtonas nekart tvirtino niekada nepripažinsiantis Šiaurės Korėjos kaip branduolinės valstybės, D.Trumpas anksčiau nėra išsakęs savo nuomonės apie šią atsiskyrusią komunistinę šalį.

Be to, D.Trumpas nepraleido progos įkąsti ir Kinijai, kurią apkaltino neužkertant kelio Šiaurės Korėjos branduolinėms ambicijoms.

„Kinija ima daugybę pinigų ir kitų turtų iš JAV visiškai vienpusėje prekyboje, tačiau nepadeda mums su Šiaurės Korėja. Gražu!“ – rašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Po JAV rinkimų nekilnojamojo turto magnatas liko ištikimas savo įpročiui pareiškimus ir įvairią kritiką skelbti savo „Twitter“ paskyroje.

Čia jis kartais išreiškia ir savo nuomonę nacionalinio saugumo klausimais, o tai kelia nerimą analitikams, bandantiems suprasti, ką toks elgesys gali reikšti JAV politikai po D.Trumpo inauguracijos sausio 20 dieną.

Tai jau ne pirmas kartas, kai D.Trumpas puola Pekiną. Anksčiau jis apkaltino Azijos milžinę manipuliuojant valiuta ir vykdant karinio ekspansionizmo politiką Pietų Kinijos jūroje.

Naujųjų metų kalboje Kim Jong-unas pareiškė, kad Šiaurės Korėja kyla kaip branduolinė galiūnė: „Dabar mūsų šalis yra karinė Rytų galia, kurios negali paliesti net stipriausias priešas.“

Tiesa, kai kurie analitikai abejoja, ar Pchenjanas iki galo įvykdys pažadus pagaminti tarpžemynines branduolines raketas, mat iki šiol visi bandymai buvo nesėkmingi.

Vis dėlto Šiaurės Korėjoje 2016-aisiais buvo atlikti du branduoliniai ir nemažai raketų bandymų siekiant sukurti ginkluotą sistemą, kuri galėtų branduolinėmis galvutėmis pasiekti JAV.

Kim Jong-uno pareiškimas taip pat paskatino spėliones, kad Pchenjanas bandymą galėtų įvykdyti sausio 8-ąją, kai šalies lyderis švęs 33-iąjį gimtadienį.

O rugpjūtį į Pietų Korėją pasitraukęs buvęs Šiaurės Korėjos ambasadoriaus Londone pavaduotojas Thae Yong-ho svarstė, kad Kim Jong-unas šiais metais raketų bandymus galėtų atlikti ir per D.Trumpo inauguraciją sausio 20-ąją, kad pasinaudotų valdžios pasikeitimo metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.