Prie Graikijos salų įvyko trumpa priešprieša tarp graikų ir turkų karo laivų

Graikų ir turkų karo laivai

Netoli Turkijos krantų esančios negyvenamos salelės, į kurias pretenzijas reiškia Ankara, yra jau ilgus metus besitęsiančio konflikto dėl sienų objektas.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Netoli Turkijos krantų esančios negyvenamos salelės, į kurias pretenzijas reiškia Ankara, yra jau ilgus metus besitęsiančio konflikto dėl sienų objektas.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2017, 10:14 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 4:49 AM

Graikijos gynybos ministerija sakė, kad turkų karinio laivyno raketinis kateris „su dviem specialiųjų pajėgų pripučiamomis valtimis“ pateko į teritorinius Graikijos vandenis šalia uolėtų Imijos salelių.

Netoli Turkijos krantų esančios negyvenamos salelės, į kurias pretenzijas reiškia Ankara, yra jau ilgus metus besitęsiančio konflikto dėl sienų objektas.

Graikų pakrantės apsaugos laivai ir karinio laivyno kanonierinis laivas pastojo kelią turkų laivams ir įspėjo juos apie pažeidimą, o turkai maždaug po septynių minučių pasišalino, nurodė Graikijos gynybos ministerija.

Tuo tarpu Turkijos žiniasklaida iš pradžių pranešė, kad turkų karo laivui, kuriame buvo ir kariuomenės Generalinio štabo viršininkas Hulusi Akaras, graikai neleido prisiartinti prie salelių.

Privati naujienų agentūra „Dogan“ pranešė, kad apie pusvalandį iki turkų laivui grįžtant į Turkijos Bodrumo pusiasalį, būta „įtemptų momentų“.

Tačiau valstybinės Anatolijos naujienų agentūros cituoti Turkijos kariškiai paneigė, kad laivui buvo pastotas kelias, ir nurodė, kad iš toli jį stebėjo nedidelis graikų pakrančių apsaugos laivas.

Kaip informavo šalies ginkluotosios pajėgos, tame laive plaukė generolas H.Akaras, kuris turėjo „apžiūrėti ir inspektuoti“ Egėjo jūroje plaukiojančius turkų laivus.

Imijos salelės, kurias turkai vadina Kardaku, yra vos už septynių kilometrų nuo Bodrumo.

Ginčas dėl jų priklausomybės įsiplieskė 1996 metų sausį, kai turkai ir graikai į šias saleles atsiuntė savo pajėgas. Tąsyk atrodė, kad ginkluotas susirėmimas yra neišvengiamas.

Visgi šalys atitraukė savo karius, kai Jungtinės Valstijos, nerimaudamos dėl galimo konflikto tarp NATO narių, ėmėsi tarpininkauti dėl susitarimo.

Sekmadienio incidentas įvyko vėl padidėjus įtampai tarp Turkijos ir Graikijos. Ketvirtadienį Graikijos Aukščiausiasis Teismas neleido išduoti aštuonių buvusių kariuomenės pareigūnų, pabėgusių iš Ankaros po nepavykusio liepos 15-osios perversmo.

Turkija pavadino šį sprendimą „politiniu“ ir pagrasino nutraukti „readmisijos susitarimą“, pagal kurį Turkija išsiunčia atgal į jų kilmės šalis migrantus, nelegaliai pasiekusius Graikiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.